Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

yorki napisał:
    Zdjęcie przedstawia przejazd kolejowy przez ulice, przed którym stoi znak D-1.
    To nie jest przejazd kolejowy, tylko bocznica kolejowa.
    Moje pytanie brzmi: czy samochód ma w tej sytuacji pierwszeństwo przejazdu przed pociągiem ?
    W takim miejscu ruch na drodze podczas przejeżdżania (przetaczania) pociągu jest wstrzymywany przez pracownika kolei.
    Dopóki ruch nie jest wstrzymany, to pojazd nieszynowy, czyli Twój "samochód" ma pierwszeństwo, a maszynista nie ma prawa przejechać, dopóki ruch nie zostanie wstrzymany przez wyżej wymienionego pracownika.

yorki odróżniasz bocznicę kolejową od przejazdu kolejowego ?

Nowy użytkownik

Przejazd kolejowy czy bocznica, dla mnie to bez różnicy. Przed torami stoi Krzyż Sw. Andrzeja, wiec stosuję się do Art.28.
    Żaden znak nie daje mi pierwszeństwa nad pociągiem. Przecież nie powiem do pracownika, o którym mówisz, żeby zabrał sobie ten wagon bo ja mam pierwszeństwo wynikające z D-1.

Ten sam art. obowiązuje również na przejeździe tramwajowym.

Wracając do tematu wątku, powtórzę jeszcze raz, D-1 mówi o drodze z pierwszeństwem przejazdu, a więc na skrzyżowaniu mam pierwszeństwo przed kierującymi zbliżającymi się drogą podporządkowaną.

Przejazd tramwajowy nie jest skrzyżowaniem, ponadto tramwaj nie zbliża się drogą podporządkowaną, wiec w tym miejscu uważam, że należy zastosować właśnie Art.28

Pierwszeństwo wynikające ze znaku D-1 znajdzie zastosowanie nieco dalej w miejscu gdzie wjeżdżają pojazdy z ul. Waszyngtona.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Jeszcze jeden filozoficzny wpis w tym wątku i poleci całość do kosza !!
    Obaj się przenieście na tamto forum - tam filozofów nie brakuje.. Z nimi możecie sobie wymyslac..

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

yorki napisał:
    Przejazd kolejowy czy bocznica, dla mnie to bez różnicy.
    Skoro dla Ciebie bocznica kolejowa i przejazd kolejowy to jest to samo, to proponuję już zakończyć tą dyskusję.
    Jeśli kiedyś zrozumiesz jaka jest różnica między jednym a drugim i które przepisy, gdzie i kiedy stosujemy, to będziemy mogli ponownie wrócić do tego pobocznego wątku.
    Dziękuję.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Brak merytorycznych wpisów, odbiegacie od tematu wątku.. Zamykam..

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Tagi dla tego tematu

Bookmarks

Uprawnienia