Pokaż wyniki od 121 do 125 z 125
-
27-06-2015, 13:52 #121Od dawna na forum
- Mieszka w
- Podlaskie
-
27-06-2015, 14:10 #122Nowy użytkownik
Sąd który przeczytał tylko opinie bieglego, która była błedna juz na rekonstrukcji wydarzeń gdzie pomylil pasy ktorymi jechalismy ( co ma duze znaczenie). policjant który zmienil zdanie w trakcie interwencji na moja niekorzysc, po rozmowie z kierowca BMW. Ludzie z forum którzy nigdy nie jechali tym skrzyzowaniem (rondem). Tak uwazam ze wszyscy sie mylą lub gdzies popelniaja błąd w ocenie sytuacji. druga sprawa pracujac wtedy w pizzeri inni kierowcy jadac w tem sam sposob i majac kolizje nigdy nie byli winnymi (okolo 5 przypadków).
-
27-06-2015, 20:29 #123
Sąd musi brać pod uwagę opinię biegłego, nawet gdyby się z nią nie zgadzał.
Opinia biegłego opiera się na zeznaniach policjanta, który wykonywał czynności na miejscu zdarzenia.
Nie wszyscy ludzie z forum uznali winę Daniela.
Wniosek z tego taki, że błąd popełniony przez policjanta w opisie zdarzenia plus niekompetencja biegłego przyczyniły się do takiego wyroku. Daniel wspominał, jakoby sędzia sugerował mu złożenie apelacji, co oznaczałoby, że sam nie jest przekonany o jego winie, a jedynie oparł się na ekspertyzie biegłego i zgodnie z nią, musiał tak orzec.
Tak jak Daniel, ja również jestem przekonany (na 100%, chyba że było inaczej niż opisał to Daniel), że wina leży po stronie tamtego kierowcy, ale nasze przekonanie nie jest dowodem i żaden sąd nie bierze pod uwagę przekonań obwinionego lub świadków. Liczą się fakty i dowody, nawet błędnie zinterpretowane.
W tej sytuacji, tylko opinia prawdziwego biegłego może odwrócić bieg wydarzeń. Na to potrzeba czasu i trochę wysiłku (finansowego również), aby ciągnąć sprawę przez kolejnych kilka lat. Nie wszystkim się chce lub nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić, więc często wyroki zapadają niesprawiedliwe. Później, w podobnych sprawach, bierze się pod uwagę wcześniejsze orzeczenia, chociaż polskie prawo nie opiera się na precedensie, to jednak jeden wyrok ma wpływ na następne. I koło się zamyka.
-
29-06-2015, 20:37 #124Nowy użytkownik
-
19-07-2020, 13:22 #125Nowy użytkownik
Odkopuje temat ponieważ miałem podobny przypadek na rondzie AK z tym że wyjazd obu pojazdów z ulicy Słomińskiego z czego jeden pojazd zgodnie ze znakiem przed wjazdem na rondo F10 rozpoczął manewr z pasa lewego po to by skręcić w Al Jana Pawła a drugi pojazd przejechał całe rondo z pasa środkowego i chciał kontynuować jazdę tym pasem aż do zjazdu w Słomińskiego. doszło do kolizji kierowca samochodu niebieskiego został ukarany mandatem w wysokości 450 zł kierowca auta żółtego nie został ukarany w żaden sposób.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks