Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Od dawna na forum

plac manewrowy

możecie podać ile mniej więcej kosztuje miesięczny wynajem placu? jak się to odbywa? i czy "jazdy dodatkowe" również coś płacą czy tylko reklamują ośrodek? oczywiście tak z doświadczenia waszego. dzięki.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Tutaj było trochę o cenach za dzierżawę placu:
    http://naukajazdy.pl/forum/showthrea...cu-manewrowego

Od dawna na forum

dzieki, jak tak fajnie mi odpowiadasz to zapytam jeszcze odnośnie jazd dodatkowych- czy jeśli kupię swoje auto mogę sobie jezdzić samemu na własnej dzialalności czy również obligują mnie przepisy o 3-letnim stażu jak w wypadku prowadzenia szkoły?

Mieszka w
    Podlasie

Obowiązek spełnienia wymogu co do instruktora z 3-letnią udokumentowaną praktyką dotyczy tylko przedsiębiorcy, który chce prowadzić własny OSK. Ty rejestrując działalność gospodarczą tego wymogu nie musisz spełniać, gdyż nie będziesz prowadził OSK, tylko chcesz prowadzić poza szkolne usługi edukacyjne i chciałbyś takie usługi świadczyć w nie swoim OSK. Tyle co do Twojego pytania. Jednak muszę Ci naświetlić inny problem mający związek z Twoim zapytaniem.
    Do 18 stycznia 2013 r. wyglądało to tak, że rejestrowałeś działalność gospodarczą, kupowałeś samochód, przystosowywałeś go do nauki jazdy i mogłeś szkolić "pod szyldem innego OSK". Czyli wszystkie osoby szkolone przechodziły przez KEOS OSK pod którego szyldem jeździłeś.
    Po 18 stycznia 2013 r. niestety nie jest już to wszystko takie proste. Sprawa nie co się komplikuje, a wszystko przez art.26 ust.5 pkt 1 u.o.k.p.
    Cytuję przepis tegoż artykułu:
    Zajęcia podczas szkolenia prowadzą:
    1) zatrudniony w ośrodku szkolenia instruktor lub będący instruktorem przedsiębiorca prowadzący ośrodek szkolenia kierowców – w zakresie, o którym mowa w art. 23 ust. 2 pkt 1 i 2;
    Niestety przez zapis tego przepisu ustawodawca wykluczył możliwość szkolenia w danym OSK przez podmioty lub osoby z zewnątrz, czyli także osoby mające zarejestrowaną działalność jako np. pozaszkolne formy nauczania z zakresu nauki jazdy. Z przepisu tego wynika iż zajęcia w OSK może prowadzić tylko i wyłącznie zatrudniony w danym OSK instruktor.
    Można więc m.in. zastosować następujące rozwiązania:
    1. OSK zatrudnia Ciebie na stanowisku instruktora nauki jazdy.
    2. OSK zatrudnia Ciebie na stanowisku instruktora nauki jazdy, ale z Twoim samochodem- chyba byłoby najkorzystniejsze rozwiązanie dla Ciebie.
    3. Rejestrujesz swoją działalność gospodarczą (płacisz m.in. ZUS), a OSK i tak musi Ciebie zatrudnić i płacić za Ciebie składki do ZUS. Nie wiem czy będzie to dla Ciebie opłacalne- sam musisz zdecydować. Dla OSK też nie jest to plusem.
    Jeżdżąc na swoim samochodzie w nie swoim OSK musisz też sporządzić umowę dotyczącą użyczenia pojazdu, dzięki której OSK będzie mógł Twój pojazd zgłosić do właściwego starostwa, jako pojazd będący w ewidencji OSK w którym to będziesz świadczył usługi. Dotyczy to także pkt 2.
    4. Niektóre Starostwa pozwalają na stare rozwiązanie, czyli te sprzed 19 stycznia 2013 r. (gdyż nie widzą przepisu art.26 ust.5 lub nie chcą go widzieć ), czyli rejestrujesz swoją działalność gospodarczą (tylko Ty płacisz m.in. ZUS), de facto nie jesteś zatrudniony w danym OSK, gdyż jesteś osobą samozatrudniającą się (odchodzi więc opłata składek ZUS przez OSK), sporządzasz umowę użyczenia pojazdu i szkolisz w danym OSK. Na dzień dzisiejszy nie jest to zgodne z przepisami, ale takie przypadki zdarzają się. Przypadki te, które ja znam dotyczą przedsiębiorców, którzy taką formę współpracy stosowali przed dniem wejścia w życie ustawy o kierujących pojazdami. Wątpliwe by któreś ze Starostw poszło na takie rozwiązanie.

Od dawna na forum

3. Rejestrujesz swoją działalność gospodarczą (płacisz m.in. ZUS), a OSK i tak musi Ciebie zatrudnić i płacić za Ciebie składki do ZUS.
    zatem podwójny zus? dziwne to trochę.
    2. OSK zatrudnia Ciebie na stanowisku instruktora nauki jazdy, ale z Twoim samochodem- chyba byłoby najkorzystniejsze rozwiązanie dla Ciebie.
    a jak to wygląda? mniej więcej? bo zdaje mi się to trochę bezsensu, bo szkoląc sam dostaję całą gotówkę a w osk chyba nie całość prawda? tylko np 25 /h a co z resztą kasy skoro to i tak ja na wszystko wydaję? chyba że to szef płaci za paliwo. Jak to wygląda w praktyce?

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    zatem podwójny zus? dziwne to trochę.
    Nie podwójny, bo jeśli OSK zatrudni Cię na umowę o pracę, to Ty płacisz tylko składki zdrowotne. Jeśli na umowę zlecenie, to jest jeszcze inaczej. Z tego co pamiętam to od Twojego wynagrodzenia będziesz miał potrącone 7, czy 9 % na składkę zdrowotną, ale nie chcę się wypowiadać w kwestii księgowości, gdyż nie znam się aż tak dobrze na sprawach kadrowo księgowych by móc Ci cokolwiek doradzać.
    viko napisał:
    bo szkoląc sam dostaję całą gotówkę a w osk chyba nie całość prawda?
    Jak masz swój OSK to gotówka idzie dla Ciebie. Jeśli jeździsz w nie swoim OSK, to oczywiście gotówka idzie do OSK-cała.
    viko napisał:
    tylko np 25 /h a co z resztą kasy skoro to i tak ja na wszystko wydaję?
    Nie na wszystko. Nie płacisz za plac manewrowy, bo korzystasz z placu OSK i to OSK płaci, nie płacisz za salę wykładową, bo korzystasz z sali OSK i tu też OSK pokrywa koszty, nie płacisz abonamentu za Portal OSK itd.
    Reszta kasy zostaje w OSK. OSK przecież musi odprowadzić podatek dochodowy od kwoty która zostanie, a i coś też musi na tym zarobić.
    viko napisał:
    chyba że to szef płaci za paliwo.
    Pewnie jeszcze chciałbyś aby szef serwisował Ci auto?
    viko napisał:
    Jak to wygląda w praktyce?
    Powiedzmy że kurs kosztuje 1400 zł. Wykładasz 30 h teorii, wyjeżdżasz 30 jazdy, wystawiasz szefowi rachunek np.900 zł( liczę 30 zł za godzinę jazdy, bo chyba nie zamierzasz za 25 zł jeździć), szef wypłaca Ci 900 zł minus składaka zdrowotna, Ty wystawiasz mu paragon. Ty masz 900 zł odjąć Twoje koszty (naprawa samochodu, paliwo, ZUS, podatek jeśli Ci wyjdzie, potrącenie składki zdrowotnej), a szef przytula sobie 400 zł, oczywiście odjąć podatek jeśli takowy wyjdzie. Założyłem, że będziesz zatrudniony na umowę zlecenie.

Nowy użytkownik Avatar kubica6
    Mieszka w
    kraków

a ogólnie to łatwo zostać instruktorem??? Mam zamiar starać się zdobyć taki zawód ale nie wiem czy mam szanse

Mieszka w
    Podlasie

A dlaczego masz nie mieć szansy? Pytanie tylko czy warto?

Użytkownik Avatar faziasty
    Mieszka w
    Kielce

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    sporządzasz umowę użyczenia pojazdu i szkolisz w danym OSK
    A to jest trochę upierdliwa rzecz. O ile mi wiadomo od takiej umowy przedsiębiorca prowadzący OSK i tak musi zapłacić podatek. Mimo, że to darmowe użyczenie i de facto samochodu nie używa. Ale musi mieć umowę, aby wciągnąć nie będący jego własnością samochód do OSK. Według prawa jest to 'dochód', więc trzeba zapłacić podatek dochodowy od ceny rynkowej wynajmu. Chyba, że użyczający byłby rodziną biorącego w użyczenie (?), czyli właściciela OSK.

Czy ktoś się zagłębiał jaka jest wartość takiego użyczenia od której trzeba oddać myto?
    Równie dobrze chyba można napisać umowę najmu, ale tam też wpisanie 1zł/miesiąc może nas narazić na problemy ze strony US.

Chyba, że chrzanie głupoty, to proszę mnie wyprowadzić z błędu.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia