Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53
    Od dawna na forum

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    Ponieważ cofejący z parkingu jedzie w prawo w drogę z "p zeństwem "
    proponuje art 23.3) Kierujący pojazdem jest obowiązanyrzy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność". Do tego może zapewnić sobie pomoc innej osoby. Zatem przy cofaniu nigdy nie bedziesz miał pierwszeństwa chyba że pojazd 1 będzie wjeżdżał tyłem na skrzyzownie

Nie ma to najmniejszego znaczenia, że nie jest na skrzyżowaniu.
    chyba zrozumiałem i tylko zapytam tak: pojazd 1 zbliża się do skrzyzowania i musi mieć na uwadze czy czasem nikt nie wyjedzie z parkingu? co musi być bardzo trudne do zauważenia bo nie jest to wyjazd z parkingu lecz miejsce parkingowe wzdłuż drogi. Zatem pojazd nr 2 ma ok 1 m odcinka drogi do pokonania by znalezć się na drodze.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    chyba zrozumiałem i tylko zapytam tak: pojazd 1 zbliża się do skrzyzowania i musi mieć na uwadze czy czasem nikt nie wyjedzie z parkingu?
    Ma zachować szczególną ostrożność, gdyż zbliża się się do skrzyżowania i jednocześnie włącza się do ruchu. Powinien więc liczyć się z taką ewentualnością.
    viko napisał:
    co musi być bardzo trudne do zauważenia bo nie jest to wyjazd z parkingu lecz miejsce parkingowe wzdłuż drogi.
    Nie przesadzaj
    Świateł mijania lub światła do jazdy dziennej i włączonego kierunkowskazu nie sposób nie zauważyć.

Od dawna na forum

ok chyba już rozwiałem swoje wątpliwości ale zrodziło się pyt odnośnie
    Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Trzeba też pamiętać, że nie wszystkie drogi znajdujące się w strefie zamieszkania tworzą skrzyżowanie, gdyż w takiej strefie mogą też znajdować się drogi niepubliczne (wewnętrzne), a te właśnie skrzyżowania nie tworzą.
    a co w momencie wyjazdu z tej strefy i zresztą w niej też -czy wynika z tego że jeśli mam dwa znaki (przy wyjeździe na drogę tj D 47 z D 43 to nie jest to skrzyżowanie? przecież jest to również strefa i chyba po to się stawia ten znak strefy by narzucić pewne przepisy?. I teoretycznie jesli nie jest to skrzyzowanie to powstaje pytanie czy można zatrzymać się w odległości mniejszej niż 10 od drogi poprzecznej? piszę teoretycznie bo chyba zależy to też od tego czy pojazd nie utrudni przez to ruchu.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 12-09-2013 o 16:49

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Cytat Napisał viko Zobacz post
    proponuje art 23.3) Kierujący pojazdem jest obowiązanyrzy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność". Do tego może zapewnić sobie pomoc innej osoby. Zatem przy cofaniu nigdy nie bedziesz miał pierwszeństwa chyba że pojazd 1 będzie wjeżdżał tyłem na skrzyzownie
    Człowieku czytaj co do Ciebie piszą !!
    Pisałem że obowiązki z art 17 są identyczna jak z art 23.
    Więc nie rób sobie podśmiechujek a zacytuj art 17 - może ci się oczy otworzą i zobaczysz zapis że włączający sie do ruchu jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Człowieku albo jesteś poważny albo ....

W omawianym przypadku pierwszeństwo ma - pojazd cofający z parkingu.
    Ostatnio edytowane przez kopan ; 12-09-2013 o 22:52

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    a co w momencie wyjazdu z tej strefy...
    Jeśli droga stanowiąca wyjazd ze strefy zamieszkania jest drogą wewnętrzną i łączy, przecina lub rozwidla się z drogą twardą, to w myśl przepisów nie jest to skrzyżowanie. Art.1 pkt 10 K.D.
    viko napisał:
    przecież jest to również strefa i chyba po to się stawia ten znak strefy by narzucić pewne przepisy?
    W zasadzie to wszystkie przepisy m.in. ustawy prawo o ruchu drogowym obowiązują m.in. w strefie zamieszkania. Z tych przepisów właśnie wynika, że nie jest to skrzyżowanie.
    viko napisał:
    I teoretycznie jesli nie jest to skrzyzowanie to powstaje pytanie czy można zatrzymać się w odległości mniejszej niż 10 od drogi poprzecznej?
    Teoretycznie i praktycznie nie jest to skrzyżowanie więc można, ale jest jedno ale.
    viko napisał:
    piszę teoretycznie bo chyba zależy to też od tego czy pojazd nie utrudni przez to ruchu.
    Dokładnie tak. To jest właśnie to ale. Z jednej strony nie musimy stosować się do przepisu art.49 ust. pkt 1, gdyż nie jest to skrzyżowanie, ale z drugiej strony musimy stosować się do przepisu art. 46 ust.1 K.D. Czyli w praktyce i tak najlepiej zachować odpowiedni odstęp.
    Jeśli tego odstępu nie zachowamy np. podczas zabierania/wysadzania pasażera ale nikomu nie utrudnimy ruchu, to nie może być wtedy mowy o wykroczeniu.

Od dawna na forum

ok dzięki za pomoc Ksu.
    Cytat Napisał kopan Zobacz post
    W omawianym przypadku pierwszeństwo [/B]ma - pojazd cofający z parkingu.
    nie sądzę i o zresztą włącza się do ruchu więc węc ustepuje. Teraz już wiem czemu Ksu nie odpisuje na twoje posty , ale bez urazy. pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 13-09-2013 o 04:19

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Ksu nie odpisuje bo wie że nie ma co się wysilać bo nie ma racji.
    Ty zaś idziesz w zaparte, pisałem poczytaj obydwa przepisy a Ty z uporem maniaka cytujesz jeden, Chłopie drugi przepis też jest i ma identyczny zapis - regulujący obowiązki strony.

Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje …….
    2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Art. 23.
    1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
    3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

Człowieku jest to samo !!!!!

Więc jakim cudem preferujesz włączanie się do ruchu !!!!

Od dawna na forum

przyznam iż nie wiem w czym masz problem. Oba pojazdy włączają się do ruchu: 1 ze strefy a 2 z parkingu tyle że 2 cofa dodatkowo więc obowiązują go przepisy przy cofaniu i tyle. Więc co jest nie tak?

Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    Ksu nie odpisuje bo wie że nie ma co się wysilać bo nie ma racji.
    Nie odpisuję z trzech powodów:
    1. Dwukrotnie w tym samym czasie pisaliśmy posty. Kiedy swój wysłałem okazało się, że jest już Twój, a nie chciałem pisać postu pod postem. W jakimś tam stopniu każdy z Was ma rację. Myślałem, że będziecie dyskutować, więc nie chciałem się wcinać.
    2. Uważam że nie ma tu nad czym dyskutować skoro jest zbieg dwóch dyspozycji przepisów. Jeden będzie mówił tak, a drugi siak.
    3. Najważniejszy chyba powód. Kiedyś już Ci napisałem dlaczego urywam dalszą dyskusję, czy wręcz nie podejmuję dyskusji z Tobą.
    kopan napisał:
    Więc jakim cudem preferujesz włączanie się do ruchu !!!!
    Co prawda nie było to pytanie do mnie, ale pozwolę sobie na odpowiedź skoro już zostałem wciągnięty do tej dyskusji.
    Ja mógłbym Ci zadać pytanie: Jakim cudem preferujesz cofanie ( z tą różnicą, że bez wykrzykników).

Od dawna na forum

Zatem Ksu by rozwiać moje wątpliwości w które wpędził mnie kolega. Czy zawsze w każdej sytuacji cofając muszę ustąpić? tz gdy tylko ja cofam.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia