Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Nowy użytkownik

Trudne pytanie ?

Witam
    Spotkałem się z takim pytaniem testowym:

Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym,:
    a- jest obowiązany zmniejszyć prędkość w każdym przypadku,
    b- nie musi zmniejszać prędkości, gdy na przystanku nie ma stojącego autobusu (trolejbusu),
    c- jest pewien, że włączone światła awaryjne w stojącym na przystanku autobusie komunikacji miejskiej oznaczają, że uległ on awarii.

Moje rozumowanie jest takie:
    a- nie wiem, (Art.18.1 PRD znam na pamięć)
    b- nie wiem, j.w.
    c- odp. błędna, bo taki autobus stoi w miejscu, gdzie dla niego zatrzymanie nie jest zabronione i w związku z tym nie musi sygnalizować swojej awarii.
    Pozdrawiam. K.S.

Od dawna na forum

Prawidłowa odpowiedź: b

a - nie musi, w sytuacji kiedy na przystanku nie ma autobusu albo nie sygnalizuje on niczego lewym kierunkowskazem
    b - j. w.
    c - jeżeli autobus jest przeznaczony i oznaczony jako autobus do przewozu osób niepełnosprawnych, światła awaryjne mogą oznaczać, że taka osoba wsiada do autobusu lub z niego wysiada.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał cman
    Prawidłowa odpowiedź: b

a - nie musi, w sytuacji kiedy na przystanku nie ma autobusu albo nie sygnalizuje on niczego lewym kierunkowskazem
    .
    Dzięki. Tylko, czy autor pytania też tak myśli?
    Można ten zapis rozumieć tak, że zmniejszyć prędkość trzeba zawsze, a dodatkowo w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący ...
    Wśród kandydatów na egzaminatorów zdania były podzielone.

A co sądzisz o takim pytaniu:
    Kierujący jest obowiązany zachować szczególną ostrożność:
    a- przy przejeżdżaniu obok obiektu (szpitala), oznaczonego znakiem D-21 (szpital),
    b-, c- (nieistotne)
    Dziennik Ustaw nr 220, przy opisie znaku D-21 nakazuje w takim miejscu zachowanie szczególnej osrożności. Natomiast Ustawa Prawo o ruchu drogowym w art. 3.1 mówi, że jesteśmy obowiązani zachować szczególną ostrożność gdy USTAWA TEGO WYMAGA, a w ustawie zasadniczej nie ma takiego wymogu przy przejeżdżaniu obok oznakowanego znakiem D-21 szpitala.
    Pozdrawiam. K.S.

Od dawna na forum

Aby nie mieć wątpliwości w kwestii pierwszego pytania, najlepiej spojrzeć na art. 18a ust. 1, gdzie jest już bardziej wyraźnie określone to, przy czym można mieć pewne wątpliwości czytając art. 18 ust. 1.

Jeśli chodzi o drugie pytanie, moim zdaniem odpowiedź a jest poprawna. Art. 3 ust. 1 mówi o tym, że należy zachować ostrożność, a jeżeli ustawa tego wymaga, szczególną ostrożność. Co nie znaczy, że obowiązek zachowania szczególnej ostrożności nie może wynikać z innych aktów prawnych, takich jak np. rozporządzenia. Podobnie w przypadku rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych, można znaleźć zapis, że znaki ostrzegawcze zobowiązują do zachowania szczególnej ostrożności i rzecz jasna, taką ostrożność należy zachować. A zatem taka sama sytuacja pojawia się przy zapisie związanym ze znakiem D-21 w innym rozporządzeniu.

Nowy użytkownik

Dzięki za rozwianie wątpliwości.

A, mam jeszcze taką niejasność.
    Na egzaminie na kat. B, w samochodzie egzaminacyjnym z automatyczną skrzynią biegów (zapewnioną przez osobę zdającą,) MUSI być dodatkowe wyposażenie (hamulec, lusterka,itd.). Egzaminator siedzi obok i egzamin nie różni się od "normalnego". Jeżeli osoba zda, to ma ograniczenie kodem 78 do kierowania tylko "automatami".
    Jeżeli natomiast jest to samochód przystosowany do schorzenia osoby niepełnosprawnej (inwalidzki) i zdającą jest osoba z orzeczeniem o niepełnosprawności, to NIE MUSI BYĆ w takim pojeździe dodatkowego wyposażenia (czytaj: hamulca). Czy tak to rozumieć ? Jeśli tak, to jak w takim razie wygląda pod kątem bezpieczeństwa egzamin ?
    Pozdrawiam. K.S.

Od dawna na forum

Ja to tak rozumiem.
    A jak pod kątem bezpieczeństwa egzaminu? Cóż, myślę, że jest podobnie jak z kategorią A czy B1, zdający jedzie sam, a egzaminator za nim i nie ma możliwości właściwie żadnej interwencji.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał cman
    Cóż, myślę, że jest podobnie jak z kategorią A czy B1, zdający jedzie sam, a egzaminator za nim i nie ma możliwości właściwie żadnej interwencji.
    Dzięki. Moim zdaniem taki egzamin odbywa się tylko jednym pojazdem i egzaminator siedzi obok i , ale pewny nie jestem.
    Pozdrawiam. K.S.

Od dawna na forum

Mnie też się tak wydaje (aczkolwiek pewności nie mam), ale podałem te przykłady, patrząc przez pryzmat ryzyka. Egzaminator ma ograniczone możliwości interwencji, ale jest to bardzo niewielki procent zdających egzamin i myślę, że podwyższone ryzyko nie stanowi zbyt dużego problemu.

Od dawna na forum

Jeżeli natomiast jest to samochód przystosowany do schorzenia osoby niepełnosprawnej (inwalidzki) i zdającą jest osoba z orzeczeniem o niepełnosprawności, to NIE MUSI BYĆ w takim pojeździe dodatkowego wyposażenia (czytaj: hamulca). Czy tak to rozumieć ? Jeśli tak, to jak w takim razie wygląda pod kątem bezpieczeństwa egzamin ?
    osoba niepełnosprawna zdaje egzamin na samochodzie na ktorym sie uczyła. A ten samochod do nauki musi mieć dodatkowe wyposażenie w postaci hamulaca dla instruktora/egzaminatora.

Od dawna na forum

Cytat Napisał Rozporządzenie
    § 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeżeniem ust. 2, powinien być wyposażony w:
    (...)
    3) dodatkowy pedał hamulca roboczego, który umożliwia przejęcie sterowania układem hamulcowym;

(...)

2. Przepisów ust.1 nie stosuje się do:
    (...)
    2) pojazdu osoby niepełnosprawnej posiadającej orzeczenie lekarskie z adnotacją, że może prowadzić pojazd silnikowy po przystosowaniu go do określonego rodzaju schorzenia.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia