Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15
    Użytkownik
    Mieszka w
    dolnośląskie

Ksu, jednak w art. 18a.1 i 2 mowa jest tylko o autobusie, wiec jednak interpretacja celowościowa, ale w przypadku pojazdów szkolnych też za taką jestem.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Arnica mi chodziło tylko o to, że kierujący zespołem pojazdów złożonego z ciągnika rolniczego i przyczepy przystosowanej do przewozu osób i przeznaczony do przewozu dzieci do szkół i przedszkoli, może zatrzymać się na przystanku autobusowym, ale oczywiście nie mamy obowiązku umożliwienia włączenia się do ruchu takiemu kierującemu.

Użytkownik

Tak jest ksu Lupy zapomniałem, ja ślepy - żart.

Ale teraz dochodzimy do sedna. Załóżmy, że taki ciągnik z przyczepą(z tyłu żółta tablica z symbolem dzieci) zatrzyma się na przystanku, ma włączone światła awaryjne, dzieci wsiadają i jadą do szkoły. Pytanie, czy kierujący zbliżający się do przystanku będzie w stanie odróżnić przyczepę z dziećmi od autobusu? Nie sądzę.
    Cytat Napisał arnica
    Miałam na myśli brak doprecyzowania w art. 18.1. Założenie przez ustawodawcę, że innych autobusów, niż opisane w przytoczonych przez Ciebie przepisach, włączających się do ruchu z przystanku nie będzie naiwnym jest.
    Autobusy zbiorowego transportu publicznego powinny posiadać specjalne "tablice kierunkowe", z przodu i z boku oraz w przypadku autobusu poruszającego się na regularnych liniach oznaczonych numerem(czyli pojazdy mijskiej komunikacji publicznej) dodatkowo z tyłu i w środku.

Np. autobus który skończył kurs i odjeżdża z przystanku do zajezdni, powinien wyłączyć te tablice lub je zasłonić - jest wtedy normalnym autobusem lub autobusem technicznym, ewentualnie na tablicy umieścić napis "do zajezdni".

Nie zmienia to jednak faktu, że art. 18 należy zastosować do każdego autobusu - odpowiednio do treści przepisu.
    Ostatnio edytowane przez Ledru ; 07-02-2016 o 13:58

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał arnica Zobacz post
    Miałam na myśli brak doprecyzowania w art. 18.1. Założenie przez ustawodawcę, że innych autobusów, niż opisane w przytoczonych przez Ciebie przepisach, włączających się do ruchu z przystanku nie będzie naiwnym jest.
    W tym rzecz, że ustawodawca założył iż wszyscy uczestnicy ruchu będą stosowali się do przepisów i nie przewidział naruszania prawa do korzystania z przystanku, przez inne pojazdy niż do tego uprawnione.

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Dlatego o tym wcześniej pisałem, tzn. o nie znajomości przepisów przez kierujących pojazdami i niestosowaniu się do przepisów.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia