Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
Widok drzewa
-
09-02-2016, 11:20 #1Nowy użytkownik
wyprzedzanie kto ponosi winę za kolizję
Witam wszystkich chciałbym zasięgnąć porady ponieważ spotkała mnie dziś nie miła sytuacja. Chodzi tu o kolizje drogową wiec tak od początku. Jechałem droga krajową po której można poruszać się 90 km/h oczywiście żadnego zakazu wyprzedzania linia przerywana .Przede mną jechały dwa samochody bus i osobowy . Na liczniku początkowo miałem 90 lecz gdy zacząłem się zbliżać do nich zwolniłem do ok 70. Nie widząc mrugającego światła stop w busie myślałem po prostu ze wolno się poruszają zacząłem manewr wyprzedzania w dość sporej odległości od drogi gruntowej po lewej i pierwszego samochodu . Na wysokości i busa zobaczyłem ze samochód przed nim skręca w lewo w leśna drogę wiec zacząłem hamować i tak hamując zjechałem na pobocze ale do kolizji oczywiście doszło.Policjant twierdzi ze jeżeli bym nie zjechał na pobocze wina była by nie moja ale ze zjechałem winowajca określił mnie. Mandatu nie przyjąłem ponieważ mylę ze to nie moja wina albo chociaż po części nie moja bo ten drugi kierowca powinien patrzeć także w lusterka a ja 50 m wcześniej bylem już na lewym pasie. co o tym sadzicie?

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks