Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Nowy użytkownik

Pierwszeństwo przejazdu .

Witam kolegów , mam na imię Jacek i proszę o doradzenie mi w pewnej sprawie .

Na moim osiedlu wszystkie skrzyżowania są równorzędne . Wszystko jasne jaka zasada obowiązuje . Na jednej " ślepej " uliczce jest znak D4a i pod nim znak " Strefa Ruchu " . Uliczka ta łączy się z jedną z ulic mojego osiedla . Czy wyjeżdżając z tej uliczki kierowcy mają pierwszeństwo czy muszą ustąpić pierwszeństwa przejazdu . ( sytuacja gdy jadący drogą osiedlową ma wyjeżdżającego z tej " ślepej uliczki " i tak oznakowanej z prawej strony ) . Dziękuję za pomoc .

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Musisz zobaczyć czy wyjeżdżający z tej "ślepej uliczki" mają znak D-53, koniec strefy ruchu. Ale moim zdaniem powinni mięć, wtedy wyjeżdżając ze strefy ruchu są włączającym się do ruchu i muszą ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Tak jak kolega Slowdzerson napisał, wyjeżdżający ze strefy ruchu, a więc z drogi wewnętrznej są włączającymi się do ruchu i muszą ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom lub uczestnikom ruchu.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał slowdzerson Zobacz post
    Musisz zobaczyć czy wyjeżdżający z tej "ślepej uliczki" mają znak D-53, koniec strefy ruchu.
    tak jest z drugiej strony znak D-53 " Koniec strefy ruchu " ( przepraszam że dokładnie nie opisałem oznakowania skrzyżowania )

Bardzo dziękuję za pomoc , ale coś mi się zdaje że będę omijał to skrzyżowanie bo dzisiaj znowu widziałem jak koleś wyjeżdżający z tej uliczki ( Strefa ruchu/Koniec strefy ruchu ) mało nie uderzył w jadące auto . Myślę że ludzie nie wiedzą co to jest strefa ruchu i patrząc tylko na znak D-4a traktując jako normalne skrzyżowanie . ( Ulica ma gdzieś 20 m i jest to wyjazd z garaży , przedszkola i mieszkańców jednego bloku ) .
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    DZG

Masz rację, nie znajomość przepisów przez większość ludzi jest ogromna. Nie omijaj tego skrzyżowania, jeździj tam śmiało tylko zachowaj szczególna ostrożność.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia