Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
Temat: parkowanie równoległe
-
03-12-2015, 11:54 #1Nowy użytkownik
parkowanie równoległe
Cześć, chciał bym przedstawić sytuację jaką miałem dziś na drodze i proszę o opinię kto w tym przypadku postąpił niewłaściwie.
dwa pasy ruchu, po prawej stronie zatoka parkingowa z kilkoma miejscami do parkowania równoległego, jedno miejsce wolne pomiędzy innymi pojazdami.
kierowca A chcąc zaparkować staje na prawym pasie tuż za wolnym miejscem, włącza kierunkowskaz, wrzuca wsteczny, zaczyna manewr parkowania równoległego.
kierowca B jadący w odległości ok 50 m za pojazdem A dojeżdża do pojazdu A i blokuje możliwość zaparkowania.
Czy kierowca A powinien przerwać manewr gdyż w trakcie cofania inny pojazd mu uniemożliwił kontynuowanie parkowania?
czy kierowca B widząc pojazd z włączonym kierunkowskazem i wstecznym powinien zwolnić i zmienić pas ruchu omijając pojazd A?
Jak się zapewne domyślacie byłem kierowcą pojazdu A
Zacząłem parkować równolegle, ale znalazł się pan któremu ciężko było zmienić pas na lewy i mnie po prostu ominąć, za to wolał podjechać i zacząć trąbić. Zaznaczam, że z moim manewrem w ogóle się nie ociągałem, było sprawnie i szybko. Kierowca B był w momencie mojego zatrzymania ok 50 m. za mną. Moja ocena sytuacji jest taka, że widząc moją sygnalizację kierowca B powinien zatrzymać się w bezpiecznej odległości i poczekać, aż zaparkuję, lub mnie po prostu ominąć lewym pasem.
-
03-12-2015, 12:49 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- Podlaskie
-
04-12-2015, 22:16 #3
-
05-12-2015, 18:56 #4
-
06-12-2015, 20:38 #5Od dawna na forum
-
06-12-2015, 21:55 #6
-
14-12-2015, 08:39 #7Nowy użytkownik
-
14-12-2015, 11:33 #8
deszczu napisał:
Ma się powstrzymać od ruchu. Mówiąc kolokwialnie ma się zatrzymać, nie jechać.Zastanawia mnie tylko co ma znaczyć ustąpienie pierwszeństwa w takiej sytuacji.
Nie koniecznie. Wszystko zależy od natężenia ruchu, determinacji kierującego który chce zaparkować i kultury jadących za Tobą kierujących. Jedni Ci pozwolą zaparkować, a inni nie. Jeśli pozwolą, to jest to ich dobra wola. Tak też się często dzieję w myśl zasady: Dziś ja pozwolę Tobie zaparkować, a jutro Ty mnieMam zrezygnować z parkowania i odjechać?
Dokładnie tak, pod warunkiem, że jest to droga o niewielkim natężeniu ruchu. Powinieneś poczekać aż pojazd B ominie Cię. Dopóki jest za Tobą lub dojeżdża do Ciebie powinieneś właśnie powstrzymać się od ruchu, czyli ustąpić pierwszeństwa podczas cofania.Czy mam stać i poczekać aż kierowca B wykona manewr mijania?
W przypadku drogi o dużym natężeniu ruchu, manewr cofania może spowodować zagrożenie bezpieczeństwa ruchu, a na pewno ten ruch utrudni, dlatego też zgodnie z przepisami należy powstrzymać się o wykonywania manewru cofania.
Osobiście jeśli chcę zaparkować równolegle na drodze gdzie jest duże natężenie ruchu i widzę ze pojazd za mną trzyma się mnie bardzo blisko, jest duże natężenie ruchu (przywiduję że manewru cofania w celu zaparkowania równoległego nie będę mógł wykonać), wówczas parkuję przodem i niestety wtedy miedzy dwoma samochodami ustawiam samochód równolegle i jak najbliżej krawężnika. Oczywiście jeśli jest bardzo mało miejsca miedzy samochodami, jest to bardzo utrudnione, wręcz czasami niemożliwe.
Przeanalizuj sobie
Art. 23. 1. pkt 3 ustawy prawo o ruchu drogowym.
"Kierujący pojazdem jest obowiązany przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby."
-
21-12-2015, 10:36 #9
-
22-12-2015, 20:01 #10

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks