Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
Hybrid View
-
08-02-2016, 14:03 #1Nowy użytkownik
-
09-02-2016, 14:21 #2Użytkownik
- Mieszka w
- dolnośląskie
Droga wewnętrzna nie tworzy z drogą publiczną skrzyżowania. Wyjeżdżający z drogi wewnętrznej włącza się do ruchu i ustępuje pierwszeństwa wszystkim na drodze publicznej.
Wyjeżdżający ze strefy ruchu (mam nadzieje, że prawidłowo używasz nazwy strefy i chodzi Ci o tę oznaczoną znakami D-52/D-53) na drogę wewnętrzną jest w sytuacji równorzędnej z tymi na drodze wewnętrznej. Wszystkie drogi w strefie ruchu, to też drogi wewnętrzne. Stosuje się więc tu tak zwaną zasadę prawej strony.
-
09-02-2016, 18:29 #3Użytkownik
Nie ma znaczenie na jaką drogę wjeżdża - zawsze włącza się do ruchu. Jeżeli mamy dwie jakieś drogi, które się przecinają a żadna z nich nie jest drogą publiczną, to należy postąpić tak jak napisał @arnica:Co w przypadku gdy kierowca wyjeżdża ze strefy ruchu na drogę wewnętrzną - kto ma pierwszeństwo?tak zwaną zasadę prawej strony
-
10-02-2016, 18:56 #4
Ledru napisał:
Jak nie ma znaczenia?Nie ma znaczenie na jaką drogę wjeżdża - zawsze włącza się do ruchu.
Na pewno zawsze włącza się do ruchu?
Przemyślałeś swoją wypowiedź?
Pomijam fakt, że dla mnie trochę to dziwne, by kończyć strefę ruchu nie przed drogą publiczną.
Tak należy postąpić- z tym się zgadzam. A jaką podstawę prawną zastosujemy? Art.25 ust. 1 , czy art.25 ust.3 K.D.?Jeżeli mamy dwie jakieś drogi, które się przecinają a żadna z nich nie jest drogą publiczną, to należy postąpić tak jak napisał @arnica:
Czy dwie przecinające się drogi wewnętrzne utworzą skrzyżowanie, czy też może nie?
-
10-02-2016, 22:24 #5Użytkownik
- Mieszka w
- dolnośląskie
Nie tylko dziwne, ale wręcz niezgodne z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych warunków technicznych, stąd moje upewnianie się czy na pewno chodzi o obszar oznaczony D-52/D-53.
Nie wiem jak Ty Ksu , ale ja stosuję w tym miejscu art. 25.1 i traktuję przecięcie, itd. dróg wewnętrznych jako skrzyżowanie. Znam argumenty przeciw, ale uważam, że traktowanie takich miejsc jak skrzyżowań, ze wszystkimi tego konsekwencjami, a już zwłaszcza w strefie ruchu, gdzie obowiązują przepisy ustawy, jest bezpieczniejsze. W kwestii ustępowania pierwszeństwa i tak to nic nie zmienia.Tak należy postąpić- z tym się zgadzam. A jaką podstawę prawną zastosujemy? Art.25 ust. 1 , czy art.25 ust.3 K.D.?
Czy dwie przecinające się drogi wewnętrzne utworzą skrzyżowanie, czy też może nie?
-
11-02-2016, 17:18 #6Od dawna na forum
- Mieszka w
- Podlaskie
-
10-02-2016, 11:09 #7
-
10-02-2016, 23:58 #8
arnica napisała:
O to właśnie chodzi, że zgodnie z punktem 5.2.58. warunków technicznych w sprawie znaków...nie dopuszcza się takiego rozwiązania, stąd moje zdziwienie z jednej strony, a z drugiej widziałem już tyle bzdurnych i niepoprawnych oznakowań, że w zasadzie nie powinienem się dziwić.Nie tylko dziwne, ale wręcz niezgodne z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych warunków technicznych, stąd moje upewnianie się czy na pewno chodzi o obszar oznaczony D-52/D-53.
Zgodnie z art.2 pkt 10 K.D. przecięcie się, połączenie lub rozwidlenie dwóch dróg twardych wewnętrznych nie utworzy skrzyżowania, aczkolwiek w strefach ruchu i tak wszystkie takie miejsca są jednak oznakowane jak skrzyżowania.Nie wiem jak Ty Ksu , ale ja stosuję w tym miejscu art. 25.1 i traktuję przecięcie, itd. dróg wewnętrznych jako skrzyżowanie.
Być może...Z przepisów jednak wynika to co wynikaZnam argumenty przeciw, ale uważam, że traktowanie takich miejsc jak skrzyżowań, ze wszystkimi tego konsekwencjami, a już zwłaszcza w strefie ruchu, gdzie obowiązują przepisy ustawy, jest bezpieczniejsze.
ale podejrzewam, że to tylko niedoskonałość naszego prawa 
W kwestii ustępowania pierwszeństwa nie. W kwestii np. zatrzymywania się i obowiązku zachowania odstępu (lub nie) co najmniej 10 m już takW kwestii ustępowania pierwszeństwa i tak to nic nie zmienia.
-
11-02-2016, 19:31 #9Użytkownik
@Ksu,
Warunkiem obligatoryjnym jest wjeżdżanie na drogę a fakultatywnym - skąd na ta drogę się wjeżdża. W mojej wypowiedzi sformułowałem warunek konieczny (pierwszy).Jak nie ma znaczenia?
Na pewno zawsze włącza się do ruchu?W strefie ruchu nie ma skrzyżowań, toteż punktem wyjścia będzie art. 25 ust. 3.A jaką podstawę prawną zastosujemy? Art.25 ust. 1 , czy art.25 ust.3 K.D.?Hmm. A dlaczego nie dopuszcza się? Może ja ślepy... (pkt. 5.2.56 oraz 57)Jeżeli dajmy na to dwie drogi wewnętrzne łączą się ze sobą, a zarządca jednej z nich objął drogę strefą ruchu a zarządca drugiej drogi nie objął tej drogi strefą ruchu, to można umieścić D-53 na granicy dwóch dróg wewnętrznych.O to właśnie chodzi, że zgodnie z punktem 5.2.58. warunków technicznych w sprawie znaków...nie dopuszcza się takiego rozwiązaniaOstatnio edytowane przez Ledru ; 11-02-2016 o 19:42
-
11-02-2016, 23:15 #10
eMx napisał:
Też tak uważam. Tak z resztą wynika z przepisów.Uważam, że art.25 ust.3, a drogi nie utworzą skrzyżowania i można parkować w odległości mniejszej niż 10m od przecięcia dróg.
Ledru napisał:
Warunki techniczne...5.2.58. Nie 56 oraz 57.Hmm. A dlaczego nie dopuszcza się?
"Znak D-53 "koniec strefy ruchu" (rys. 5.2.57.1) stosuje się w celu wskazania wyjazdu z drogi wewnętrznej położonej w strefie ruchu."
Moim zdaniem nie można i hipotetycznie, gdyby taka sytuacja nawet miała miejsce, to wyjeżdżając ze stresy ruchu na drogę wewnętrzną nie możemy mówić o włączaniu się do ruchu.Jeżeli dajmy na to dwie drogi wewnętrzne łączą się ze sobą, a zarządca jednej z nich objął drogę strefą ruchu a zarządca drugiej drogi nie objął tej drogi strefą ruchu, to można umieścić D-53 na granicy dwóch dróg wewnętrznych.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks