Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Nowy użytkownik

KAT. C - Tonaż

mam pytanie jak dużym samochodem ciężarowym mozna jezdzić z kat C - chodzi mi o masy ,tonaż oraz osie bo ostatnio widziałem ciężarówke z 4osiami dwie z przodu dwie z tyłu i się zastanawiałem czy wystarczy by się nią poruszać samo prawo jazdy kat.C

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Na kategorię C możesz jeździć ciężarówkami powyzej 3,5 tony. Ale nie może być to z naczepą bądź przyczepą. Tak więc w skład wchodzi star itp. Na tiry musi już być C+E

Nowy użytkownik

Cytat Napisał reeds
    Na kategorię C możesz jeździć ciężarówkami powyzej 3,5 tony. Ale nie może być to z naczepą bądź przyczepą. Tak więc w skład wchodzi star itp. Na tiry musi już być C+E
    Chodzi mi o ten zapis - Do kierowania samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 24 t jest uprawniona osoba posiadająca prawo jazdy odpowiedniej kategorii przez okres co najmniej 3 lat (myślałem ze wystarczy spełnić warunek - wiek 21 LAT )

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Na kat C można robić prawko mając 18 lat.

Chodzi mi o ten zapis - Do kierowania samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 24 t jest uprawniona osoba posiadająca prawo jazdy odpowiedniej kategorii przez okres co najmniej 3 lat (myślałem ze wystarczy spełnić warunek - wiek 21 LAT )
    A gdzie jest ten zapis? Nie spotkałam sie z czymś takim.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    LU

Z tymi 3 latami się zgadza.
    Jestem tego zywym przykładem. Kilka lat temu zatrzymał mnie policjant ( zwykła kontrola drogowa). Po sprawdzeniu dokumentów stwierdził ( i miał rację ), że posiadam prawo jazdy któcej niż 3 lata. Efekt był taki, że ktoś z firmy musiał przyjechać i zabrać samochód. POWÓD: staż posiadania prawa jazdy przeze mnie był wtedy krótszy niż 3 lata (mandat symboliczny bo 50 PLN)
    Jeśli chodzi o samochody 3,4, 5 osiowe (sztywne, nie z naczepami, przyczepami) wystarczy tylko prawo jazdy kat. C, a jeśli chodzi o tonaż to min. 3 lata posiadania prawa jazdy.
    Po zdanym egzaminie teoretycznie możesz jeździć każdą sztywną ciężarówką, a praktycznie dopiero po upływie 3 lat.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Napisał LU_junior
    Z tymi 3 latami się zgadza.
    Jestem tego zywym przykładem. Kilka lat temu zatrzymał mnie policjant ( zwykła kontrola drogowa). Po sprawdzeniu dokumentów stwierdził ( i miał rację ), że posiadam prawo jazdy któcej niż 3 lata. Efekt był taki, że ktoś z firmy musiał przyjechać i zabrać samochód. POWÓD: staż posiadania prawa jazdy przeze mnie był wtedy krótszy niż 3 lata (mandat symboliczny bo 50 PLN)
    Jeśli chodzi o samochody 3,4, 5 osiowe (sztywne, nie z naczepami, przyczepami) wystarczy tylko prawo jazdy kat. C, a jeśli chodzi o tonaż to min. 3 lata posiadania prawa jazdy.
    Po zdanym egzaminie teoretycznie możesz jeździć każdą sztywną ciężarówką, a praktycznie dopiero po upływie 3 lat.
    Tak jak pytał reeds: gdzie macie ten zapis? W ustawie o tramsporcie drogowym nic nie znalazłem.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Pisz

ja tez nic nie znalazlem. najlepszy jest tekst ze musisz zrobic C+E zeby jezdzic tirem. NApisz mi reeds co to jest TIR.
    Seba

Od dawna na forum
    Mieszka w
    kuj-pom

Tir? Chodziło mi o samochód ciężarowy z naczepą i przyczepą, na który własnie trzeba mieć C+E. A czy tiry nie mają właśnie naczepy?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Pisz

TIR

reeds TIR to jest konwencja celna dotycząca międzynarodowego przewozu towarów z zastosowaniem karnetów TIR sporzadzona w genewie. I az mnie sie krew w zylakach scina jak slysze w telewizji w radio czy w necie codzieni\nie jak mowia ze kierowca Tira spowpodowal wypadek. Zwykly dostawczach moze byc tirem jesli ma karnet. Nie lepiej wytlumaczyc ze solowka z przyczepa lub ciagnik z naczepa???
    Seba

Od dawna na forum

Gdybyś od czasu do czasu spojrzał do słownika języka polskiego to by Ci się krew nie ścinała, bo wiedziałbyś, co oznacza słowo tir, oprócz tego, że (pisane TIR) jest skrótem od "Transit International Routier".

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2529707

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia