Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Nowy użytkownik

Zastawianie własnej bramy wjazdowej

Witam.Jak interpretujecie kodeks drogowy-
    Art. 49. 2. Zabrania się postoju:
    1. w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej.
    Chodzi mi dokladnie o to,czy jesli sam sobie zastawie brame wjazdowa na posesje,to czy moge dostac za to mandat jesli ktos zglosi to na policje lub straz miejska.Wiem,ze brzmi to dziwnie ale ciekaw jestem ,jak Wy to zinterpretujecie.

Użytkownik

A zastanawiałeś się, czy stojąc na wjeździe na własną posesję stoisz "u siebie" czy na drodze publicznej? Vide art. 1 prd...
    Ustawa przecież nie określa, że gdy np. istnieje tylko 1 właściciel posesji można stać, a gdy jest ich kilku nie można (ponieważ utrudniają wjazd/wyjazd)...
    Przepis zabrania i koniec... Dura lex sed lex czy jakoś tak...

Od dawna na forum

NO i co dadzą mi mandat za to że sam sobie utrudniam wjazd/wyjazd?! Przecież jak stoję swoim autem to z drugiej strony bramy go nie ma

Nowy użytkownik

Myślę,że Dżolo ma racje.Tu nie chodzi chyba tylko o zastawianie wjazdu po to by tylko sobie wjechac.Chodzi tu chyba tez o przepisy p.poż.

Od dawna na forum

Hmm.... no to chyba mamy baaaardzo sympatyczną policję w naszym Pięknym Kraju bo 99.9% ludzi których znam parkuje pod swoimi domami włąsnie w bramie, na trawnikach, pod furtkami, skośnie, prostopadle, równolegle itp. itd. i żaden z nich nie skarżył się że miał jakiś problem z tego powodu.... tak samo jak byś jechał pijany u siebie na podwórku i bez pasa, możesz czy nie?

Od dawna na forum

Cytat Napisał Dżolo Zobacz post
    A zastanawiałeś się, czy stojąc na wjeździe na własną posesję stoisz "u siebie" czy na drodze publicznej? Vide art. 1 prd...
    Ustawa przecież nie określa, że gdy np. istnieje tylko 1 właściciel posesji można stać, a gdy jest ich kilku nie można (ponieważ utrudniają wjazd/wyjazd)...
    Przepis zabrania i koniec... Dura lex sed lex czy jakoś tak...
    Zgadzam się z Dżolo w 100%. Dura lex, sed lex

Użytkownik

Cytat Napisał OSK_2 Zobacz post
    NO i co dadzą mi mandat za to że sam sobie utrudniam wjazd/wyjazd?! Przecież jak stoję swoim autem to z drugiej strony bramy go nie ma
    Nie twierdzę, że mam rację... dałem tylko pod rozwagę podstawę prawną.
    Do tego sam też parkuję na "własnym" wjeździe"... a samochody w domu są dwa, mój i mojej ładniejszej połowy.

Od dawna na forum

To zrób tak...postaw swoje autko w bramie, niech Żona zadzwoni na Policje że ją zastawiłeś i będziemy mieli jasną sytuacje

Użytkownik

Powiem tak... już wystarczająco wspieram budżet Państwa - płacę dwie składki zdrowotne, ZUS - którego płacić już nie muszę, i niemały podatek belce - więc nie widzę potrzeby ponoszenia dodatkowych kosztów zwłaszcza w sytuacji, gdy media co rusz podają, jak się wydaje pieniądze podatników... do tego konto punktowe od zawsze mam zerowe i moim punktem honoru jest utrzymanie tego stanu rzeczy.

Swoje zdanie wyraziłem i kończę wypowiadanie się w tym temacie.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia