Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43
Temat: Absurdy na polskich drogach.
Hybrid View
-
22-05-2014, 11:11 #1
Absurdy na polskich drogach.
Założyłem temat, gdzie będzie można umieszczać zdjęcia, filmiki, materiały itp. dotyczące absurdalnego, niewłaściwego, czy dziwnego oznakowania naszych polskich dróg.
Jako pierwszy umieszczę zdjęcie z wczorajszej jazdy.
Łomża ul. Bernatowicza.
Kursant zapytał mnie do którego ograniczenia prędkości ma się zastosować
-
23-05-2014, 10:13 #2
-
23-05-2014, 13:54 #3
Odpowiedziałem, że musi się zastosować do obydwu znaków jednocześnie. Aby to zrobić, to musi zastosować się do ograniczenia prędkości o mniejszej wartości liczbowej, czyli 20 km/h.
Dzięki temu będzie jechał zgodnie z przepisami, gdyż stosując się do ograniczenia prędkości do 20 km/h jednocześnie zastosuje się do ograniczenia prędkości do 30 km/h i jadąc 20 km/h, nie przekroczy prędkości 30 km/h.
Gdyby wziął pod uwagę tylko znak spoczywający na trawce, czyli "ograniczenie prędkości do 30 km/h" i pojechał 30 km/h, to nie zastosowałby się wtedy do znaku "ograniczenie prędkości do 20 km/h.
Co do oznakowania, to jeśli jest jedno ograniczenie prędkości, to nie ma sensu stosowania innego ograniczenia prędkości na jednym i tym samym słupku.
-
26-05-2014, 11:00 #4Od dawna na forum
Witaj ksu,
tutaj się niestety kłania moim zdaniem bzdurne doprecyzowywanie przepisów drogowych w wielu rozporządzeniach. „Normalny” kierowca zna PORD i rozporządzenie w sprawie znaków drogowych i to powinno moim zdaniem w pełni regulować zasady poruszania się po drogach publicznych. W sprawie kompletu znaków, pierwsze trzy od góry na twoim zdjęciu było już trochę pytań co oznacza ograniczenie prędkości /w tym przypadku do 20 km/h/ i do kiedy obowiązuje.
Okazuje się że odpowiedź znajduje się w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach !!! Ale kto do cholery ma to czytać ?! W załączniku 4 pkt. 8.1 „Progi zwalniające” jest napisane /to nie jest cytat wprost/ że wskazana prędkość nie jest ograniczeniem prędkości tylko prędkością graniczną przejazdu przez próg /patrz też http://drogipubliczne.eu/pliki/ustaw...kturyProgi.pdf /.
Z tego wynika że „20” to maksymalna prędkość na progu, a „30” to normalne ograniczenie prędkości odwoływane znakiem lub skrzyżowaniem. Nie komentuję tu sposobu umieszczenia znaków na ziemi.
-
26-05-2014, 11:31 #5Użytkownik
- Mieszka w
- slask
-
26-05-2014, 12:39 #6Od dawna na forum
-
26-05-2014, 12:08 #7
MaciejP. napisał:
Niestety dla kierowców, inaczej postrzegają to policjanci podczas kontroli prędkości, a także egzaminatorzy Wojewódzkich Ośrodków Ruchu Drogowego podczas przeprowadzanych egzaminów na prawo jazdy. I słusznie postrzegają to tak, jak wynika z przepisów.To nie jest mój wymysł. Tak to też postrzega Ministerstwo Infrastruktury w swojej odpowiedzi - patrz link w poście poprzednim
-
26-05-2014, 11:55 #8Od dawna na forum
Witaj,
zgodnie z rozporządzeniem przeze mnie cytowanym wcześniej układ znaków jak na zdjęciu w 1 poście - 3 od góry pokazuje cyt. Oznakowanie progów zwalniających wskazujące lokalizację i prędkość graniczną przejazdu przez próg w zależności od typu progu pokazano na rysunku 8.1.8
Nic nie ma mowy że jest to znak ograniczenia prędkości, a jedynie znak wskazujący "bezpieczną prędkość przejazdu" przez próg.
To nie jest mój wymysł. Tak to też postrzega Ministerstwo Infrastruktury w swojej odpowiedzi - patrz link w poście poprzednim
-
26-05-2014, 12:02 #9
Z całym szacunkiem dla Pana Dyrektora biura informacji i promocji..., ale Pan dyrektor nie jest od interpretowania przepisów. Po za tym tabliczka T-1 dotyczy tylko znaków ostrzegawczych i nie dotyczy znaków zakazu. Do znaków zakazu stosuje się tabliczkę T-21.
Następna sprawa; przepisy wyraźnie określają kiedy, co i jakie znaki odwołują ograniczenie prędkości i bynajmniej nie ma wśród nich progu zwalniającego.
Wniosek jest jeden. Ograniczenie prędkości obowiązuje od miejsca umieszczenia znaku B-33, a nie tylko na progu, jakoby wskazywało tylko prędkość graniczną przejazdu przez próg zwalniający i obowiązuje do najbliższego skrzyżowania lub do miejsca odwołania ograniczenia prędkości odpowiednim znakiem drogowym.
Temat był już poruszany wiele razy, na wielu forach internetowych i nie tylko, więc chyba szkoda czasu na powtórkę z historii. Przynajmniej dla mnie
-
26-05-2014, 14:19 #10
Chodzi o to, że z interpretacji która jest zamieszczona w linku podanym przez Ciebie można by zrozumieć, że ograniczenie prędkości obowiązuje tylko na progu zwalniającym, a nie od miejsca umieszczenia znaku B-33. Po prostu znak A-11a i znak B-33 zostały podpięte pod tabliczkę T-1 (wg. interpretatora z linku), a ta dotyczy tylko znaku ostrzegawczego. Nie dotyczy znaku B-33. Gdyby B-33 miał obowiązywać tylko na progu zwalniającym wówczas należałoby jeszcze dodatkowo pod znakiem B-33 umieścić tabliczkę T-21 ze wskazaniem odległości w którym miejscu zaczyna obowiązywać ograniczenie prędkości wskazanej na znaku B-33.
Tak jak tutaj, tylko tabliczka T-21 powinna znaleźć się pod znakiem B-33, a nie nad.
https://maps.google.pl/maps?q=%C5%82...12,137.35,,0,0

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks