Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
Hybrid View
-
24-10-2015, 14:18 #1Nowy użytkownik
Droga z pierwszeństwem a trzeba ustąpić z prawej - dlaczego ?
Witam
Jadąc z instruktorem zaczął on mi hamować a ja mówię dlaczego po czym odpowiedział, że Ci po prawej mają pierwszeństwo mimo iż miałem znak droga z pierwszeństwem i GRUBĄ LINIĘ PROSTO I W PRAWO Proszę o wytłumaczenie dlaczego trzeba ustąpić tym z prawej i czy jest tak na każdej drodze ? Z góry dzięki.
-
24-10-2015, 18:07 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- DZG
-
24-10-2015, 19:12 #3
sajmon111 napiał:
Ty miałeś znak droga z pierwszeństwem i Ci po prawej też mieli znak droga z pierwszeństwem. Ty byłeś na drodze oznaczonej linią szerszą oznaczającą drogę "główną" z pierwszeństwem i Ci po prawej też byli na drodze oznaczonej linią szerszą oznaczającą drogę "główną" z pierwszeństwem. Jeśli więc dwa pojazdy maja takie same znaki, są na takich samych liniach, to pierwszeństwo zawsze będzie miał ten kto jest z prawej strony. W takich sytuacjach zawsze pomocniczo stosujesz przepisy art. 25 K.D.... Ci po prawej mają pierwszeństwo mimo iż miałem znak droga z pierwszeństwem i GRUBĄ LINIĘ PROSTO I W PRAWO Proszę o wytłumaczenie dlaczego trzeba ustąpić tym z prawej i czy jest tak na każdej drodze ?
-
24-10-2015, 19:44 #4
@sajmon111,nie rozumiem, jaka jest przyczyna nieznajomości znaków drogowych w czasie odbywania zajęć praktycznych (jazd)? Czy wcześniej nie było teorii, czy przespałeś temat? Nie wiem jak obecnie przebiega kurs na PJ, ale wydaje mi się, ża zanim kursant wyjedzie poza teren ośrodka, na drogi publiczne, powinien znać przepisy.
Odnośnie tego skrzyżowania. Znak D-1 w połączeniu z tabliczką T-6a informuje, że jedziemy drogą z PP, która zmienia swój kierunek na skrzyżowaniu. W tym wypadku w prawo. Więc droga z PP nie przebiega na wprost, jak na większości skrzyżowań, ale skręca. Że tak powiem. Drogi na przedłużeniach wlotów "dróg głównych", są drogami podporządkowanymi.
Resztę wyjaśnili poprzednicy. Gdy znaki nie roztrzygają o PP (jadący z prawej też ma znak D-1+T-6a), to stosuje się przepis ogólny o pierwszeństwie, który podał ksu.
Radzę nadrobić zaległości ze znajomości PoRD, bo w przeciwnym razie może być więcej sytuacji, w których "zawalisz sprawę".
-
24-10-2015, 22:19 #5Nowy użytkownik
-
24-10-2015, 22:44 #6
Tak. Patrzysz jak przebiega "gruba linia". Ona pokazuje jak przebiega droga z pierwszeństwem przez skrzyżowanie. I na tej drodze po obu stronach, nadjeżdżający są poinformowani, że jadą drogą z PP. Ale wtedy są w równorzędnej sytuacji i o pierwszeństwie decyduje "prawa storna". Natomiast na wlotach podporządkowanych przy znaku A-7 będą mieli tabliczkę T-6c.
Poczytaj, proszę o tych tabliczkach, bo są też takie (T-6b/d), które mogą pokazywać drogę z PP biegnącą prosto lub łukiem, ale wtedy taki przejazd tą drogą traktuje się jako na wprost. Z tym, że zjazd z drogi z PP w lewo odbywa się na zasadzie tego samego przepisu.
Gdybyś miał jeszcze w czymś problem, to możesz tutaj popytać. Zawsze ktoś pomoże, choć nie zawsze od razu.
A na razie powodzenia w dalszych jazdach.
-
25-10-2015, 19:29 #7
Przebiega różnie.. Jako wykładowca coś wiem.. E-learning też "popsuł" nieco mozliwość zdobycia wiedzy, bo nie każdy rozumie co czyta.. Ale mimo to na wykłady przychodzi wielu kursantów.
Na praktycznych zajęciach wiedzę(czy może niewiedzę) się koryguje i prowadzi dokształt.. Jest to raczej przykre, bo faktycznie masz rację - na jazdy kursant powinien przychodzić "nauczony"..

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks