Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Użytkownik Avatar faziasty
    Mieszka w
    Kielce

VAT czy nie VAT?

Mam pytanie do kolegów prowadzących własną działalność, czy jesteście VATowcami?

Czy to się opłaca?

Zastanawiam się jak to jest konkretnie w naszej branży.
    Wg mojego rozumowania korzyści są, a wady minimalne (np więcej papierkowej roboty). Bo jeżeli kursy są zwolnione z vat to nie muszę podnosić ceny, płacić tego podatku od mojej głównej/jedynej sprzedaży - kursów. Natomiast od zakupu sprzętu, koszta lokalu itd mogę sobie odliczyć VAT i wraca mi na konto 23% pieniędzy.

Czy to faktycznie jest takie proste? Czy o czymś nie wiem?

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

faziasty napisał:

Czy to się opłaca?
    A ile znasz ośrodków, które są na vacie?
    faziasty napisał:
    Wg mojego rozumowania korzyści są, a wady minimalne (np więcej papierkowej roboty).
    Według mnie korzyści jak dla naszej branży nie ma żadnych.
    faziasty napisał:
    Bo jeżeli kursy są zwolnione z vat to nie muszę podnosić ceny, płacić tego podatku od mojej głównej/jedynej sprzedaży - kursów. Natomiast od zakupu sprzętu, koszta lokalu itd mogę sobie odliczyć VAT i wraca mi na konto 23% pieniędzy
    Tu mnie trochę rozbawiłeś. Chciałbyś odliczać podatek vat od "zakupu sprzętu, koszta lokalu itd..." pewnie jeszcze od paliwa, ale z tego co zrozumiałem nie chciałbyś płacić podatku vat od przyjmowanych pieniążków od kursantów. Niestety tak się nie da.

Użytkownik Avatar faziasty
    Mieszka w
    Kielce

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    A ile znasz ośrodków, które są na vacie?
    Kilka, ale już wiem dlaczego.

Tu mnie trochę rozbawiłeś. Chciałbyś odliczać podatek vat od "zakupu sprzętu, koszta lokalu itd..." pewnie jeszcze od paliwa, ale z tego co zrozumiałem nie chciałbyś płacić podatku vat od przyjmowanych pieniążków od kursantów. Niestety tak się nie da.
    Da się tak, częściowo, w przypadku gdy ktoś prowadzi równolegle działalność z innego PKD objętego vatem. Od paliwa akurat nie można odliczać.
    Nie wiem czy to śmieszne. Jasne, że bym chciał odliczać, Ty byś nie chciał mieć 23% mniej kosztów?

Od dawna na forum Avatar neoTz

Na vacie to chyba tylko dużym ośrodkom się opłaca.

Przy okazji mam pytanie (gdyż to mój pierwszy rok działalności - rozpocząłem 02.01.2013), czy trzeba się teraz (po nowym roku) z czegoś rozliczać ze skarbówką? (mam kasę fiskalną).

Nowy użytkownik

Cytat Napisał neoTz Zobacz post
    Na vacie to chyba tylko dużym ośrodkom się opłaca.

Przy okazji mam pytanie (gdyż to mój pierwszy rok działalności - rozpocząłem 02.01.2013), czy trzeba się teraz (po nowym roku) z czegoś rozliczać ze skarbówką? (mam kasę fiskalną).
    Witam
    To zależy jaką formę wybrałeś opodatkowania
    jeżeli wybrałeś FORMĘ ryczałtu to trzeba się rozliczyć do końca Stycznia
    a jeżeli na zasadach ogolnych to tak jak napisał KSU
    pozdr.

Cytat Napisał Gumbo Zobacz post
    Witam
    To zależy jaką formę wybrałeś opodatkowania
    jeżeli wybrałeś FORMĘ ryczałtu to trzeba się rozliczyć do końca Stycznia
    a jeżeli na zasadach ogolnych to tak jak napisał KSU
    pozdr.
    Jestem na zasadach ogólnych i z tego co mi wiadomo OSK nie może być na ryczałcie...

Nowy użytkownik

Witam
    A to Dlaczego ???
    Pozdr.

Wydaje mi się że nie masz racji

http://naukajazdy.pl/forum/archive/i...hp/t-1800.html

Od dawna na forum

W tych czasach otworzyłeś OSK?! Chłopie....gratuluje "odwagi"? Saper jest chyba mniej odważny od Ciebie......podziwiam

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

faziasty napisał:
    Kilka, ale już wiem dlaczego.
    To podziel się tą wiedzą.
    neoTz napisał:
    Musisz złożyć zeznanie podatkowe do 30 kwietnia 2014 r. Z tego co pamiętam to jest to PIT-36.
    OSK_2 napisał:
    W tych czasach otworzyłeś OSK?! Chłopie....gratuluje "odwagi"? Saper jest chyba mniej odważny od Ciebie......podziwiam
    W tamtym roku w Białymstoku zamknęło się 11 OSK z 46, a na ich miejsce powstało 7 nowych. W każdym bądź razie OSK ubywa.

Cytat Napisał OSK_2 Zobacz post
    "Trzeba być twardym, nie miękkim" Lubię to robić, więc dlaczego nie? A prawda jest taka, że szkoły pozamykali krętacze dla których najważniejsza była kasa a nie to żeby kogoś porządnie nauczyć. Tak bynajmniej jest w mojej miejscowości na 8 OSK zostały tylko 3 łącznie z moim.

Musisz złożyć zeznanie podatkowe do 30 kwietnia 2014 r. Z tego co pamiętam to jest to PIT-36.
    Dzięki ksu

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia