Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Rondo

Nowy użytkownik

Question Rondo

Witam.

W moim miescie jest jedno rondo, wzbudzajace wiele kontrowersji.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Falbanka.jpg
Wyświetleń:	311
Rozmiar:	40.7 KB
ID:	223

Zakladajac, ze jade z prawej (wschodniej) strony ronda. Manewr chce wykonac z lewego pasa. Inny uczestnik ruchu zajmuje prawy rownolegle ze mna. Ja jade prosto (na zachod) przez rondo, zjezdzam do srodka i opuszczajac rondo ze srodkowego pasa na lewy pas na zachod. Jezeli ktos uwaza, ze zle robie to niech mi wyjasni czemu sa 2 pasy do zjazdu z ronda? Co jezeli ten jadacy rownolegle ze mna, zewnetrznym pasem, skreca w lewo (na poludnie) badz zawraca? W razie kolizji, czyja jest wina? Czy jezeli ja wykonuje manewr poprawnie to mam za kazdym razem zakladac, ze ktos (w moim mniemaniu) pojedzie zle, prawym pasem w lewo? Za kazdym razem mam czekac, zeby przekonac sie, ze nie dojdzie do kolizji? Czasami jak jest duzy ruch (a czesto jest) na tym zewnetrznym pasie, mozliwe, ze nigdy nie zjade ze 100% pewnoscia z tego ronda.

Z góry dziekuje za pomoc.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał Philipek Zobacz post
    Co jezeli ten jadacy rownolegle ze mna, zewnetrznym pasem, skreca w lewo (na poludnie) badz zawraca?
    Należy ustąpić mu pierwszeństwa, ponieważ by zjechać z ronda przecinasz jego pas ruchu.
    PoRD Art. 22 p 4. "Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony."

W razie kolizji, czyja jest wina?
    Twoja wina, wynika to z powyższego. Nieustąpienie pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierzasz wjechać.

Czy jezeli ja wykonuje manewr poprawnie to mam za kazdym razem zakladac, ze ktos (w moim mniemaniu) pojedzie zle, prawym pasem w lewo? Za kazdym razem mam czekac, zeby przekonac sie, ze nie dojdzie do kolizji?
    Zasada ograniczonego zaufania.
    Ostatnio edytowane przez eMx ; 13-04-2014 o 20:05

Nowy użytkownik

Kiepska sprawa. Czyli przez ludzi lamiacych przepisy mam stac jak, za przeproszeniem, debil na srodku ronda i czekac az Ci, zle jadacy przejada.. Troche to nie tak powinno byc. W Angli jest przepis, ze zjezdzajacy z ronda ma pierwszenstwo, bo.. jest z prawej. ronda sa w druga strone. tak samo, zjazd z autostrady. zjezdzajacy ma pierwszenstwo. Bardzo to ulatwia poruszanie sie.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Niestety.
    Dlatego lepiej jest wcześniej zmienić pas na prawy.

Od dawna na forum

Witaj Philipek,

daj street view skrzyżowania

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

eMx napisał:
    Dlatego lepiej jest wcześniej zmienić pas na prawy.
    Dokładnie tak.
    Philipek zmień w odpowiednim miejscu pas na prawy i skrzyżowanie opuść prawym pasem, wówczas problemu nie będzie. Możesz też przed wjazdem na skrzyżowanie zająć prawy, a nie lewy pas i też przejedziesz bez problemu.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Tyle że przy takim przejeździe z wschodu na zachód zmiana pasa na prawy to kolizja murowana.
    Od północy dochodzą dwie drogi i nie da się zmienić pasa ruchu przed tymi drogami.

Najbezpieczniej jest opuścić rondo z lewego pasa na lewy - gdy z prawego ktoś wyjeżdża na prawy.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Trzeba też uważać na takich co z prawego potrafią wyjechać na lewy.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Tarnów

Też należy na takich uważać - tyle że u nas, bo w innych krajach obowiązuje przepis że skręcając w prawo mamy zająć jak najmniej miejsca, czyli z prawego pasa wyłącznie na prawy.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Tagi dla tego tematu

Bookmarks

Uprawnienia