Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53
Temat: włączanie sie do ruchu
-
12-09-2013, 15:26 #11Od dawna na forum
proponuje art 23.3) Kierujący pojazdem jest obowiązany
rzy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność". Do tego może zapewnić sobie pomoc innej osoby. Zatem przy cofaniu nigdy nie bedziesz miał pierwszeństwa chyba że pojazd 1 będzie wjeżdżał tyłem na skrzyzownie
chyba zrozumiałem i tylko zapytam tak: pojazd 1 zbliża się do skrzyzowania i musi mieć na uwadze czy czasem nikt nie wyjedzie z parkingu? co musi być bardzo trudne do zauważenia bo nie jest to wyjazd z parkingu lecz miejsce parkingowe wzdłuż drogi. Zatem pojazd nr 2 ma ok 1 m odcinka drogi do pokonania by znalezć się na drodze.Nie ma to najmniejszego znaczenia, że nie jest na skrzyżowaniu.
-
12-09-2013, 16:04 #12
viko napisał:
Ma zachować szczególną ostrożność, gdyż zbliża się się do skrzyżowania i jednocześnie włącza się do ruchu. Powinien więc liczyć się z taką ewentualnością.chyba zrozumiałem i tylko zapytam tak: pojazd 1 zbliża się do skrzyzowania i musi mieć na uwadze czy czasem nikt nie wyjedzie z parkingu?
viko napisał:
Nie przesadzajco musi być bardzo trudne do zauważenia bo nie jest to wyjazd z parkingu lecz miejsce parkingowe wzdłuż drogi.
Świateł mijania lub światła do jazdy dziennej i włączonego kierunkowskazu nie sposób nie zauważyć.
-
12-09-2013, 16:46 #13Od dawna na forum
ok chyba już rozwiałem swoje wątpliwości ale zrodziło się pyt odnośniea co w momencie wyjazdu z tej strefy i zresztą w niej też -czy wynika z tego że jeśli mam dwa znaki (przy wyjeździe na drogę tj D 47 z D 43 to nie jest to skrzyżowanie? przecież jest to również strefa i chyba po to się stawia ten znak strefy by narzucić pewne przepisy?. I teoretycznie jesli nie jest to skrzyzowanie to powstaje pytanie czy można zatrzymać się w odległości mniejszej niż 10 od drogi poprzecznej? piszę teoretycznie bo chyba zależy to też od tego czy pojazd nie utrudni przez to ruchu.Ostatnio edytowane przez viko ; 12-09-2013 o 16:49
-
12-09-2013, 22:49 #14Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Człowieku czytaj co do Ciebie piszą !!
Pisałem że obowiązki z art 17 są identyczna jak z art 23.
Więc nie rób sobie podśmiechujek a zacytuj art 17 - może ci się oczy otworzą i zobaczysz zapis że włączający sie do ruchu jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Człowieku albo jesteś poważny albo ....
W omawianym przypadku pierwszeństwo ma - pojazd cofający z parkingu.Ostatnio edytowane przez kopan ; 12-09-2013 o 22:52
-
12-09-2013, 22:58 #15
viko napisał:
Jeśli droga stanowiąca wyjazd ze strefy zamieszkania jest drogą wewnętrzną i łączy, przecina lub rozwidla się z drogą twardą, to w myśl przepisów nie jest to skrzyżowanie. Art.1 pkt 10 K.D.a co w momencie wyjazdu z tej strefy...
viko napisał:
W zasadzie to wszystkie przepisy m.in. ustawy prawo o ruchu drogowym obowiązują m.in. w strefie zamieszkania. Z tych przepisów właśnie wynika, że nie jest to skrzyżowanie.przecież jest to również strefa i chyba po to się stawia ten znak strefy by narzucić pewne przepisy?
viko napisał:
Teoretycznie i praktycznie nie jest to skrzyżowanie więc można, ale jest jedno ale.I teoretycznie jesli nie jest to skrzyzowanie to powstaje pytanie czy można zatrzymać się w odległości mniejszej niż 10 od drogi poprzecznej?
viko napisał:
Dokładnie tak. To jest właśnie to ale. Z jednej strony nie musimy stosować się do przepisu art.49 ust. pkt 1, gdyż nie jest to skrzyżowanie, ale z drugiej strony musimy stosować się do przepisu art. 46 ust.1 K.D. Czyli w praktyce i tak najlepiej zachować odpowiedni odstęp.piszę teoretycznie bo chyba zależy to też od tego czy pojazd nie utrudni przez to ruchu.
Jeśli tego odstępu nie zachowamy np. podczas zabierania/wysadzania pasażera ale nikomu nie utrudnimy ruchu, to nie może być wtedy mowy o wykroczeniu.
-
13-09-2013, 04:16 #16Od dawna na forum
-
13-09-2013, 17:26 #17Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Ksu nie odpisuje bo wie że nie ma co się wysilać bo nie ma racji.
Ty zaś idziesz w zaparte, pisałem poczytaj obydwa przepisy a Ty z uporem maniaka cytujesz jeden, Chłopie drugi przepis też jest i ma identyczny zapis - regulujący obowiązki strony.
Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje …….
2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
Człowieku jest to samo !!!!!
Więc jakim cudem preferujesz włączanie się do ruchu !!!!
-
13-09-2013, 17:56 #18Od dawna na forum
-
13-09-2013, 23:44 #19
kopan napisał:
Nie odpisuję z trzech powodów:Ksu nie odpisuje bo wie że nie ma co się wysilać bo nie ma racji.
1. Dwukrotnie w tym samym czasie pisaliśmy posty. Kiedy swój wysłałem okazało się, że jest już Twój, a nie chciałem pisać postu pod postem. W jakimś tam stopniu każdy z Was ma rację. Myślałem, że będziecie dyskutować, więc nie chciałem się wcinać.
2. Uważam że nie ma tu nad czym dyskutować skoro jest zbieg dwóch dyspozycji przepisów. Jeden będzie mówił tak, a drugi siak.
3. Najważniejszy chyba powód. Kiedyś już Ci napisałem dlaczego urywam dalszą dyskusję, czy wręcz nie podejmuję dyskusji z Tobą.
kopan napisał:
Co prawda nie było to pytanie do mnie, ale pozwolę sobie na odpowiedź skoro już zostałem wciągnięty do tej dyskusji.Więc jakim cudem preferujesz włączanie się do ruchu !!!!
Ja mógłbym Ci zadać pytanie: Jakim cudem preferujesz cofanie ( z tą różnicą, że bez wykrzykników).
-
14-09-2013, 06:40 #20Od dawna na forum

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks