Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: tramwaj

Użytkownik

Zastanawia mnie jeszcze pewna (pozorna?) rozbieżność w przepisach. Mianowicie zgodnie z rozporządzeniem w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego:
    § 2. 1. Do ewidencji wpisuje się kierowcę, który kierując pojazdem silnikowym lub motorowerem, dopuścił się naruszenia przepisów ruchu drogowego, zwanego dalej „naruszeniem”.
    Natomiast w ustawie PoRD w art. 130 ust. 3a czytamy:
    3a. Przepisy ust. 1–3 stosuje się do osób posiadających pozwolenie do kierowania tramwajem.
    Stąd moje pytanie, czy zastrzeżenie w postaci treści z ust. 3a nie powinno być powtórzone we wspomnianym rozporządzeniu?

Użytkownik

Viko, jako że jesteś motorniczym mam takie pytanie. Jak wygląda sprawa z napędem całego tramwaju? Czy napęd znajduje się tylko w pierwszym wagonie czy także w pozostałych? Chodzi mi zarówno o modele sprzed 20 lat jak i modele nowoczesne.

Tak się zastanawiam, czy tramwaj rozumieć należy jako zespół pojazdów łącznie czy jako pojazd ciągnący w tym pojeździe. A ma to znaczenie w związku z uprawnieniami, które daje pozwolenie na kierowanie tramwajem.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

To zależy od tego czy masz wagon doczepny czynny, czy wagon doczepny bierny. Możemy też mieć tramwaj- jako pojedynczy pojazd, jak również zespół tramwajowy.
    Moim zdaniem jest możliwość aby napęd był w jednym wagonie, jak i np. w dwóch (zależy to od wagonów), ale niech wypowie się Viko​, On jest najbardziej zorientowany w tym temacie.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Nie ma znaczenia gdzie sie napęd znajduje..
    Obecnie jak patrzysz na tramwaj to nie widać "podziału" na wagony - czy ma 10 m czy 40 to jest "jeden"..
    Starsze oczywicie były zestawami, ciągnik i wagon/y ..
    Nie zawsze jest dwukabinowy - jeśli jeździ w kółko i ma na końcach trasy pętle to drzwi nawet ma z jednej tylko strony. A są "obustronne" też..
    PnKT daje mozliwość keirowania wszystkim co jest tramwajem - widziałes kategorię uprawnień "tramwaj" + E ?? Bo chyba o to ci chodzi..
    Trochę ciekawych informacji jest na Wikipedii..

Użytkownik

Dzięki @ksu za nakierowanie.

P.S. Już nie ma wagonów doczepnych, tylko są tramwaje doczepne (prawo troszkę drgnęło do przodu).

Jakby ktoś sobie życzył szczegółów: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU19990880993

Jako ciekawostkę dodam, że w ustawie PoRD zmieniono i przeniesiono dyspozycję do tego rozporządzenia (dawniej był to art. 66 ust. 5 a teraz jest art. 85 ust. 2 pkt 1)

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Nie ma za co.
    Tak, to są jeszcze stare definicje.
    Teraz mamy tramwaj doczepny czynny i tramwaj doczepny bierny.
    Dawno nie czytałem tego rozporządzenia. Dziś sobie zaktualizowałem. To z linku też jest nieaktualne.
    Aktualne rozporządzenie to: Dz.U.2011.65.344.

Użytkownik

Bo zły link wkleiłem - ale po metryczce łatwo dojść klikając na "uchylenia wynikające z" a później odpalając akt też uchylony i klikając w jego metryczkę na "akty uchylające".
    A tak przy okazji to jakiś czas temu zrobiłem sobie bibliotekę wszystkich rozporządzeń od PoRD i wyszło 79... nie pamiętam jaka jest oficjalna ilość.

Od dawna na forum

Bylem na urlopie. A co do napędu to znajduje sie obecnie w obu wagonach. Tramwaj wyposażony jest w trzy lub cztery silniki.

Użytkownik

Z tego co czytałem, to tramwaj wyposażony jest aż w 5 hamulców

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia