Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    viko napisał:

Pojazd się włącza do ruchu, a Ty już jesteś w ruchu, więc masz pierwszeństwo.
    viko napisał:

Jesteś w ruchu (nie mam tu na myśli tylko ruchu fizycznego, ale również ten kodeksowy), a pojazd wyjeżdżający włącza się do ruchu (art.17 ust.2 K.D.)
    Może nie powinienem tego pisać, bo pewnie zaraz wywiąże się kolejna dyskusja, ale napiszę bo lepiej żebyś wiedział, że jeśli dojdzie do wypadku i nie będziesz w stanie udowodnić, że nie włączałeś się do ruchu przy cofaniu (że nie było unieruchomienia pojazdu nie wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego w bezpośredniej bliskości pojazdu włączającego się do ruchu), to wówczas będzie współwina.
    Także trzeba uważać.
    No właśnie należy uważać co się pisze !!

Po pierwsze nie ma znaczenia czy pojazd cofający włączał się do ruchu z powodu - bo ruszał po zatrzymaniu nie wynikającym ...,
    Bo to był pojazd wyjeżdżał z parkingu na jezdnię, więc z tego tytuły włączał się do ruchu.
    Po drugie pojazd cofający, cały czas podczas cofania ma : ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Tak że obowiązki obydwu kierujących wzajemnie się znoszą.
    Ma zastosowanie Art 25 o czym od początku piszę, ale trudno dociera do Was.
    Czyli pierwszeństwo ma pojazd cofający.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał kopan Zobacz post
    Po drugie pojazd cofający, cały czas podczas cofania ma : ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
    Jeżeli cofający porusza się drogą z pierwszeństwem a inny pojazd chce włączyć się do ruchu z drogi podporządkowanej to niby dlaczego cofający ma mu ustąpić? Włączając się do ruchu należy ustąpić wszystkim pojazdom poruszającym się daną drogą.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Może to przemyślisz.
    No bo coś nie tak jest w tym co napisałeś.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Owszem jest nie tak, miało być tak:
    Jeżeli cofający porusza się drogą z pierwszeństwem a inny pojazd chce włączyć się do ruchu z drogi gruntowej to niby dlaczego cofający ma mu ustąpić? Włączając się do ruchu należy ustąpić wszystkim pojazdom poruszającym się daną drogą.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Co do drogi z pierwszeństwem i podporządkowanej jest podobna sytuacja cofający drogą z pierwszeństwem będzie miał pierwszeństwo przed wyjeżdżającym z drogi podporządkowanej.

Od dawna na forum

kompan zacytowałeś mnie a pisał to Ksu
    ale co do tematu to już pojęcia nie mam kto ma rację. Podyskutuję na te inne tematy w czwartek bo udaję się na warsztaty i zobaczymy jakie będą opinie i wówczas się podzielę.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

eMx

Przypadek pierwszy.

Przy cofaniu jak i przy włączaniu się do ruchu mamy ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi.
    Czyli te przepisy wzajemnie się znoszą.
    Nie ma znaczenia że to droga z pierwszeństwem, bo pierwszeństwo wynikające z drogi z pierwszeństwem jest realizowane wyłącznie na skrzyżowaniu, a droga gruntowa nie tworzy skrzyżowania.
    Czyli znaki drogowe o niczym nie decydują.
    O pierwszeństwie decyduje art. 25.

Przypadek drugi.

Cofający drogą z pierwszeństwem będzie miał pierwszeństwo, o ile będzie się poruszał uprawnionym torem jazdy.

viko
    Dobrze zacytowałem, twój wpis był w tym do czego się ksu odnisił.

Wczoraj skończyłem obowiązkowy dokształt.
    Nie dowiedziałem się nic ciekawego.
    Uczestnicy dokształtu dowiedzieli się paru kwestii, ale ode mnie.
    Tak że nie licz na dokształty, które są .......
    Ciekawe kto mi za to zapłaci.
    Te dokształty to są rzewne jaja - rabunek w biały dzień, rabunek z poparciem bandy stanowiącej prawo.

Możesz spróbować zadać te pytania, ale nie sadzę że ktokolwiek się odniesie do tych zagadnień.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

kopan napisał:
    No właśnie należy uważać co się pisze !!
    Zgadza się. Pamiętaj tylko, że to działa w obie strony.
    kopan napisał:
    Tak że obowiązki obydwu kierujących wzajemnie się znoszą.
    Żadne obowiązki się nie znoszą. Chcesz powiedzieć, że jeden przepis uchyla inny przepis? Bzdura. Oba przepisy obowiązują jednakowo i nie może być mowy o żadnym "znoszeniu się".
    kopan napisał:
    Nie ma znaczenia że to droga z pierwszeństwem, bo pierwszeństwo wynikające z drogi z pierwszeństwem jest realizowane wyłącznie na skrzyżowaniu,...
    Nie prawda.
    Gdybyśmy brali pod uwagę przepis § 1 ust.2 pkt 1 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych, to miałbyś rację. Zapomniałeś chyba o przepisie § 43 ust. 1 tego samego rozporządzenia.
    Cytuję:
    § 43. 1. Znak D-1 „droga z pierwszeństwem” oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
    Dany pojazd jest na drodze z pierwszeństwem, bez względu na to czy cofa, czy jedzie do przodu. Nie powiesz chyba, że jak jedzie do przodu to jest na drodze z pierwszeństwem, a kiedy zaczyna cofać, to droga przestaje być drogą z pierwszeństwem? Droga z pierwszeństwem jest i już i nic tego nie zmieni (poza znakiem D-2).
    Droga z pierwszeństwem jest nie tylko na skrzyżowaniu, ale również między skrzyżowaniami, ponieważ został jej nadany taki status.
    kopan napisał:
    O pierwszeństwie decyduje art. 25.
    Na siłę chcesz zastosować art.25. Tyle że nie we wszystkich sytuacjach ten przepis rozwiąże problem. Ale spróbujmy zastosować Twoją teorię.
    Masz taką sytuację:
    Pojazd A wyjeżdża z parkingu (od południa) i chce włączyć się do ruchu w lewą, czy prawą stronę (nie ma to znaczenia) i widzi z prawej strony pojazd B cofający (od wschodu na zachód). Pojazd włączający się do ruchu-wyjeżdżający z parkingu ma z prawej strony pojazd cofający i pojazd cofający ma z prawej strony pojazd włączający się do ruchu. Kto będzie więc miał pierwszeństwo w myśl art.25 ?
    Odpowiedź jest taka, że ten przepis nie rozstrzygnie pierwszeństwa przejazdu, gdyż oba pojazdy mają wzajemnie się po prawej stronie.
    kopan napisał:
    Cofający drogą z pierwszeństwem będzie miał pierwszeństwo, o ile będzie się poruszał uprawnionym torem jazdy.
    A jaki to jest wg. Ciebie uprawniony tor podczas cofania?
    kopan napisał:
    Możesz spróbować zadać te pytania, ale nie sadzę że ktokolwiek się odniesie do tych zagadnień.
    Na pewno podejmą temat, tyle że jest to problematyczny temat, gdyż mamy do czynienia z nietypową sytuacją i zdania będą podzielone, tak jak są podzielone tutaj na forum.
    eMx napisał:
    Jeżeli cofający porusza się drogą z pierwszeństwem a inny pojazd chce włączyć się do ruchu z drogi podporządkowanej to niby dlaczego cofający ma mu ustąpić? Włączając się do ruchu należy ustąpić wszystkim pojazdom poruszającym się daną drogą.
    Tutaj akurat nie ma włączania się do ruchu, gdyż oba pojazdy są już w ruchu, zarówno ten na drodze podporządkowanej jak i ten na drodze z pierwszeństwem.
    eMx napisał:
    Co do drogi z pierwszeństwem i podporządkowanej jest podobna sytuacja cofający drogą z pierwszeństwem będzie miał pierwszeństwo przed wyjeżdżającym z drogi podporządkowanej.
    Dokładnie tak będzie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Tutaj akurat nie ma włączania się do ruchu, gdyż oba pojazdy są już w ruchu, zarówno ten na drodze podporządkowanej jak i ten na drodze z pierwszeństwem.
    .
    Wiem, w kolejnym poście zostało to sprostowane Poprostu przyszły mi na myśl dwa przykłady z drogą gruntową i podporządkowaną, chciałem o gruntowej ale podczas pisania posta zagadałem się i wyszło jak wyszło

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

ksu
    Odniosłeś się do kilku kwestii i w żadnej nie masz racji.
    Proponuję byś przemyślał swoje stanowiska i zajął stanowiska zgodne z przepisami.
    Poczytaj uważnie przepisy zmodyfikuj swoje wpisy a nie będziemy mieli o czym polemizować.
    Na razie to moją rolą jest prostowanie ścieżek Twoich.

Chętnie bym popolemizował, rola prostowacza mi zbrzydła.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia