Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125
-
24-10-2014, 14:38 #1
Skrzyżowanie o ruchu orężnym z wyznaczonymi pasami ruchu.
Witam, Prosiłbym o poradę w sytuacji która przedstawiam poniżej:
Pierwsze zdjęcie przedstawia znaki oraz droge po wjezdzie na skrzyzowanie, a drugie wyjazd z tego skrzyżowania,
Pytanie brzmi:
Osoba która jedzie prawym pasem (nie pas bus) i ma znak ze może jechac tylko na wprost, zajedzie pojazdowi droge który jest na lewym pasie a ten ma znak jazdy na wprost lub w lewo, są również linie poziome na jezdni wyznaczaja pasy ruchu. jest winny tego zdarzenia? jak to wygląda ze strony prawa drogowego? rozumiem ze na rondach obowiazuje reguła prawej strony ale czy jeśli znaki sa postawione to nie powinno sie do nich stosowac?
pozdrawiam i czekam na odpowiedz
-
24-10-2014, 22:51 #2
- Mieszka w
- DZG
-
24-10-2014, 23:52 #3
a Odnosząc sie do tych znaków i tej sytuacji na rondzie ze zdjeć. czyja byla wina jeśli pojazd prawym pasem nie zjechal tylko kontynuował jazde po rondzie prawym pasem , a pojazd bedacy na lewym pasie zjezdzał z ronda? Potrzebuje konkretnej odpowiedzi, gdyż mam 7 dni zeby odwołac sie od wyroku sądu i nie wiem czy jest sens. kto komu zajechal droge?
-
25-10-2014, 01:04 #4
Na prawym pasie masz prawo objechać całe rondo dookoła i to ile razy byś chciał. Przyjęło się, że jeżeli osoba na lewym chce opuścić rondo, to musi ustąpić pierwszeństwa tym co są na prawym.
Gdzieś na forum była sytuacja z tego właśnie ronda, w której gościu został przez sąd uznany winnym kolizji, gdy zjeżdżał lewym pasem.Ostatnio edytowane przez M.S. ; 25-10-2014 o 01:09
-
25-10-2014, 01:52 #5
-
25-10-2014, 15:31 #6
Oznakowanie tego SoRO jest niejednoznaczne. Nie wiadomo co oznacza 'prosto' na lewym pasie wjazdowym, prowadzącym na pas wewnętrzny ronda, a tym bardziej 'w lewo' tamże oraz na znaku stojącym przy jezdni ronda. Znaki pionowe i poziome na wjazdach sugerują rondo turbinowe, podczas gdy wymalowane linie na jezdni ronda czynią je rondem klasycznym. Dualizm tego oznakowania polega na tym, że nie wiadomo co oznacza jazda 'na wprost' - czy dotyczy drogi (W-E, S-N), czy jazdy po łuku (prosto) po jezdni ronda. Jako, że kierowcę obowiązują znaki miejsca zdarzenia (a tam jest rondo klasyczne), to wina jest po stronie tego, który nie ustąpił pojazdowi jadącemu pasem prawym (zewnętrznym). Taniej będzie więc, przyjąć to na 'klatę' i odpuścić.
-
25-10-2014, 20:32 #7
Danielb
Osoba która jedzie prawym pasem (nie pas bus) i ma znak ze może jechać tylko na wprost, zajedzie pojazdowi drogę który jest na lewym pasie a ten ma znak jazdy na wprost lub w lewo, są również linie poziome na jezdni wyznaczają pasy ruchu. jest winny tego zdarzenia? jak to wygląda ze strony prawa drogowego?
O sygnalizowaniu zamiaru zmiany pasa, nie wspominam.
rozumiem ze na rondach obowiązuje reguła prawej strony ale czy jeśli znaki są postawione to nie powinno się do nich stosować?
Tyle do Twojego pytania.
-
25-10-2014, 20:52 #8
-
25-10-2014, 21:52 #9
Czyli według tego artykułu, i wg znaku pionowego który tam stoi to kierowca z prawego pasa przeciął lewy pas ruchu. druga część artykuły stosuje sie jeśli sa 3 pasy ruchu, i oba pojazdy chca wjechac na środkowy, czyli tego "ronda" się nie tyczy. Może inaczej spytam, Ja lewym pasem jechałem na wprost, kierowca z prawego pasa, jechał dalej "rondem" i tak powstała kolizja. Warto iść do sądu? Czy może istnieje jakaś instytucja w Polsce która może odpowiedzieć mi na moje Pytanie, gdzieś czytałem jak sie wypowiadał biegły sądowy ze w tej sytuacji kierowca na prawym pasie jest winny gdyż to on zmieniał pas wg znaków pionowych.
-
26-10-2014, 02:27 #10
Kierowca na prawym pasie nie przeciął Twojego pasa. On miał możliwość pojechania dalej po rondzie, albo z niego zjechać.
Gdy było tak jak mówisz, to twój pas też musiałby być wyznaczony tak jak niebieska linia na moim przykładzie
Dużo osób myśli, że lewy pas jest tam wyznaczony. To nieprawda - wyznaczony do zjazdu jest tylko prawy.
Bookmarks