Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
-
31-07-2013, 12:15 #1Nowy użytkownik
Nakaz wykupienia godzin od instruktora.
Witam.
Mam nadzieję,że nie było takiego tematu,ale jeśli takowy przeoczyłem,to przepraszam.
Otóż mam pewne pytanie.
Koleżanka chodzi na jazdy w pewnym wrocławskim ośrodku szkolenia kierowców.
Na teorię chodziła,30 godzin wyjeździła,ale jej instruktor twierdzi,że nie jest gotowa do egzaminu wewnętrznego i wymusza na niej wykupienie dodatkowych 30 godzin,po których to może dopuści ją do wyżej wymienionego egzaminu.
Podobno niektóre osoby miały nakaz kupienia dodatkowo nawet 90 godzin.
I tutaj pragnę zapytać-czy instruktor ma prawo żądać od swoich uczniów wykupienia dodatkowych godzin,czy po przejechaniu 30 podstawowych powinien nas automatycznie dopuścić do egzaminu wewnętrznego?
-
31-07-2013, 13:34 #2Od dawna na forum
Trochę cytatów z przepisów:
Liczbę godzin zajęć w zakresie części teoretycznej i praktycznej szkolenia dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor w porozumieniu z tą osobą, przy czym:
1) liczba godzin dla zajęć w zakresie części teoretycznej szkolenia nie może być mniejsza niż:
a) 30 godzin w zakresie prawa jazdy kategorii B
2) liczba godzin dla zajęć w zakresie części praktycznej szkolenia nie może być mniejsza niż:
e) 30 – w zakresie prawa jazdy kategorii B
Czas poświęcony na przeprowadzenie zajęć, o których mowa powyżej, powinien być dostosowany do umiejętności i predyspozycji osoby
szkolonej, nie krótszy jednak od minimalnych wymagań określonych dla uprawnień danej kategorii prawa jazdy.
Egzamin przeprowadza się, gdy osoba jest gotowa do samodzielnej jazdy i do zdania egzaminu. Skoro instruktor stwierdził, że potrzebne są jeszcze godziny, to znaczy, że koleżanka nie potrafi jeszcze jeździć. Na osłodę dodam tylko, że nie ma obowiązku wykupienia tych godzin w tej samej szkole. Jeżeli uważa, że jest inaczej niech zmieni szkołę i tam zweryfikują jej umiejętności.
-
01-08-2013, 21:28 #3Nowy użytkownik
-
11-08-2013, 11:46 #4
-
12-07-2016, 10:19 #5Nowy użytkownik

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks