Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28
    Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

Ledru napisał:
    To co pogrubiłem odnosi się do kategorii wymienionych w załączniku nr 2 uPoRD?
    Może nie bezpośrednio, ale przez wzgląd na inne zawiłe przepisy tak. Generalnie jedno z drugim powinno współgrać, wzajemnie się uzupełniać, a na pewno nie powinno być rozbieżności.
    Jeżeli mam świadectwo na traktorek kategorii T5, to to świadectwo zwalnia mnie z zacytowanego wymogu? Jeśli tak, to na jakiej podstawie.
    Nas jako kierowców nie powinno interesować ani to co jest zapisane (w tym przypadku) w warunkach technicznych, ani to co jest w homologacji. Wiadomo do czego jest potrzebna homologacja.
    Nas jako kierowców w tym przypadku, interesować powinno tylko to, co dotyczy kierującego pojazdem i znajduje się w ustawie prawo o ruchu drogowym. Konkretnie mam na myśli art.20 ust.6 pkt 1.
    Jakby pojazd nie był homologowany kierujący ciągnikiem rolniczym (również z przyczepą) nie może przekraczać 30 km/h.
    My tutaj na forum wiemy pewnie troszkę więcej niż przeciętni kierowcy więc o takich sprawach możemy podyskutować.
    Odpowiadając więc na Twoje pytanie.
    Ja § 45 ust.1 pkt 3 warunków technicznych w widniejącym zapisie rozumiem tak.
    Maksymalna prędkość konstrukcyjna ciągnika rolniczego i leśnego nie może przekraczać o więcej niż 3 km/h wartości 40 km/h, ale tylko w przypadku ciągników homologowanych w zakresie kategorii T1,T2,T3 i T4. Inaczej rzecz ujmując, te 3 km/h dotyczy tylko ciągników o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej nie przekraczającej 40 km/h. Być może chodziło o błąd tolerancyjny. Ciągnik taki maksymalnie może pojechać z prędkością 43 km/h.
    Natomiast § 45 ust.1 pkt 3 nie dotyczy ciągników kat.T5 czyli o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej przekraczającej 40 km/h. Nie bierzemy już więc pod uwagę tych 3 km/h.
    Podkreślę raz jeszcze, że i tak nie ma to wpływu na dopuszczalną prędkość ciągnika o której mowa w przepisach ustawy prawo o ruchu drogowym. Ile w rzeczywistości ciągnik rolniczy jest w stanie pojechać (np. 50 km/h), to i tak dla kierującego nie ma to znaczenia, gdyż nie wolno przekraczać prędkości 30 km/h.

Użytkownik

No i trzymam się wersji, jaką zaproponowałeś - czyli że dla kategorii T.5 odstępuje się od wymagań technicznych odnośnie prędkości konstrukcyjnej 40(+3) km/h.

Przy okazji wychodzi inne pytanie. Czy kierujący ciągnikiem rolniczym wyciskającym (legalnie lub nielegalnie - to już było dyskutowane) np. 50 km/h (w tym również z przyczepą) ma prawo poruszać się z taką prędkością widząc znak B-33 ograniczający w obszarze zabudowanym prędkość do 50 km/h? W pierwszej kolejności chciałbym porozmawiać w aspekcie innym niż tzw. "prędkość bezpieczna".

Mieszka w
    Podlasie

Pewnie chodzi Ci o art.5 K.D.
    Nie może jechać więcej niż 30 km/h nawet jeśli jest znak B-33 (np.50 km/h) ponieważ:
    Po pierwsze, nie możemy tego znaku potraktować jako podwyższenie prędkości, ponieważ prędkość na obszarze zabudowanym podwyższa się powyżej 60 km/h.
    Po drugie, gdybyśmy nawet potraktowali to jako podwyższenie prędkości, to podwyższenie tej prędkości w obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t. Ciągnika rolniczego nie dotyczy.

Użytkownik

Po pierwsze, nie możemy tego znaku potraktować jako podwyższenie prędkości, ponieważ prędkość na obszarze zabudowanym podwyższa się powyżej 60 km/h.
    No właśnie to się kupy nie trzyma.
    "Prędkość dopuszczalną pojazdów obowiązującą na obszarze zabudowanym" można zinterpretować dwojako:
    a) jako tą prędkość, która dotyczy wszystkich pojazdów i zespołów pojazdów - czyli w formie nadanej w art. 20 ust. 1 i 1a, z zastrzeżeniem ust. 2
    albo
    b) jako tą, którą porusza się jakiś (dowolny) pojazd w obszarze zabudowanym na mocy przepisów szczególnych art. 20 ust. 6 ustawy.

Bliższa mi jest opcja "a", co nie znaczy że obecnie posiadam 100% pewność na jej wybronienie Jeżeli przyjąć, że art. 21 ust. 1 odwołuje się wyłącznie do prędkości, o których mowa w pierwszych dwóch ustępach art. 20, to po co w takim razie w rozporządzeniu w/s znaków i sygnałów... w § 27 ust. 3 pkt 2 i 4 dodano wyjątek - odpowiednio dla pojazdów "z ładunkiem wystającym" i dla motocykli "przewożących 7-latków"? Przecież w art. 20 ust. 6 prędkości dla tych pojazdów zostały obostrzone w przepisie tym własnie szczególnym (względem ust. 1 i 1a). Być może chodzi o to, że motocykl generalnie ma zdolność przekraczania bariery prędkości 60 km/h (np. w nocy) i dlatego ust. 6 jest ograniczeniem prędkości z ust. 1 i 1a. Nie da się tego zabiegu myślowego przeprowadzić odnośnie ciągnika rolniczego, bo ten pojazd w ujęciu statystycznym nie ma prawa (jak już to ustaliliśmy w poprzednich postach) poruszać się szybciej niż 43 km/h ze względu na ograniczenie konstrukcyjne dopuszczające do ruchu. Wobec powyższego, znaki B-33 podwyższające prędkość (czyli od 70 km/h i wzwyż dla pory "nocnej" oraz 60 km/h i wzwyż dla pory "dziennej") w obszarze zabudowanym w ogóle nie dotyczą kierujących ciągnikami rolniczymi i to nie tylko ze względu na konstrukcję § 27 ust. 7 (adresaci normy prawnej), lecz w oparciu o interpretację art. 21 w związku z art. 20 ust 1 i 1a ustawy PoRD. Toteż celowo w paragrafie pominięto ciągniki rolnicze - jako zapis zbędny. Natomiast w przypadku ograniczenia prędkości do 20 km/h, kierujący ciągnikiem rolniczym jak najbardziej powinien się do takiej prędkości dostosować z uwagi na ogólną treść § 27 ust. 1 rozporządzenia... (a także do takiej prędkości wynikającej ze strefy ograniczonej prędkości).

Opcja "b" wydaje się być błędna, bowiem zarządca drogi umieszczając znak B-33 ma nie tylko na względzie ustanowienie nowej granicy w wartości maksymalnej prędkości, ale musi mieć świadomość podwyższania jej lub obniżania w stosunku do ogólnie przyjętej w ustawie prędkości dopuszczalnej w OZ. Innymi słowy jest zwolniony z kalkulowania bezpieczeństwa ruchu drogowego z perspektywy traktorzysty.

Ksu, czy dobrze to uzasadniłem czy czegoś jeszcze brakuje a może z czymś się nie zgodzisz? Mile widziana krytyka.
    Po drugie, gdybyśmy nawet potraktowali to jako podwyższenie prędkości, to podwyższenie tej prędkości w obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t.
    Zmieniły się przepisy(od 10 października 2015). W § 27 ust. 3 zmieniono frazę dotyczącą prędkości: z 60 na 50 km/h. Czyli jak jest podwyższenie do 60, to autobus powinien jechać 50/60 w zależności od godziny. W sumie o tym było głośno, ale nie kojarzę, o co w tej zmianie chodziło poza obniżeniem tej prędkości.

Mieszka w
    Podlasie

Ledru napisał:
    No właśnie to się kupy nie trzyma.
    "Prędkość dopuszczalną pojazdów obowiązującą na obszarze zabudowanym" można zinterpretować dwojako:
    a) jako tą prędkość, która dotyczy wszystkich pojazdów i zespołów pojazdów - czyli w formie nadanej w art. 20 ust. 1 i 1a, z zastrzeżeniem ust. 2
    albo
    b) jako tą, którą porusza się jakiś (dowolny) pojazd w obszarze zabudowanym na mocy przepisów szczególnych art. 20 ust. 6 ustawy.
    Ja tak to rozumiem tak. Art. 20 ust.1 i 1 a jako przepis ogólny, a art.20 ust.6 jako szczególny. Jakich pojazdów nie dotyczy m.in. art.20 ust. 1 i 1 a jest określone w ust.6. Tak też to stosuję.
    Jeżeli przyjąć, że art. 21 ust. 1 odwołuje się wyłącznie do prędkości, o których mowa w pierwszych dwóch ustępach art. 20, to po co w takim razie w rozporządzeniu w/s znaków i sygnałów... w § 27 ust. 3 pkt 2 i 4 dodano wyjątek - odpowiednio dla pojazdów "z ładunkiem wystającym" i dla motocykli "przewożących 7-latków"?
    Bo gdyby nie dodano tych wyjątków, to na mocy art.5 ust.1 K.D. wymienione przez Ciebie pojazdy t.j.
    - pojazd z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 2 ustawy,
    - motocykl, którym przewozi się dziecko w wieku do lat 7, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 3 ustawy, mogły by w przypadku podwyższenia prędkości jeździć szybciej niż jest to zapisane w art. 20 ust.6 pkt 2 i pkt 3.
    Dzięki wyjątkom o których mowa w § 27 ust.3 pkt 2 i 4 pojazdów wymienionych podwyższenie prędkości nie dotyczy.
    Przecież w art. 20 ust. 6 prędkości dla tych pojazdów zostały obostrzone w przepisie tym własnie szczególnym (względem ust. 1 i 1a). Być może chodzi o to, że motocykl generalnie ma zdolność przekraczania bariery prędkości 60 km/h (np. w nocy) i dlatego ust. 6 jest ograniczeniem prędkości z ust. 1 i 1a
    Tu chodzi o bezpieczeństwo dziecka, stąd obostrzenie. Motocyklem w zasadzie można przewozić każde dziecko. Dwulatka już od biedy można posadzić na motocykl. Takie dziecko waży około 10 kg. Gdyby nie było obostrzenia, to przy dopuszczalnych prędkościach po za obszarem zabudowanym, takie dziecko zostałoby zwiane z motocykla.
    Sam jestem czynnym motocyklistą i mój synek od czwartego roku życia jeździ ze mną na motocyklu i nie wyobrażam sobie, by po za obszarem zabudowanym jechać z nim z prędkością 90 czy 100 km/h, nie mówiąc już o 140 km/ h na autostradzie. By mieć lepszą kontrolę póki co, na razie synek zawsze siedzi na motocyklu przede mną.
    Toteż celowo w paragrafie pominięto ciągniki rolnicze - jako zapis zbędny.
    Po prostu w § 27 wymieniono jakie pojazdy z podwyższenia prędkości mogą korzystać, oraz z tej grupy pojazdów mogących jeździć szybciej zostały wyłączone pojazdy, które w danej chwili, ze względu na sytuację, konstrukcję, czy specyfikę pojazdu nie mają prawa mimo podwyższenia prędkość, jechać szybciej niż określa to ustawa.
    Ksu, czy dobrze to uzasadniłem czy czegoś jeszcze brakuje a może z czymś się nie zgodzisz? Mile widziana krytyka.
    Nie mam zamiaru nikogo krytykować Ja uważam, że w miarę czytelnie i zrozumiale jest to zapisane. Mam na myśli ustawę i rozporządzenie o którym piszemy.
    Zmieniły się przepisy(od 10 października 2015). W § 27 ust. 3 zmieniono frazę dotyczącą prędkości: z 60 na 50 km/h.
    Rzeczywiście. Kolejne rozporządzenie mam do wymiany. Po 10 latach w końcu wprowadzili zmianę z 60 na 50 km/h. Szczerze mówiąc, to myślałem, że już nigdy tego nie zrobią. Z każdą aktualizacją rozporządzenia sprawdzałem, czy może się to zmieniło i nigdy zmiany nie było. A tu proszę U mnie w leksie pokazuje, że zmiana weszła w życie z dniem 8 października 2015 r., ale to już szczegół.
    Czyli jak jest podwyższenie do 60, to autobus powinien jechać 50/60 w zależności od godziny. W sumie o tym było głośno, ale nie kojarzę, o co w tej zmianie chodziło poza obniżeniem tej prędkości.
    Po prostu autobusu podwyższenie prędkości nie dotyczy.

Użytkownik

A już sobie przypomniałem czemu zmniejszyli z 60 na 50 km/h Bo przy granicy 60 km/h zdarzało się, że w godzinach "dziennych" tam gdzie ustawiono 70 km/h autobus mógł jechać max. 50 km/h a za skrzyżowaniem dalej zmniejszono znakiem B-33 ograniczenie do 60 km/h (czyli że niby o 10 km/h prędkość niebezpieczniejsza) ten sam autobus poruszał się max. 60 km/h. To rzeczywiście było nielogiczne ale teraz jest wszystko naprawione.

P.S. Możliwe że od 8.10.2015, bo źle policzyłem datę 30 dni od 9 września. Nie używam Lexów, mam wszystko ręcznie pościągane... no prawie wszystko bo czasem są niespodzianki a niektórych rozporządzeń jeszcze nie ma.

Mieszka w
    Podlasie

Też kiedyś ściągałem z internetu, ale doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu przy ciągle zmieniających się przepisach. Wszystko za chwilę było nieaktualne.
    Co do tematu to chyba już wszystko zostało wyjaśnione i chyba nawet aż ponadto

Użytkownik

Temat został rozjechany walcem.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia