Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
-
10-05-2015, 15:58 #1Nowy użytkownik
Pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu
elo
https://www.google.pl/maps/place/Ino...fdd37e!6m1!1e1
Szybko i na temat
1.Gdy będe chciał skręcić w lewo to muszę tego z przeciwka przepuścić który jedzie prosto?
2.A co jest gdy ten z przeciwka skręca w prawo a ja od szklarskiej w lewo to w tym przypadku gdy np ja będe stał na środku to ten musi czekać gdy np ja zjadę ze skrzyżowania czy on ma pierwszeństwo przede mną? bo ja wtedy jestem na drodzę z pierwszeństwem co nie i nie muszę go przepuszczać?
-
10-05-2015, 16:18 #2
Samsung napisał:
Tak.1.Gdy będe chciał skręcić w lewo to muszę tego z przeciwka przepuścić który jedzie prosto?
Również masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa.2.A co jest gdy ten z przeciwka skręca w prawo a ja od szklarskiej w lewo to w tym przypadku gdy np ja będe stał na środku to ten musi czekać gdy np ja zjadę ze skrzyżowania czy on ma pierwszeństwo przede mną?
Wynika to z następującego przepisu:
Art. 25. 1. K.D.
Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
-
11-05-2015, 23:12 #3
Jak to, stał na środku? To nie wiesz, że nie możesz wjechać na skrzyżowanie, jeśli nie będziesz go mógł opuścić?
Nie jesteś na drodze z PP tylko na skrzyżowaniu, na które wjechałeś z drogi podporządkowanej.... bo ja wtedy jestem na drodzę z pierwszeństwem co nie i nie muszę go przepuszczać?
-
19-05-2015, 16:42 #4Nowy użytkownik
-
20-05-2015, 15:42 #5Nowy użytkownik
Nie powinieneś stać na środku i to jest odpowiedź na Twoje pytanie. Jeżeli natomiast rozpocząłeś manewr skręcania i znajdujesz się już na skrzyżowaniu, a dopiero wtedy pojazd z naprzeciwka dojedzie do skrzyżowania to jest oczywistym, że w takim wypadku najpierw Ty musisz zakończyć wykonywanie skrętu.
-
20-05-2015, 17:53 #6
@AndP, pierwszeństwo przejazdu ustala się przed wjazdem na skrzyżowanie. Samsung wjeżdża na nie z drogi podporządkowanej i musi ustąpić PP jadącym/zbliżającym się drogą z PP. Równocześnie jest w sytuacji równorzędnej z jadącymi drogą z naprzeciwka (również podporządkowaną) i PP między nimi rozstrzyga art.25.1 (pisał o tym @ksu).
Gdy drogą z PP nie ma pojazdów, którym trzeba by było ustąpić, a z naprzeciwka ktoś nadjeżdża, któremu trzeba ustąpić, to można wjechać na skrzyżowanie (o ile pozwala na to miejsce) i tam poczekać na swoją kolej. Nie można jednak tak stać dłużej, aby nie blokować skrzyżowania. To odnosi się do tego konkretnego przykładu.
AndP:Tak opisana sytuacja może sugerować wymuszenie PP przez Samsunga, zmuszając go do znacznego zwolnienia lub ewentualnego hamowania. Ponieważ gdy on (Samsung) wjeżdżał na skrzyżowanie, to pojazd z naprzeciwka musiałby być bardzo blisko do wjazdu, . A to, że jadący z naprzeciwka pozwoli Samsungowi dokończyć manewr zmiany k.j, nie jest ustąpieniem PP, a tylko zachowaniem się z myślą o art.3. PoRD.Jeżeli natomiast rozpocząłeś manewr skręcania i znajdujesz się już na skrzyżowaniu, a dopiero wtedy pojazd z naprzeciwka dojedzie do skrzyżowania to jest oczywistym, że w takim wypadku najpierw Ty musisz zakończyć wykonywanie skrętu.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks