Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Zawracanie

Od dawna na forum

Zawracanie

Zastanawiam się nad pewną niby zawsze mi wiadomą sytuacją drogową lecz czegoś do końca nie rozumiem. Nie chce mi się malować sytuacji ale mam nadzieję że dobrze ją przedstawię.
    Znajduję się na drodze dwujezdniowej i zamierzam zawrócić na skrzyżowaniu równorzędnym z drogą jedno-jezdniową. (miejsce tylko na dwa pojazdy)
    Zatem zachowuję się tak jakbym skręcał w lewo tj wjeżdżam z lewego pasa jednokierunkowej na prawy pas jednojezdniowej i puszczam ewentualnie pojazdy i wykonuję drugi skręt.

Co w wypadku gdy na egzaminie kursant pojedzie lewym pasem. Teoretycznie jedzie pod prąd ale nikogo nie ma. W przepisach mówiących o natychmiastowym przerwaniu egzaminu nie doszukuję się tego w prost. Pod co to podchodzi? bo z tego co dotąd wiedziałem to oblewają za to od razu.

I druga sytuacja taka sama gdy zawracając po lewej stronie na drodze jednojezdniowej są zaparkowane pojazdy więc zawracając przy lewej (teoretycznie pod prąd) mamy visa a vis zaparkwane pojazdy. Zatem gdy ułatwię sobie w praktyce i zawrócę na dwukierunkowej (tylko dwa pasy- dwa miejsca na pojazd) przy lewej to czy skutkuje to natychmiastowym przerwaniem egzaminu. Co sądzicie? Może Ksu? i dzięki za poprzednie szczegółowe wyjaśnienie w kwestii zmiany przepisów.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 15-12-2015 o 15:58

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    Co w wypadku gdy na egzaminie kursant pojedzie lewym pasem.
    Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem. Lepiej by było gdybyś dał link do miejsca o które pytasz.
    W ten sposób? Chodzi Ci o takie ustawienie się pojazdu do zawracania?
    https://www.google.pl/maps/@53.17562...7i13312!8i6656

https://www.google.pl/maps/@53.16095...7i13312!8i6656

Pod co to podchodzi? bo z tego co dotąd wiedziałem to oblewają za to od razu.
    Daj namiar na to miejsce
    I druga sytuacja taka sama gdy zawracając po lewej stronie na drodze jednojezdniowej są zaparkowane pojazdy więc zawracając przy lewej (teoretycznie pod prąd) mamy visa a vis zaparkwane pojazdy.
    Napisz jakie to miasto i skrzyżowanie jakich ulic, albo daj link do tego miejsca, bo tak ciężko jest cokolwiek powiedzieć.

Od dawna na forum

Nie chodzi mi o sytuację ze zdjęcia gdyż tam wyraźnie (jak dobrze widzę i często tak jest) pas zieleni celowo jest krótszy by móc zawrócić przy lewej. Zatem skrzyżowanie każde jest inne i istotne jest to by nie ustawić się pod prąd. Ale ja mam na mysli inną sytuację i wklejam moje obrazki ze skrzyżowania równorzędnego:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	100_1566.jpg
Wyświetleń:	672
Rozmiar:	98.2 KB
ID:	359Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	100_1567.jpg
Wyświetleń:	616
Rozmiar:	117.1 KB
ID:	360podałem przykład prawidlowego zawracania ale pyt. dotyczy zawracania przy lewej gdy nikt nie jedzie lub gdy stoją tam zaparkowane pojazdy (po lewej drugi obrazek) gdzie teoretycznie jadę pod prąd. Czy po prostu ruch prawostronny obowiązuje i na tej podstawie koniec egzaminu??
    Ostatnio edytowane przez viko ; 16-12-2015 o 13:36

Mieszka w
    Podlasie

Teraz już wszystko jasne
    viko napisał:
    Co w wypadku gdy na egzaminie kursant pojedzie lewym pasem. Teoretycznie jedzie pod prąd ale nikogo nie ma.
    Czy w tym przypadku można mówić o jeździe pod prąd? O jeździe lewym pasem? Moim zdaniem nie.
    Pojazd A jest w trakcie manewru zawracania o czym świadczy choćby włączony lewy kierunkowskaz. Pojazd ten chwilowo znajduje się na lewym pasie by wykonać manewr zawracania, ale nie jedzie lewym pasem. To nie jest jazda pod prąd.
    Problem jest co prawda stary jak świat, czy zawracać jak na Twoim rysunku, czy też "na krótko" jadąc tuż przy wysepce kanalizującej ruch pojazdów. Tak naprawdę przepisy tej kwestii nie regulują więc oba przejazdy są poprawne.
    . W przepisach mówiących o natychmiastowym przerwaniu egzaminu nie doszukuję się tego w prost. Pod co to podchodzi? bo z tego co dotąd wiedziałem to oblewają za to od razu.
    Na pewno za taki przejazd? A nie za nieustąpienie pierwszeństwa? Na pewno widziałeś jak egzamin został przerwany za taki przejazd mimo braku jakichkolwiek pojazdów?
    Zatem gdy ułatwię sobie w praktyce i zawrócę na dwukierunkowej (tylko dwa pasy- dwa miejsca na pojazd) przy lewej to czy skutkuje to natychmiastowym przerwaniem egzaminu. Co sądzicie? Może Ksu?
    Jak dla mnie jest to niedorzeczne, by za to przerywać egzamin. Nie widzę w takim zawracaniu żadnego błędu, a nawet uważam że takie zawrócenie jest bardziej bezpieczne niż wjeżdżanie na prawy pas (jak na Twoim rysunku).
    podałem przykład prawidlowego zawracania ...
    My tak nie zawracamy. Nawet na egzaminie zawracamy jadąc jak najbliżej wysepki Czyli jak Ty to nazywasz "pod prąd" .
    ale pyt. dotyczy zawracania przy lewej gdy nikt nie jedzie lub gdy stoją tam zaparkowane pojazdy (po lewej drugi obrazek)
    My w zasadzie tylko tak zawracamy.
    gdzie teoretycznie jadę pod prąd.
    Poważnie u Was traktują to jako jazdę pod prąd?
    My ustawiamy się do zawracania w ten sposób
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zawracanie.jpg
Wyświetleń:	2693
Rozmiar:	31.8 KB
ID:	361  

Od dawna na forum

My tak nie zawracamy. Nawet na egzaminie zawracamy jadąc jak najbliżej wysepki Czyli jak Ty to nazywasz "pod prąd" .
    co innego wysepka lub sytuację z Twojego obrazka. Tam ewidentnie powinno się zawrócić przy lewej gdyż tak zaprojektowano skrzyżonwanie by nie było problemu. Stosuje się takie wypustki jak na twoim obrazku. U nas przyjmuje się zasadę że można zawracać wszędzie byle by nie ustawić się pod prąd. Zatem wszystko zależy od szerokości skrzyżowania. Jeśli jest miejsce tylko na dwa pojazdy to do prawej gdyż tak jedziemy w sytuacji gdy nadjedzie pojazd lub gdy skręcamy w lewo. Przecież zawsze ktoś może nadjechać nagle więc dziwi mnie że tak zawracacie. co innego gdy jest wysepka (skrzyzowanie z wyspą) to tu należy przy lewej stronie. Zatem ciągle mowa o skrzyzowaniu tego typu:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	100_1583.jpg
Wyświetleń:	709
Rozmiar:	107.6 KB
ID:	362wychodziło by na to że można dwukierunkową pod prąd jechać gdyż czasem skrzyzowanie będzie wieksze i łącznik lub droga dwukierunkowa przecinająca dwujezdniową jednokierunkową będzie dłuższa po środku tz pas zieleni będzie szerszy.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 17-12-2015 o 21:20

Od dawna na forum

https://www.google.pl/maps/@54.34841.../data=!3m1!1e3
    https://www.google.pl/maps/@54.34813.../data=!3m1!1e3
    na tej samej drodze mamy łącznie cztery skrzyżowania i na wszystkich zawracamy przy prawej na co wskazuje ostatnia droga na której to już są wyznaczone pasy i tam wszystko jest jasne. Zatem na wszystkich skrzyżowaniach zawracamy tak samo jak na ostatnim.
    Zresztą podobnie będzie w wypadku zawracania z drogi dwukierunkowej w jednokierunkową( czy wjeżdżania w jednokierunkową ) gdzie nie możemy zjechać do lewej. może coś jeszcze wkleję.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 17-12-2015 o 21:39

Od dawna na forum

Kolejny link i to jest najszersze skrzyżowanie na tej drodze i tu również zawracamy przy prawej tz w miejscu pojazdu czarnego by wykluczyć całkowicie ustawienie się pod prąd. choć na tym akurat skrzyzowaniu dalo by radę przy lewej ale niektóre elki czy egzaminy jadą od razu na maxa do prawej wiec ryzyko jest że się z nimi spotkamy więc uczymy również tu do prawej by kursantowi się nie pomieszało. Ale jak dopytuje to uzasadniam to tym iż zawsze na takiej wysokości by nie ustawić się pod prąd. zatem im większe skrzyżowanie tym łatwiej przy lewej a gdy nie ma możliwości przy lewej a jest szeroko tłumaczę by na wysokość taką wjeżdżać jakbym chciał jechać w lewo bo wówczas nie stanę pod prąd.
    https://www.google.pl/maps/@54.34753.../data=!3m1!1e3
    i jeszcze jedno przychodzi mi do głowy- gdy zjadę do lewej na dwukierunkowej to również u nas momentalnie przerywany egzamin więc tu taka analogia.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 17-12-2015 o 22:06

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    Przecież zawsze ktoś może nadjechać nagle więc dziwi mnie że tak zawracacie.
    Upewniamy się czy nic nie jedzie z lewej strony, z prawej strony i zawracamy przy wysepce bez najmniejszego problemu. Z tym że ja mówię o małych skrzyżowaniach jak np. to
    https://www.google.pl/maps/@53.18315...7i13312!8i6656

https://www.google.pl/maps/@53.18296...7i13312!8i6656
    Twoje skrzyżowania (te ostatnie są zupełnie inne) i rzeczywiście na nich zawracamy tak jak piszesz.
    Swego czasu w Słupsku był problem z zawracaniem na egzaminach, gdyż egzaminatorzy wymagali by podczas zawracania ustawiać się przy prawej (tzw. zawracanie kolizyjne), a nie przy wysepce (zawracanie bezkolizyjne).
    Tutaj masz filmik w tym temacie, nagrany przez jednego z instruktorów.
    https://www.youtube.com/watch?v=xkprM1Nb7_s

A tu masz filmik z Wrocławia. Też dorabiają sobie jakąś tam teorię kiedy masz tak zawrócić, a kiedy inaczej.
    https://www.youtube.com/watch?v=_08rsJcgQEQ
    Ostatnio edytowane przez ksu ; 17-12-2015 o 22:53

Od dawna na forum

przyznam że ten ostatni z wrocławia (poprzednie filmiki się powtarzają ) jest pod kontem mojego myślenia czyli tylko w wyjątkowej sytuacji (ale w momencie gdy nie ma celowo miejsca na zawrócenie na krótko. W poprzednich filmikach wyraźnie było widać że jest skrzyżowanie tak ułożone by nie ustawić się pod prąd czyli wysepka tak ułożona by się zmieścić podczas zawracania. A w momencie zawracania 1.55 na filmiku przejeżdża samochód i wystarczy by nagle zdecydował się skręcić w lewo i już po egzaminie.
    Zastanawia mnie sytuacja gdy skręcam sobie w dwukierunkową i od razu ustawiam się na lewy pas pod prąd?? nie ma tam przecież znaku zakazu więc jak?? nie obleję jadąc ciągle pod prąd np przez całą drogę (zakładając że nikt nie nadjechał)???? ale co do zawracania na krótko to chyba się przekonałem i musze dopytać egzaminatorów jak to oceniają bo być może sam sobie to wkręciłem że od razu oblewają.
    Ale swego czasu znalem egzaminatora (z kursu na instruktorów) ktory miał teorię że zawsze do prawej podczas zawracania a ona nie zawsze się sprawdza gdyż czasem skrzyżowanie celowo jest tak skonstruowane i są tz. wypustki jak na twoim pierwszym zdjęciu by zawrócić na krótko. Zatem ja wyznaję zasadę że wszędzie można byle na odpowiedniej wysokości - najprościej na wysokości skrętu w lewo.
    Ostatnio edytowane przez viko ; 18-12-2015 o 09:02

Mieszka w
    Podlasie

viko napisał:
    A w momencie zawracania 1.55 na filmiku przejeżdża samochód i wystarczy by nagle zdecydował się skręcić w lewo i już po egzaminie.
    Dlaczego? Może przecież pojechać w lewo obok zawracającego, czyli wykonać wymijanie bezkolizyjne, tak jak przy skręcaniu w lewo.
    U nas taki sposób jazdy jest na porządku dziennym.
    Tu jest podobny dylemat jak w temacie czy podczas lewoskrętu wymijać się bezkolizyjne, czy kolizyjnie.
    Zastanawia mnie sytuacja gdy skręcam sobie w dwukierunkową i od razu ustawiam się na lewy pas pod prąd?? nie ma tam przecież znaku zakazu więc jak?? nie obleję jadąc ciągle pod prąd np przez całą drogę (zakładając że nikt nie nadjechał)????

Egzamin zostanie przerwany na podstawie Rozp. MT,B i GM z dnia 13.07.2012 r.Dz.u. z 2012 r., poz 995 § 16 pkt 1.
    I teraz wszystko po kolei. Rozbieramy na czynniki pierwsze podstawę prawną.

"§ 16. Egzaminator przerywa egzamin państwowy:
    1) jeżeli zaistniały przesłanki, o których mowa w art. 52 ust. 2 ustawy, w szczególności określone w tabeli nr 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia"
    Art.52 ust 2
    " Część praktyczna egzaminu może zostać zakończona przed wykonaniem wszystkich określonych zakresem egzaminu zadań jedynie w przypadku, gdy zachowanie osoby zdającej zagraża bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego."

Czyli egzaminator przerywa egzamin za to co jest w szczególności określone w tabeli nr 1, a to czego nie ma w tabeli ale w ocenie egzaminatora zachowanie osoby zdającej zagraża bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego, również przerywa się egzamin. Pod to będzie podciągnięta nasza jazda "pod prąd".
    Bardziej szczegółowo i lepiej było to rozwiązane w dz.u.217, gdzie było:
    1. Zachowanie osoby świadczące o możliwości stworzenia zagrożenia...
    2. Stworzenie zagrożenia...
    Niestety Dz.U. nr 217 stracił moc prawną z dniem 18 stycznia 2013 r. więc to już historia, i nie bierzemy tego pod uwagę, choć jak dla mnie brakuje punktu 1, dlatego wszystko teraz podciąga się pod punkt 2, czyli obecny art.52 ust.2 u.o.k.p.
    Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to napisałem.
    ale co do zawracania na krótko to chyba się przekonałem i musze dopytać egzaminatorów jak to oceniają bo być może sam sobie to wkręciłem że od razu oblewają.
    Dlatego wcześniej zapytałem:
    ksu napisał:
    Na pewno za taki przejazd? A nie za nieustąpienie pierwszeństwa? Na pewno widziałeś jak egzamin został przerwany za taki przejazd mimo braku jakichkolwiek pojazdów?
    Jak dla mnie i jeden i drugi sposób zawracania jest poprawny, a w niektórych sytuacjach zależy to od geometrii skrzyżowania i organizacji ruchu.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia