Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Nowy użytkownik

Pierwszeństwo przejazdu

Witam,

proszę o pomoc w ustaleniu, czy kierowca wyjeżdżający z drogi pokazanej w linku do google street view ma pierwszeństwo przed pojazdem nadjeżdżającym ul. Polną z jego lewej strony. Mam wątpliwość, czy jest to wyjazd z parkingu, czy powinno być to miejsce potraktowane jako skrzyżowanie równorzędne. Link

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Według mnie jest to skrzyżowanie równorzędne.
    Kierujący pojazdem wyjeżdżającym z ul. Profesorskiej ma więc pierwszeństwo przed kierującym pojazdem nadjeżdżającym ul. Polną z lewej strony.

Od dawna na forum

Witam,

z tego co można zobaczyć na street view zgadzam się z ksu - skrzyżowanie równorzędne.

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem @nowego30, ale wydaje mi się, że jemu chodziło o ten wyjazd z parkingu, a nie o skrzyżowanie ul. Profesorskiej i Polnej, które rzeczywiście jest skrzyżowaniem równorzędnym.

Mieszka w
    Podlasie

Jeśli chodziło o wyjazd z drogi, która stanowi dojazd do obiektu przydrożnego jakim jest parking, to wówczas pojazd ten będzie włączającym się do ruchu i pierwszeństwo będzie miał pojazd jadący ul. Polną z lewej strony.
    Zachowałbym jednak daleko idącą ostrożność, gdyż nie wielu kierowców wie, że droga stanowiąca dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze, w tym przypadku do parkingu, nie tworzy skrzyżowania i nie jest jego częścią, a kierujący wyjeżdżający z takiej drogi są właśnie włączającymi się do ruchu, a w związku z tym są obowiązani ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Jeśli chodziło o wyjazd z drogi, która stanowi dojazd do obiektu przydrożnego jakim jest parking, to wówczas pojazd ten będzie włączającym się do ruchu i pierwszeństwo będzie miał pojazd jadący ul. Polną z lewej strony.
    Myślałem, że to "oczywista oczywistość" i dlatego ani Ty, ani MaciejP (prawidłowo) nie wzięliście tego wyjazdu za skrzyżowanie. Ale, jak piszesz, nie wszyscy to rozumieją (stąd pytanie nowego30) i taka ostrożność na pewno nie zaszkodzi.

Mieszka w
    Podlasie

Niestety niektórzy właśnie w takich miejscach (wyjazd z parkingu, nieruchomości itp.) chcą stosować przepisy art.25 K.D., zamiast przepisów art.17.

Nowy użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi, chodziło mi oczywiście o ten wyjazd. Kwestia równorzędności Profesorska/Polna jest jasna. Jednak miałem ostatnio przypadek, że kierujący wyjeżdżający z drogi(dojazd do parkingu) zachował się bardzo pewnie, widział mnie z daleka(jadącego Polną z jego lewej strony), zatrzymał się i zaczął wyjeżdżać dopiero gdy nadjechałem wymachując do tego ręką. Moim zdaniem sugerował, że wymuszam pierwszeństwo.

Mieszka w
    Podlasie

Dlatego trzeba właśnie uważać w takich sytuacjach, kiedy ktoś uważa że ma pierwszeństwo, choć tak na prawdę go nie ma.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia