Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Nowy użytkownik

Strefa ruchu / droga wewnętrzna - doga wewnętrzna / droga publiczna

Jeśli chodzi o skrzyżowanie droga wewnętrzna a droga publiczna to wiadomo pierwszeństwo ma kierowca będący na drodze publicznej.

Co w przypadku gdy kierowca wyjeżdża ze strefy ruchu na drogę wewnętrzną - kto ma pierwszeństwo?

Użytkownik
    Mieszka w
    dolnośląskie

Droga wewnętrzna nie tworzy z drogą publiczną skrzyżowania. Wyjeżdżający z drogi wewnętrznej włącza się do ruchu i ustępuje pierwszeństwa wszystkim na drodze publicznej.
    Wyjeżdżający ze strefy ruchu (mam nadzieje, że prawidłowo używasz nazwy strefy i chodzi Ci o tę oznaczoną znakami D-52/D-53) na drogę wewnętrzną jest w sytuacji równorzędnej z tymi na drodze wewnętrznej. Wszystkie drogi w strefie ruchu, to też drogi wewnętrzne. Stosuje się więc tu tak zwaną zasadę prawej strony.

Użytkownik

Co w przypadku gdy kierowca wyjeżdża ze strefy ruchu na drogę wewnętrzną - kto ma pierwszeństwo?
    Nie ma znaczenie na jaką drogę wjeżdża - zawsze włącza się do ruchu. Jeżeli mamy dwie jakieś drogi, które się przecinają a żadna z nich nie jest drogą publiczną, to należy postąpić tak jak napisał @arnica:
    tak zwaną zasadę prawej strony

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Posty nie wnoszące jakości do tematu usunąłem..

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Ledru napisał:
    Nie ma znaczenie na jaką drogę wjeżdża - zawsze włącza się do ruchu.
    Jak nie ma znaczenia?
    Na pewno zawsze włącza się do ruchu?
    Przemyślałeś swoją wypowiedź?
    Pomijam fakt, że dla mnie trochę to dziwne, by kończyć strefę ruchu nie przed drogą publiczną.
    Jeżeli mamy dwie jakieś drogi, które się przecinają a żadna z nich nie jest drogą publiczną, to należy postąpić tak jak napisał @arnica:
    Tak należy postąpić- z tym się zgadzam. A jaką podstawę prawną zastosujemy? Art.25 ust. 1 , czy art.25 ust.3 K.D.?
    Czy dwie przecinające się drogi wewnętrzne utworzą skrzyżowanie, czy też może nie?

Użytkownik
    Mieszka w
    dolnośląskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post

dla mnie trochę to dziwne, by kończyć strefę ruchu nie przed drogą publiczną.
    Nie tylko dziwne, ale wręcz niezgodne z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych warunków technicznych, stąd moje upewnianie się czy na pewno chodzi o obszar oznaczony D-52/D-53.

Tak należy postąpić- z tym się zgadzam. A jaką podstawę prawną zastosujemy? Art.25 ust. 1 , czy art.25 ust.3 K.D.?
    Czy dwie przecinające się drogi wewnętrzne utworzą skrzyżowanie, czy też może nie?
    Nie wiem jak Ty Ksu , ale ja stosuję w tym miejscu art. 25.1 i traktuję przecięcie, itd. dróg wewnętrznych jako skrzyżowanie. Znam argumenty przeciw, ale uważam, że traktowanie takich miejsc jak skrzyżowań, ze wszystkimi tego konsekwencjami, a już zwłaszcza w strefie ruchu, gdzie obowiązują przepisy ustawy, jest bezpieczniejsze. W kwestii ustępowania pierwszeństwa i tak to nic nie zmienia.

Mieszka w
    Podlasie

arnica napisała:
    Nie tylko dziwne, ale wręcz niezgodne z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych warunków technicznych, stąd moje upewnianie się czy na pewno chodzi o obszar oznaczony D-52/D-53.
    O to właśnie chodzi, że zgodnie z punktem 5.2.58. warunków technicznych w sprawie znaków...nie dopuszcza się takiego rozwiązania, stąd moje zdziwienie z jednej strony, a z drugiej widziałem już tyle bzdurnych i niepoprawnych oznakowań, że w zasadzie nie powinienem się dziwić.
    Nie wiem jak Ty Ksu , ale ja stosuję w tym miejscu art. 25.1 i traktuję przecięcie, itd. dróg wewnętrznych jako skrzyżowanie.
    Zgodnie z art.2 pkt 10 K.D. przecięcie się, połączenie lub rozwidlenie dwóch dróg twardych wewnętrznych nie utworzy skrzyżowania, aczkolwiek w strefach ruchu i tak wszystkie takie miejsca są jednak oznakowane jak skrzyżowania.
    Znam argumenty przeciw, ale uważam, że traktowanie takich miejsc jak skrzyżowań, ze wszystkimi tego konsekwencjami, a już zwłaszcza w strefie ruchu, gdzie obowiązują przepisy ustawy, jest bezpieczniejsze.
    Być może...Z przepisów jednak wynika to co wynika ale podejrzewam, że to tylko niedoskonałość naszego prawa
    W kwestii ustępowania pierwszeństwa i tak to nic nie zmienia.
    W kwestii ustępowania pierwszeństwa nie. W kwestii np. zatrzymywania się i obowiązku zachowania odstępu (lub nie) co najmniej 10 m już tak

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post

Uważam, że art.25 ust.3, a drogi nie utworzą skrzyżowania i można parkować w odległości mniejszej niż 10m od przecięcia dróg.

Użytkownik

@Ksu,
    Jak nie ma znaczenia?
    Na pewno zawsze włącza się do ruchu?
    Warunkiem obligatoryjnym jest wjeżdżanie na drogę a fakultatywnym - skąd na ta drogę się wjeżdża. W mojej wypowiedzi sformułowałem warunek konieczny (pierwszy).
    A jaką podstawę prawną zastosujemy? Art.25 ust. 1 , czy art.25 ust.3 K.D.?
    W strefie ruchu nie ma skrzyżowań, toteż punktem wyjścia będzie art. 25 ust. 3.
    O to właśnie chodzi, że zgodnie z punktem 5.2.58. warunków technicznych w sprawie znaków...nie dopuszcza się takiego rozwiązania
    Hmm. A dlaczego nie dopuszcza się? Może ja ślepy... (pkt. 5.2.56 oraz 57)Jeżeli dajmy na to dwie drogi wewnętrzne łączą się ze sobą, a zarządca jednej z nich objął drogę strefą ruchu a zarządca drugiej drogi nie objął tej drogi strefą ruchu, to można umieścić D-53 na granicy dwóch dróg wewnętrznych.
    Ostatnio edytowane przez Ledru ; 11-02-2016 o 19:42

Mieszka w
    Podlasie

eMx napisał:
    Uważam, że art.25 ust.3, a drogi nie utworzą skrzyżowania i można parkować w odległości mniejszej niż 10m od przecięcia dróg.
    Też tak uważam. Tak z resztą wynika z przepisów.
    Ledru napisał:
    Hmm. A dlaczego nie dopuszcza się?
    Warunki techniczne...5.2.58. Nie 56 oraz 57.
    "Znak D-53 "koniec strefy ruchu" (rys. 5.2.57.1) stosuje się w celu wskazania wyjazdu z drogi wewnętrznej położonej w strefie ruchu."

Jeżeli dajmy na to dwie drogi wewnętrzne łączą się ze sobą, a zarządca jednej z nich objął drogę strefą ruchu a zarządca drugiej drogi nie objął tej drogi strefą ruchu, to można umieścić D-53 na granicy dwóch dróg wewnętrznych.
    Moim zdaniem nie można i hipotetycznie, gdyby taka sytuacja nawet miała miejsce, to wyjeżdżając ze stresy ruchu na drogę wewnętrzną nie możemy mówić o włączaniu się do ruchu.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia