Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53
Temat: włączanie sie do ruchu
-
09-09-2013, 21:23 #1Od dawna na forum
włączanie sie do ruchu
Mam wątpliwości co do pewnej sytuacji więc proszę o opinię czy dobrze to rozumiem.
Ostatnio byłem świadkiem kolizji gdzie na skrzyżowaniu w kształcie odwróconej litery T zderzyły się dwa pojazdy. Oba włączały się do ruchu. Pojazd nr 1 wyjeżdża ze strefy zamieszkania (nazwijmy do od północy)i skręca w lewo na drogę z pierwszeństwem. Pojazd nr 2 nie jest na skrzyżowaniu lecz na przciwko na parkingu i cofa z miejsca parkingowego na drogę z pierwszeństwem.
I tu sprawa jasna bo przy cofaniu pojazd 2 musi ustąpić.
pyt 1) Lecz gdy pojazd 2 bedzie wyjeżdżał z parkingu przodem w prawo to będzie miał pojazd 1 z lewej strony i obaj włączają się do ruchu. Zatem w tej sytuacji pierwszeństwo ma wyjeżący z parkingu?
czy raczej wg Art. 25. prawa strona dotyczy tylko tych na skrzyżowaniu?
Więc pojazd nr 2 nie jest na skrzyżowaniu a pojazd numer 1 tak bo strefa zamieszkania stanowi również skrzyżowanie.
pyt 2) I idąc dalej co jeśli pojazd nr 1 bedzie wyjeżdżał z drogi wewnętrzej która nie stanowi skrzyżowania? i ma pojazd wyjeżdżający z parkingu (w swoje prawo)z prawej strony?
czy dobrze rozumuję gdy odpowiem tak:
1) pojazd 1 ma pierwszeństwo
2) pojazd 2 ma pierwszeństwoOstatnio edytowane przez viko ; 09-09-2013 o 21:28
-
10-09-2013, 09:14 #2
viko napisał:
Pojazd 2 będzie miał pojazd (1) z naprzeciwka skręcający w lewo i będzie miał przed nim pierwszeństwo gdyż skręca w prawo.pyt 1) Lecz gdy pojazd 2 bedzie wyjeżdżał z parkingu przodem w prawo to będzie miał pojazd 1 z lewej strony i obaj włączają się do ruchu. Zatem w tej sytuacji pierwszeństwo ma wyjeżący z parkingu?
Pojazd drugi miałby pojazd z lewej strony gdyby pojazd ten wyjeżdżał od strony zachodniej.
Nie powinno się tego tłumaczyć tak jak Ty to opisałeś.
viko napisał:
Nie tylko.czy raczej wg Art. 25. prawa strona dotyczy tylko tych na skrzyżowaniu?
viko napisał:
Jest to bez znaczenia w tym przypadku.Więc pojazd nr 2 nie jest na skrzyżowaniu a pojazd numer 1 tak bo strefa zamieszkania stanowi również skrzyżowanie.
viko napisał:
Pojazd nr 1 ma chyba wtedy z naprzeciwka pojazd (nr 2) skręcający w prawo. Nie ma go z prawej strony. Z prawej strony miałby go wtedy, gdyby pojazd nr 2 wyjeżdżał od strony zachodniej, a wyjeżdża przecież od południa.pyt 2) I idąc dalej co jeśli pojazd nr 1 bedzie wyjeżdżał z drogi wewnętrzej która nie stanowi skrzyżowania? i ma pojazd wyjeżdżający z parkingu (w swoje prawo)z prawej strony?
Staraj się w ten sposób nie tłumaczyć podczas szkolenia, gdyż później wychodzą dwie prawe strony. Tłumacz tak jak to wynika z przepisów art.25 K.D. choć Twoje tłumaczenie pokryje się z przepisami tego artykułu i tak często właśnie instruktorzy tłumaczą.
Odpowiadając na Twoje pytanie jeśli pojazd nr 1 będzie wyjeżdżał z drogi wewnętrznej (od północy) i będzie skręcał w lewo, to będzie musiał ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nr 2 wyjeżdżającemu z parkingu (od południa) i skręcającemu w prawo.
viko napisał:
1) Pojazd nr 2 ma pierwszeństwo, czyli wyjeżdżający z parkingu.czy dobrze rozumuję gdy odpowiem tak:
1) pojazd 1 ma pierwszeństwo
2) pojazd 2 ma pierwszeństwo
2) pojazd nr 2 ma pierwszeństwo.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoje pytania i wątpliwości.
Lepiej byłoby gdybyś wstawił rysunki, wtedy miałbym 100% pewności, że dobrze Cię zrozumiałem.Ostatnio edytowane przez ksu ; 10-09-2013 o 09:17
-
10-09-2013, 14:40 #3Od dawna na forum
Dobrze mnie zrozumiałeś i dzieki za słuszne uwagi lecz nadal mam wątpliwości dlaczego nie dotyczy to tylko skrzyżowania.
Zatem nie istotne jest to czy pojazd jest na skrzyzowaniu lecz to z której strony nadjeżdża pojazd?
Czy o ten cytat chodzi. art 25.3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem."
myslałem że mowa tu o sytuacji gdzie nie ma w ogóle skrzyżowania np gdy dwa pojazdy wyjeżdżają z parkingów. Ale wychodzi na to iż chodzi tu rownież o sytuację gdzie przykladowo skrzyżowanie łączy się z inną drogą np gruntową?
i bedzie to skrzyżowanie równorzędne to pojazd wyjeżdżający z drogi gruntowej może mieć pierwszeństwo w analogicznej sytuacji?Ostatnio edytowane przez viko ; 10-09-2013 o 14:44
-
11-09-2013, 10:34 #4
viko napisał:
W tym akurat przypadku tak. Będą też jednak sytuacje gdzie będzie to miało znaczenie. Np. w przypadku gdyby nasz pojazd nr 2 wyjeżdżał nie z parkingu, a z drogi podporządkowanej, twardej, która tworzyłaby skrzyżowanie i skręcałby w lewo, to wtedy miałby pierwszeństwo przed pojazdem nr 1 wyjeżdżającym z naprzeciwka (ze strefy zamieszkania) i skręcającym w prawo lub jadącym na wprost. Wtedy tylko jeden pojazd włącza się do ruchu. W omawianym przez nas przypadku to dwa pojazdy włączają się do ruchu.Zatem nie istotne jest to czy pojazd jest na skrzyzowaniu lecz to z której strony nadjeżdża pojazd?
Trzeba też pamiętać, że nie wszystkie drogi znajdujące się w strefie zamieszkania tworzą skrzyżowanie, gdyż w takiej strefie mogą też znajdować się drogi niepubliczne (wewnętrzne), a te właśnie skrzyżowania nie tworzą.
W naszym przypadku założyliśmy iż droga w strefie zamieszkania jest drogą publiczną, stąd jej połączenie z drogą twardą utworzyło skrzyżowanie.
viko napisał:
Przepisy artykułu 25 K.D. dotyczą przecinania się kierunków ruchu na skrzyżowaniu (a jak głęboko wnikniemy w przepisy, to okaże się, że nie tylko na skrzyżowaniu, ale również dotyczą, zbliżających się do skrzyżowania i będących w bezpośredniej bliskości skrzyżowania), jak również w miejscu przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.Dobrze mnie zrozumiałeś i dzieki za słuszne uwagi lecz nadal mam wątpliwości dlaczego nie dotyczy to tylko skrzyżowania.
Oba pojazdy są włączającymi się do ruchu, więc aby rozstrzygnąć kto przejedzie pierwszy pomocniczo stosujemy przepisy ogólne (art.25 K.D.)
viko napisał:
Generalnie o takie właśnie miejsca chodzi. Przecinanie się kierunków ruchu na parkingach, placach, na polu, na drogach gruntowych, na duktach leśnych itp.Czy o ten cytat chodzi. art 25.3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem."
myslałem że mowa tu o sytuacji gdzie nie ma w ogóle skrzyżowania np gdy dwa pojazdy wyjeżdżają z parkingów.
viko napisał:
Jeśli nasz pojazd nr 2 będzie wyjeżdżał nie z parkingu tylko z drogi gruntowej, to będzie identyczna sytuacja.Ale wychodzi na to iż chodzi tu rownież o sytuację gdzie przykladowo skrzyżowanie łączy się z inną drogą np gruntową? i bedzie to skrzyżowanie równorzędne to pojazd wyjeżdżający z drogi gruntowej może mieć pierwszeństwo w analogicznej sytuacji?
-
11-09-2013, 16:20 #5Od dawna na forum
zatem głównym wyznacznikiem jest włącznie się do ruchu? nie jest zatem istotne że iż pojazd 2 nie jest na skrzyzowaniu? ważne że oba włączją się do ruchu i wóczas pojazd 2 skręcając z prawo ma pierwszeństwo przed 1 z uwagi na przepisy Art. 25. 1 tak? bo tak to zroumialem. A omawiana sytuacja dla pojazdu 2 to " przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem".??
-
11-09-2013, 16:29 #6Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Kierujący pojazdami 1 i 2 mają obowiązek - ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Co do relacji pomiędzy nimi przepisy art. 23 ani art. 17 nic nie wnoszą, 1 ma ustąpić 2 i na odwrót 2 ma ustąpić 1.
O pierwszeństwie decyduje art. 25 – z którego wynika że pojazd 2 cofający w prawo (potocznie w lewo, bo z lewym kierunkowskazem) ma pierwszeństwo przed pojazdem 1 wyjeżdżającym ze strefy zamieszkania w lewo.
-
11-09-2013, 16:59 #7
viko napisał:
Tak, gdyż oba pojazdy włączają się do ruchu, a o kolejności przejazdu decyduje art. 25 ust.1 K.D.zatem głównym wyznacznikiem jest włącznie się do ruchu?
viko napisał:
Nie ma to znaczenia.nie jest zatem istotne że iż pojazd 2 nie jest na skrzyzowaniu?
viko napisał:
Tak.ważne że oba włączją się do ruchu i wóczas pojazd 2 skręcając z prawo ma pierwszeństwo przed 1 z uwagi na przepisy Art. 25. 1 tak?
viko napisał:
Ja bym nie podciągał tej sytuacji pod art.25 ust.3. Zastosowanie mają tu tylko przepisy art.25 ust.1 no i oczywiście przepisy art.17 K.D.A omawiana sytuacja dla pojazdu 2 to " przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem".??
-
11-09-2013, 18:41 #8Od dawna na forum
i tylko tego nie kumam gdyż pojazd 2 wyjeżdża właśnie z parkungu więc nie jest na skrzyżowaniu stąd moje wątpliwości.Ja bym nie podciągał tej sytuacji pod art.25 ust.3. Zastosowanie mają tu tylko przepisy art.25 ust.1 no i oczywiście przepisy art.17 K.D.
tego toku rozumawania nie zrozumiałem bo przecież cofając nie mam pierwszeństwa. A omawiamy sytuajcę gdy pojazd 2 wyjeżdża z parkingu w prawoO pierwszeństwie decyduje art. 25 – z którego wynika że pojazd 2 cofający w prawo (potocznie w lewo, bo z lewym kierunkowskazem) ma pierwszeństwo przed pojazdem 1 wyjeżdżającym ze strefy zamieszkania w lewo.
-
11-09-2013, 21:43 #9Od dawna na forum
- Mieszka w
- Tarnów
Obowiązki wynikające z art 17, jak i z art 23 są identyczne masz - ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Poczytaj art 23 i 17.
Ponieważ cofejący z parkingu jedzie w prawo w drogę z "pierwszeństwem " a wyjeżdżający ze strefy w lewo w drogę z "pierwszeństwem", więc cofający ma pierwszeństwo na mocy art 25.1 lub 25.3 (nie ma znaczenia na podstawie którego ostępu art. 25, bo wynik jest ten sam)
-
12-09-2013, 12:43 #10
viko napisał:
Nie ma to najmniejszego znaczenia, że nie jest na skrzyżowaniu. Pierwszeństwa należy ustąpić nie tylko tym pojazdom które są już na skrzyżowaniu, ale także zbliżającym się do skrzyżowania.i tylko tego nie kumam gdyż pojazd 2 wyjeżdża właśnie z parkungu więc nie jest na skrzyżowaniu stąd moje wątpliwości.
Żeby Ci to bardziej zobrazować, to odbiegnę troszkę od tematu.
Wyobraź sobie taką sytuację. Zbliżasz się do skrzyżowania rónorzędnego (zachowujesz szczególną ostrożność, patrzysz w prawą stronę) i widzisz pojazd nadjeżdżający z prawej strony. Pojazd ten jeszcze nie jest na skrzyżowaniu ale zbliża się do skrzyżowania i oczywiście ustępujesz mu pierwszeństwa prawda? Nie możesz zmusić tego pojazdu zbliżającego się z prawej strony do istotnej zmiany prędkości bez względu na to czy pojazd już na skrzyżowaniu jest, czy też dopiero się do niego zbliża i masz ten pojazd w bezpośredniej bliskości. Ta zasada ma również zastosowanie w omawianym przez nas przypadku.
Wczytaj się dokładnie w art.25 ust.1 K.D.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks