Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213
Pokaż wyniki od 121 do 125 z 125
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał Danielb Zobacz post
    dalej wiem ze ja mam racje...
    Czyli Twoim zdaniem:
    -Sąd
    -Biegły sądowy
    -Policjant
    -Ludzie z forum, którzy obrazu stwierdzili Twoja winę
    wszyscy są w błędzie?

Nowy użytkownik

Sąd który przeczytał tylko opinie bieglego, która była błedna juz na rekonstrukcji wydarzeń gdzie pomylil pasy ktorymi jechalismy ( co ma duze znaczenie). policjant który zmienil zdanie w trakcie interwencji na moja niekorzysc, po rozmowie z kierowca BMW. Ludzie z forum którzy nigdy nie jechali tym skrzyzowaniem (rondem). Tak uwazam ze wszyscy sie mylą lub gdzies popelniaja błąd w ocenie sytuacji. druga sprawa pracujac wtedy w pizzeri inni kierowcy jadac w tem sam sposob i majac kolizje nigdy nie byli winnymi (okolo 5 przypadków).

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał eMx Zobacz post
    Czyli Twoim zdaniem:
    -Sąd
    -Biegły sądowy
    -Policjant
    -Ludzie z forum, którzy obrazu stwierdzili Twoja winę
    wszyscy są w błędzie?
    Sąd musi brać pod uwagę opinię biegłego, nawet gdyby się z nią nie zgadzał.
    Opinia biegłego opiera się na zeznaniach policjanta, który wykonywał czynności na miejscu zdarzenia.
    Nie wszyscy ludzie z forum uznali winę Daniela.
    Wniosek z tego taki, że błąd popełniony przez policjanta w opisie zdarzenia plus niekompetencja biegłego przyczyniły się do takiego wyroku. Daniel wspominał, jakoby sędzia sugerował mu złożenie apelacji, co oznaczałoby, że sam nie jest przekonany o jego winie, a jedynie oparł się na ekspertyzie biegłego i zgodnie z nią, musiał tak orzec.
    Tak jak Daniel, ja również jestem przekonany (na 100%, chyba że było inaczej niż opisał to Daniel), że wina leży po stronie tamtego kierowcy, ale nasze przekonanie nie jest dowodem i żaden sąd nie bierze pod uwagę przekonań obwinionego lub świadków. Liczą się fakty i dowody, nawet błędnie zinterpretowane.
    W tej sytuacji, tylko opinia prawdziwego biegłego może odwrócić bieg wydarzeń. Na to potrzeba czasu i trochę wysiłku (finansowego również), aby ciągnąć sprawę przez kolejnych kilka lat. Nie wszystkim się chce lub nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić, więc często wyroki zapadają niesprawiedliwe. Później, w podobnych sprawach, bierze się pod uwagę wcześniejsze orzeczenia, chociaż polskie prawo nie opiera się na precedensie, to jednak jeden wyrok ma wpływ na następne. I koło się zamyka.

Nowy użytkownik

Po konsultacji ze znajomym prawnikiem, zamykam temat tej kolizji, apelacja może trwać latami. Nie mam czasu niestety na latanie po sadach. Jakby ktoś miał jakies pytania to służę pomocą

Nowy użytkownik

Odkopuje temat ponieważ miałem podobny przypadek na rondzie AK z tym że wyjazd obu pojazdów z ulicy Słomińskiego z czego jeden pojazd zgodnie ze znakiem przed wjazdem na rondo F10 rozpoczął manewr z pasa lewego po to by skręcić w Al Jana Pawła a drugi pojazd przejechał całe rondo z pasa środkowego i chciał kontynuować jazdę tym pasem aż do zjazdu w Słomińskiego. doszło do kolizji kierowca samochodu niebieskiego został ukarany mandatem w wysokości 450 zł kierowca auta żółtego nie został ukarany w żaden sposób.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z10106111V,Nowa-organizacja-ruchu-na-rondzie-Babka.jpg
Wyświetleń:	468
Rozmiar:	72.3 KB
ID:	561

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia