Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26
Temat: Zawracanie
-
18-12-2015, 20:39 #11Od dawna na forum
zastanawia mnie tylko czy stwierdzenie z "Art.52 ust 2.... zagraża bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego." czy ma zastosowanie gdy jadę pod prąd w niedzielę gdzie nikogo nie spotkałem drogą np około 300 m. Gdy nikomu BEZPOŚREDNIO nie zaszkodziłem a tylko w wypadku gdy ktoś się pojawi na pasie. Bo równie dobrze egzaminator mógłby u nas na zawracanie przy lewej to samo zastosować. choć jednak widać tu sporą różnicę. Ale dzięki za art. i jak dopytam to coś napiszę.
-
19-12-2015, 17:22 #12
Dlatego napisałem, że brakuje mi zapisu § 31 ust.4 (dz.u.217):
" Egzamin zostaje przerwany przez egzaminatora, jeżeli:
2) zachowania osoby egzaminowanej świadczą o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;
3) osoba egzaminowana spowodowała zagrożenie dla zdrowia lub życia uczestników ruchu w trakcie egzaminu praktycznego na placu manewrowym lub w ruchu drogowym;"
Jechał "pod prąd", ale nikogo nie było, nic się nie stało więc było to zachowania osoby egzaminowanej świadczące o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego, ale egzamin przerwany.
Jechał "pod prąd" i z przeciwka nadjechał pojazd, więc osoba egzaminowana spowodowała zagrożenie dla zdrowia lub życia uczestników ruchu w trakcie egzaminu praktycznego - egzamin przerwany.
Na to samo wychodziło, tylko była inna podstawa prawna i było wszystko bardziej klarowne i czytelne. Różniło się to tylko cyferkami.
Na obecny stan prawny czy to zachowanie osoby świadczy o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego, czy też osoba egzaminowana spowodowała zagrożenie dla zdrowia lub życia uczestników ruchu, wszystko pociąga się pod art.52 ust.2. Nie ma rozróżnienia tak jak kiedyś.
Mało tego. W myśl obowiązujących przepisów § 12 ust.2 i 3 rozp. w sprawie egzaminowania... przez zachowanie zagrażające bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego rozumie się w szczególności:
1) przejechanie kołem przez linie wyznaczające zewnętrzne krawędzie stanowisk;
2) najechanie albo potrącenie pachołka lub tyczki;
3) dwukrotne nieprawidłowe wykonanie zadania, o którym mowa w poz. 2–10 tabeli nr 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia.
Czyli jeśli ktoś przejedzie kołem przez linie na tzw. łuku albo potrąci pachołek lub tyczkę, bądź dwukrotne nieprawidłowe wykonana tzw. łuk, to jest to zachowanie zagrażające bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego
.
Takie własnie gnioty prawne powstają w naszym kraju.
Brawo Viko. Dokładnie taka sama byłaby podstawa prawna przerwania egzaminu.Bo równie dobrze egzaminator mógłby u nas na zawracanie przy lewej to samo zastosować.
-
19-12-2015, 18:44 #13Od dawna na forum
Art.52 ust 2
" .. zachowanie osoby zdającej zagraża bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego." w zasadzie ktoś nagle może wyjechać więc wg egzaminatora jest to stworzenie zagrożenia. I dalej jak wyżej .tz problem pozostaje jak oceni zawracanie na krótko.
z możliwością odwołania się i chyba tylko na drodze sądowej i wówczas byśmy mieli interpretację któregoś z biegłych. a może gdzieś takowa sprawa już zaistniała? dobrze by było na nią się powoływać.Dokładnie taka sama byłaby podstawa prawna przerwania egzaminu.Ostatnio edytowane przez viko ; 19-12-2015 o 18:48
-
20-12-2015, 11:28 #14
viko napisał:
A jaki zwyczaj zawracania panuje u was? Jak najczęściej zawracacie?I dalej jak wyżej .tz problem pozostaje jak oceni zawracanie na krótko.
viko napisał:
Tylko pamiętaj, że od wyroku sądu może odwołać się każda ze stron, a sąd wyższej instancji może wydać wyrok inny niż sąd niższej instancji.z możliwością odwołania się i chyba tylko na drodze sądowej i wówczas byśmy mieli interpretację któregoś z biegłych
viko napisał:
Skarga na przebieg egzaminu trafia najczęściej najwyżej do Urzędu Marszałkowskiego.a może gdzieś takowa sprawa już zaistniała? dobrze by było na nią się powoływać.
Nikt w takich sytuacjach nie idzie do sądu, bo na sprawę czasami trzeba czekać miesiącami, a jak wcześniej napisałem od wyroku sądu pierwszej instancji czyli sądu rejonowego można się odwołać (złożyć apelację) do sadu drugiej instancji (sądku okręgowego), więc ten czas może jeszcze się wydłużyć.
Dlatego nikt nie chce wydłużać sobie czasu oczekiwania na egzamin.
-
20-12-2015, 19:43 #15Od dawna na forum
no do prawej nawet na szerszych skrzyżowaniach. jednak u nas w Gdańsku na trasach egzaminacyjnych rzadko (może w jednym miejscu) wystepuje zawracanie na drodze z pierwszeństwem gdzie zawracanie przy prawej jest ryzykowne. A nawet w tym miejscu istnieje możliwość ustawienia się na wysokości pasa zieleni i tak raczej zawracają tz do środka skrzyżowania z torowiskiem.A jaki zwyczaj zawracania panuje u was? Jak najczęściej zawracacie?
A odnośnie wyroku to tylko tak dla swojej wiadomości jestem ciekaw jak by to oceniono. Ale jak już pisałem dopytam któregoś i egzaminatorów. A przyznam że nikt do stąd mnie na szczęście nie pytał o efekt zawracania na egzaminie przy lewej lecz samemu jakoś tak mi przyszło i chyba dobrze że tak wyszło.
-
21-12-2015, 09:49 #16
Zawracaj więc tak jak zawracają wszyscy
Dostosuj się do sytuacji i danego skrzyżowania. Jak wcześniej napisałem można zawracać na różne sposoby. Tak samo jak można skręcać w lewo, na dwa różne sposoby. Poza tym jest jeszcze coś takiego jak prawo zwyczajowe i do niego się stosuj.
Kilka razy jeździłem po Gdańsku, ale nie nauką jazdy, tylko prywatnie i jakoś nie zwróciłem uwagi na sposób zawracania
-
16-01-2016, 13:04 #17Od dawna na forum
-
29-01-2016, 19:35 #18viko napisał:
Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony,...."
Mowa po pojeździe zbliżającym się do skrzyżowania - zatem zachowuje sz. ostrozność ale czy ustapienie pojazdowi z prawej dotyczy momentu zbliżania się do skrzyżowania? tak to wynika ale przecież na skrzyżowaniu równorzędnym mając pojazd po lewej w momencie zawracania znajdzie się on po naszej prawej. I jest to dla mnie jasne ale ktoś mógłby to inaczej zrozumieć i pamiętam był ktoś juz taki i była chyba dyskusja.
viko napisał:
Dokładnie tak.Mowa po pojeździe zbliżającym się do skrzyżowania - zatem zachowuje sz. ostrozność ale czy ustapienie pojazdowi z prawej dotyczy momentu zbliżania się do skrzyżowania?
Tak to wynika z przepisu art.25 K.D. i tak należy stosować.tak to wynika...
Ale gdy zbliżał się do skrzyżowania był z prawej strony, a pierwszeństwo rozpatrujemy w momencie zbliżania się pojazdów do skrzyżowania, a nie wtedy gdy pojazdy już są na skrzyżowaniu. Zatem pojazd nadjeżdżający z prawej strony ma pierwszeństwo, bez względu na to w jakim kierunku zmierza i jaki manewr wykonuje. Skoro więc jest z prawej strony, to ma pierwszeństwo skręcając w prawo, w lewo, jadąc prosto i zawracając ( o ile infrastruktura drogowa i geometria skrzyżowania pozwala na takie zawrócenie, czyli bez konieczności wjeżdżania na jezdnię drogi poprzecznej na której znajduje się pojazd ustępujący pierwszeństwa).ale przecież na skrzyżowaniu równorzędnym mając pojazd po lewej w momencie zawracania znajdzie się on po naszej prawej.
Często bywa tak, że aby zawrócić (na stosunkowo małym skrzyżowaniu) trzeba wjechać na jezdnię drogi poprzecznej na której znajduje się pojazd przed którym teoretycznie mamy pierwszeństwo, a i tak musimy go "przepuścić"- pozwolić zjechać ze skrzyżowania przed nami, gdyż inaczej nie będziemy w stanie dokończyć manewru zawracania.
viko napisał:
Temat często poruszany na kursach instruktorów i egzaminatorówNie chcąc zakladac nowego wątku zapytam tu was o zdanie. Zawracając w zatoczce (przy założeniu ze nie utrudnie ruchu) i stwierdzając ze nikogo nie ma, podejmuje manewr zawracania a tu nagle ktos nadjeżdża. Wiec się zatrzymuje. I pyt. "czy jest to zatrzymanie wynikające z warunkow na drodze?
i pewnie nie tylko.
Nie podlega wątpliwości, że możesz zawrócić wykorzystując do tego przystanek autobusowy, możesz sobie po przystanku przejechać, ale zatrzymywać się nie możesz.
Zawróć więc w taki sposób, w takim momencie, aby manewr wykonać bez zatrzymania się.
Weź tez pod uwagę art.22 ust.6 pkt 4. K.D.
Nie.I pyt. "czy jest to zatrzymanie wynikające z warunkow na drodze?
-
30-01-2016, 13:32 #19Od dawna na forum
-
30-01-2016, 14:04 #20

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks