Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Hybrid View

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Nowy użytkownik

Który PAS ZAJĄĆ? Skrzyżowanie świetlne?

Mam dylemat w sprawie zajęcia pasa ruchu przy skrecie prawo. Wiem, że po skręcie mamy wybór, ktory pas zająć, jednak jak będzie w tym przypadku?

Muszę jechać zieloną strzałką i dopiero później zająć lewy pas ruchu czy mogę od razu kierować się na lewy pas ruchu (jak pokazuje czerwona strzałka)?

Miałem ostatnio sytuację, że jechałem zgodnie z czerwoną strzałką, gośc jechał tak jak niebieska i mnie strąbiał, że niby powinienem jechać najpierw pasem zjazdowym. Ale jak to się ma do tego, że mam prawo wybrać dowolny pas ruchu?

http://pics.tinypic.pl/i/00636/8cgwjjnqunrt.jpg

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Untitled - 3.jpg
Wyświetleń:	297
Rozmiar:	101.1 KB
ID:	314

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Gościu z "niebieskiego" niech sobie sam trąbnie w głowę. On, skręcając w lewo, ma ustąpić Tobie PP, jako jadącemu z naprzeciwka i skręcającemu w prawo. Ty, oczywiście, mógłbyś wybrać tor "zielony", umożliwiając "niebieskiemu" równoczesną jazdę, ale nie jest to obowiązkiem. Masz prawo (po skręcie) wybrać dowolny pas ruchu.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Ma prawo, tylko po co w takim przypadku prawy pas ze strzałkami naprowadzającymi? Myślę, że cel jest nam wszystkim wiadomy.
    Ruch jednak płynniej będzie się odbywał, jeśli skręcając w prawo wjedziemy na prawy pas, a później zmienimy na lewy. Wtedy ci z lewoskrętu jadący torem strzałki niebieskiej płynniej przejadą przez skrzyżowanie. Nie następuje blokada skrzyżowania.
    Na obrazku znaki poziome są wytarte. Często w takich miejscach jak na obrazku za przejściem dla pieszych jest linia ciągła uniemożliwiająca bezpośrednie wjechanie na lewy pas, tym samym wymuszająca wjazd na pas prawy, a później zmianę pasa prawego na pas lewy.
    Ja w takich sytuacjach jeśli widzę, że jest pusto, to wjeżdżam od razu na lewy pas, natomiast jeśli widzę pojazdy jadące z lewoskrętu, to nie pcham się na siłę na lewy pas wykorzystując swoje pierwszeństwo i wjeżdżam na prawy, a później zmieniam go na lewy.
    Oczywiście po skręceniu można zająć dowolny pas ruchu.

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Ja w takich sytuacjach jeśli widzę, że jest pusto, to wjeżdżam od razu na lewy pas, natomiast jeśli widzę pojazdy jadące z lewoskrętu, to nie pcham się na siłę na lewy pas wykorzystując swoje pierwszeństwo i wjeżdżam na prawy, a później zmieniam go na lewy.
    No to jeździmy podobnie. Chociaż obecnie nie ma przepisu zabraniającego zmianę pasa na skrzyżowaniu, pamiętam o nim i praktycznie stosuję się do niego. Wyjeżdżam takim, jakim wjechałem.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

bonifacy napisał:
    Chociaż obecnie nie ma przepisu zabraniającego zmianę pasa na skrzyżowaniu...
    Zgadza się.
    Wyjeżdżam takim, jakim wjechałem.
    Ja różnie, w zależności od sytuacji, skrzyżowania i tego gdzie zamierzam dalej kontynuować swoją jazdę po wykonaniu manewru skręcania.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał bonifacy
    niech sobie sam trąbnie w głowę
    Dokładnie.. Szeryf jakiś, niedouczony..
    Cytat Napisał bonifacy
    nie ma przepisu zabraniającego zmianę pasa na skrzyżowaniu
    Ja staram się na skrzyzowaniu pasa nie zmieniać.. albo ustawiam się przed, albo zmieniam za, jesli inaczej się nie da..

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia