Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: testy?

Od dawna na forum

testy?

jak możecie przejrzyjcie te testy i pomóżcie mi zrozumieć ich intencję:

mam wątpliwości do kilku pytań. Nie musicie przeglądać wszystkich lecz tylko na teście kliknąć dowolną odpowiedz by przejść do podanych pytań:

pyt 5- czemu znak "ograniczenie prędkości nie dotyczy auta ciężarowego?
    pyt 8- czemu nie zawsze
    pyt 10 -czy aby na pewno TAK.
    Z góry dzięki za podpowiedzi

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Ale jakie testy mamy przejrzeć?
    Nie podałeś ani treści pytania, ani żadnego linku do pytań, więc skąd mamy wiedzieć o jakie pytania chodzi?

Od dawna na forum

sorki, dopiero w nocy mnie olśniło iż zapomniałem linka-
    http://testy.portalnaukijazdy.pl/katc/quiz.html

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

W pytaniu 5 film mógłby być troszkę lepszej jakości. Na końcu filmu widać po prawej stronie biały prostokąt -podejrzewam, że jest to d-43 (koniec obszaru zabudowanego). Na obszarze zabudowanym znaki ograniczające prędkość mogą również podnosić dopuszczalną prędkość, ALE podniesienie prędkości nie dotyczy pojazdów ciężarowych powyżej 3,5 tony. Więc jeśli jest to obszar zabudowany to pojazd ciężarowy w tym przypadku może jechać 50 km/h, więc znak go nie dotyczy.
    Pyt. 8 -zasada ograniczonego zaufania, więc dlatego nie zawsze
    pyt. 10 -jest na drodze z pierwszeństwem i w tym przypadku ma bezkolizyjny przejazd w każdym kierunku (nie ma tu słowa zawsze)
    Taka jest moja interpretacja co do tych pytań.

Od dawna na forum

odnośnie pyt 5 to owszem zgadzam się lecz na filmie moim zdaniem jedzie on ok 80 a pyt. brzmi, czy dotyczy go ograniczenie, i z stąd moja wątpliwość, lecz jesli jest tam znak d-43 to było by jasne, ale ja tam nic nie widzę.
    co do reszty to też bym tak odpowiedział lecz dziwne że w wypadku strzałki kierunkowej nie mam bezkolizyjnego przejazdu a w wypdku znaku mam, ale zapewne jak piszesz słowo "zawsze" jest tu kluczowe.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał viko Zobacz post
    ale ja tam nic nie widzę
    Po zatrzymaniu się filmu w oddali po prawej stronie, ale trzeba dobrze przyjrzeć się -Myślę, że podczas egzaminu mało kto zauważy to.

Mieszka w
    Podlasie

eMx napisał:
    Na końcu filmu widać po prawej stronie biały prostokąt -podejrzewam,że jest to d-43 (koniec obszaru zabudowanego).
    To na tym mają polegać nowe testy, by podejrzewać? Domyślać się co autor miał na myśli? Dorabiać teorię do odpowiedzi? Odpowiadający ma się domyślać? Siedzieć z lupą i wypatrywać się co jest gdzieś tam w oddali? W ciągu 15 sekund ma zrobić stop klatkę, zoom i szukać haczyka?
    Po prostu żenada i tandeta.
    eMx napisał:
    Na obszarze zabudowanym znaki ograniczające prędkość mogą również podnosić dopuszczalną prędkość, ALE podniesienie prędkości nie dotyczy pojazdów ciężarowych powyżej 3,5 tony. Więc jeśli jest to obszar zabudowany to pojazd ciężarowy w tym przypadku może jechać 50 km/h, więc znak go nie dotyczy.
    Też o tym myślałem. Wystarczyłoby uwidocznić znak D-42 lub D-43 i wszystko byłoby jasne. Być może akcja filmu zbyt wcześnie się zatrzymuje. Teraz musimy domyślać się i gdybać...
    Tak nie powinno być...
    eMx napisał:
    Pyt. 8 -zasada ograniczonego zaufania, więc dlatego nie zawsze
    Mam sygnalizator S-3, zielony sygnał i mam stosować zasadę ograniczonego zaufania? Jak tak będziemy myśleć, to wszędzie trzeba będzie stosować zasadę ograniczonego zaufania i stanie się ona zasadą nie zaufania, na skutek której dojdzie do paraliżu ruchu. Co z § 97 ust.3 rozporządzenia w sprawie znaków?

Pytanie 10
    Czy w tej sytuacji kierujący ma bezkolizyjny przejazd w każdym kierunku?
    Nie lepiej by pytanie brzmiało tak:
    Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem ma pierwszeństwo przejazdu jadąc w dowolnym/każdym kierunku?

Następna sprawa. W pytaniach często pojawia się "nie fachowe" słownictwo (nie zgodne z ustawą prawo o ruchu drogowym) - pojazd ciężarowy, zamiast samochód ciężarowy.
    Przyznam że po kilku pytaniach (ze względu na sposób nie profesjonalny i niepoprawny skonstruowanych pytań) odpuściłem sobie dalsze rozwiązywanie tego testu.
    viko napisał:
    a pyt. brzmi, czy dotyczy go ograniczenie, i z stąd moja wątpliwość, lecz jesli jest tam znak d-43 to było by jasne
    No właśnie jeśli...
    Jeśli jest tam znak, którego nie widzimy, ale pewnie autor pytania wiedział, że tam jest ten znak dlatego zrobiłeś błąd
    viko napisał:
    ale ja tam nic nie widzę.
    Ja też nie
    Ale domyślam się
    viko napisał:
    lecz dziwne że w wypadku strzałki kierunkowej nie mam bezkolizyjnego przejazdu a w wypdku znaku mam, ale zapewne jak piszesz słowo "zawsze" jest tu kluczowe
    Dla mnie też jest to dziwne. Uważam, że w przypadku sygnalizatora S-3 - przejazd w kierunku wskazanym strzałką jest zawsze bezkolizyjny (§ 97 ust.3 rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych).

eMx ja odnosząc się do Twoich wypowiedzi chciałem tylko wskazać jak dwuznacznie można zrozumieć nieprawidłowo ułożone pytania. To tak dla jasności
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 08-11-2013 o 22:07

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    eMx ja odnosząc się do Twoich wypowiedzi chciałem tylko wskazać jak dwuznacznie można zrozumieć nieprawidłowo ułożone pytania. To tak dla jasności
    OK W żaden sposób nie próbuje bronić tych pytań, uważam, że są niepoprawnie ułożone. Próbowałem, w jakiś sposób zrozumieć "co autor miał na myśli" i wytłumaczyć to.

Mieszka w
    Podlasie

eMx napisał:
    OK W żaden sposób nie próbuje bronić tych pytań
    Wiem
    eMx napisał:
    uważam, że są niepoprawnie ułożone
    Też tak uważam.
    eMx napisał:
    Próbowałem, w jakiś sposób zrozumieć "co autor miał na myśli" i wytłumaczyć to.
    To też wiem

Szkoda tylko, że takie niedopracowane pytania pojawiają się i osoba odpowiadająca musi głowić się dlaczego taka jest odpowiedź, a nie inna. To później rzuca złe światło na pytania, które znajdują się w bazie pytań na egzaminie państwowym.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Testy powinny być certyfikowane, przez odpowiednią komisję.

W zaprezentowanych tutaj testach jest szereg głupot !!!!

pyt. 3 czy dopuszczalny jest manewr zawracania? - na podstawie tego filmu nie można odpowiedzieć na to pytanie, brak odpowiednich znaków.

pyt. 5 czy znak ograniczenie prędkości dotyczy ciężarowego pojazdu - oczywiście że znak 60 km/h dotyczy wszystkich pojazdów i nie ma znaczenia czy jest obszar zabudowany.

pyt. 8 czy kierujący zawsze ma bezkolizyjny przejazd - oczywiście że tak o ile inni uczestnicy ruchu stosują się do przepisów .

pyt. 9 czy kierowca jadący za pojazdem nauki jazdy jest zobowiązany do ....... - nie jest, bo przepis tyczy kierującego a nie kierowcy !!!

pyt. 10 czy kierujący ma bezkolizyjny przejazd w każdym kierunku - oczywiście że nie a w teście jest że tak !!!!

pyt. 16 bzdury dwa autobusy, kierujący, kierowca, wymusił pierwszeństwo !!!!!

Bazując na takich testach to się oduczyć można przepisów !!!!!

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia