Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57
-
28-04-2014, 17:25 #41Od dawna na forum
- Mieszka w
- Podlaskie
Może na tych filmach jeżdżą jakimś małym pojazdem na B1, którym dałoby się tam wcisnąć.
Tak sobie pomyślałem, że można by zrobić z tego inne pytanie -samochód ten stałby z włączonymi światłami awaryjnymi, albo był po kolizji a pytanie brzmiałoby czy w przedstawionej sytuacji można najechać na krawężnik w celu ominięcia pojazdu.
Odpowiedziałbym wtedy TAK.
-
29-04-2014, 09:46 #42
eMx napisał:
Czterokołowcem pewnie by się tam wcisnął, ale większość samochodów osobowych musiałaby pojechać po krawężniku.Może na tych filmach jeżdżą jakimś małym pojazdem na B1, którym dałoby się tam wcisnąć.
eMx napisał:
A wg. mnie pytanie jest idealne na kat. A w następującym brzmieniu:Tak sobie pomyślałem, że można by zrobić z tego inne pytanie -samochód ten stałby z włączonymi światłami ...
Czy w przedstawionej sytuacji kierując motocyklem dwukołowym możesz ominąć z prawej strony pojazd sygnalizujący zamiar skręcenia w lewo.
TAK czy NIE?
Chyba nie byłoby żadnych wątpliwości jaką odpowiedź zaznaczyć.
Podstawa prawna do pytania: Art.2 pkt 45 i art.23 ust.1 pkt 2 K.D.
Celowo zaznaczyłem, że jest to motocykl dwukołowy by nie było wątpliwości że można też jechać motocyklem z bocznym wózkiem, a wtedy sprawa znowu byłaby dyskusyjna.
Spokojnie można by dokonać manewru omijania nawet motocyklem dwukołowym marki Honda Goldwing. Szerszego motocykla chyba nie znajdziemy
-
29-04-2014, 12:26 #43Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
-
29-04-2014, 13:08 #44
Wszystko zależy od sytuacji, egzaminatora i w jakich okolicznościach doszło do najechania na krawężnik, wielkości (wysokości) krawężnika, czy piesi szli po chodniku, czy chodnik był pusty, czy to krawężnik przy chodniku, czy przy wysepce kanalizującej ruch, z jaką prędkością jechała osoba egzaminowana, z jaką siłą uderzyła (najechała) na krawężnik itp.
Kiedyś na egzaminie chłopak najechał na krawężnik w taki sposób, że przeciął oponę i zgiął felgę. Egzaminator przerwał egzamin, a instruktor poleciał z tym chłopakiem na skargę tłumacząc, że najechania na krawężnik nie ma w tabeli 12 (obecnej tabeli nr 1).
Miałem też przypadek kiedy zdawała osoba szkolona przeze mnie i na egzaminie egzaminator wydał polecenie aby osoba ta wykonała zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury tzw. zawracanie na trzy. Niestety podczas zawracania kiedy zdający dojeżdżał tyłem do krawężnika najechał na krawężnik (bardzo delikatnie i krawężnik był niski), ale egzamin został przerwany.
Często też widzę jak podczas zawracania na skrzyżowaniu na egzaminie osoby zdające tylnym lewym kołem najeżdżają na krawężnik wysepki rozdzielającej kierunki ruchu. Przeważnie egzamin trwa dalej
Fakt że jest to niski krawężnik.
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie Slowdzerson
-
30-04-2014, 09:18 #45
-
30-04-2014, 12:30 #46
NIE, bo 0,2 to juz stan wskazujący.. Jeśli jest inaczej to bzdura..
Definicje stanu nietrzeźwości zawiera art. 115 § 16 Kodeksu karnego. Zgodnie z tym przepisem zachodzi on, gdy:
- zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość
- zawartość alkoholu w 1 dm sześciennym wydychanego powietrza przekracza 0,25 mg albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość.
W prawie karnym poza stanem nietrzeźwości wyróżnia się stan „wskazujący na spożycie alkoholu”, w którym:
- zawartość alkoholu we krwi wynosi od 0,2 do 0,5 promila
- obecność alkoholu wynosi od 0,1 mg do 0,25 mg w 1 dm sześciennym wydychanego powietrza.
Prowadzenie pojazdu w tym stanie stanowi wykroczenie z art. 85 albo 87§1 Kodeksu wykroczeń.
-
30-04-2014, 20:38 #47
-
01-05-2014, 11:10 #48
Te testy to jakieś oficjalne są, czy samoróbka jakiegoś "wszystkowiedzacego" ?? ..bo odpowiedź TAK na zielono to bzdura, a nie mamy odpowiadać "co autor mial na mysli" lecz w/g zapisów prawa..
Takiego testu nie zdasz nigdy, jesli będą trzy głupie pytania..
P.S. Gdy mój sym zdawał egzamin wewnętrzny w szkole jazdy wykryłem błąd w szablonie - źle okienko było wycięte i pokazywał dobrą odpowiedź jako błąd - to było wesoło jak panienka nie mogła tego zrozumieć.. Chwile mi zajeło wytłumaczenie.. Tu z takimi testami jest to samo..
-
02-05-2014, 13:30 #49
-
02-05-2014, 15:09 #50

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks