Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
Temat: Uprawnienia kierujących
Hybrid View
-
12-02-2016, 12:54 #1Nowy użytkownik
Uprawnienia kierujących
Witam wszystkich, jestem tu nowy więc zaczynam od powitania.
A teraz pytanie o uprawnienia kierującego , bo w nowelizacji z tego roku zostały uchylone art. dotyczące uprawnień kierującego. Posiadam kategorię A,B,C,E - wcześniej z tymi kategoriami mogłem kierować ciągnikiem rolniczym z przyczepami, a teraz nie wiem , czy mogę.
-
12-02-2016, 13:06 #2Użytkownik
- Mieszka w
- dolnośląskie
-
12-02-2016, 15:43 #3Użytkownik
-
12-02-2016, 17:01 #4
-
12-02-2016, 17:26 #5Użytkownik
- Mieszka w
- dolnośląskie
-
12-02-2016, 18:16 #6
kasior1 napisał:
Nadal możesz. Nic się w tej kwestii nie zmieniło.Posiadam kategorię A,B,C,E - wcześniej z tymi kategoriami mogłem kierować ciągnikiem rolniczym z przyczepami, a teraz nie wiem , czy mogę.
Podstawa prawna art.6 ust.3 pkt 2 ustawy o kierujących pojazdami.
Mało tego, możesz nawet kierować ciągnikiem rolniczym z przyczepą lub nawet z dwiema przyczepami, pod warunkiem, że długość zespołu pojazdów nie przekracza 22 m.
-
12-02-2016, 22:12 #7Użytkownik
-
13-02-2016, 09:48 #8Od dawna na forum
- Mieszka w
- Podlaskie
-
13-02-2016, 11:09 #9Użytkownik
Nie chodzi mi o wiek, tylko o uprawnienia a w zasadzie to o interpretację tych uprawnień.
Prawo rozróżnia kategorię B+E od C+E. W pierwszym przypadku przyczepa nie cięższa niż 3,5t dmc. W drugim nie ma ograniczenia masy przyczepy objętego kategorią PJ. Zdrowy rozsądek podpowiada, że posiadający jedynie kat. B+E powinien mieć możliwość kierowania zespołem złożonym z ciągnika rolniczego i przyczepy nie cięższej niż 3,5t. Masa ciągnika nie ma znaczenia, bo ustawodawca dopuszcza do kierowania ciągnikiem rolniczym o nieograniczonej masie (pomijając ograniczenia homologacyjne).
-
13-02-2016, 14:42 #10
Art 6 ust.3. u.o.k.p.
Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:
2) kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);
Widzisz gdzieś tu jakieś ograniczenia?
Prawo jazdy wyżej wymienionych kategorii uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) bez względu na dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów, jak również bez względu na dopuszczalną masę całkowitą ciągniętej przyczepy.
Ledru napisał:
Możesz. Możesz ciągnikiem rolniczym ciągnąć nawet przyczepę, która ma 4 T, 11 T, czy 16 T dmc itd.A gdybym miał tylko B+E to mogę ciągnąć ciągnikiem rolniczym przyczepę(lub dwie przyczepy) powyżej 3,5 dmc?
Nie ma żadnego haczyka. Ciągnik rolniczy, to po prostu pojazd, który konstrukcyjnie jest przeznaczony m.in. do ciągnięcia przyczep. Ze względu na swoją specyfikę i z góry przewidziane zastosowanie, ciągnik rolniczy posiada odpowiednie przełożenia skrzyni biegów dzięki którym mimo niewielkiej mocy może ciągnąć bardzo ciężkie przyczepy. Stąd brak ograniczeń tonażowych wynikających z ustaw. Ograniczenia wynikają jedynie z wyciągu z homologacji.Albo czegoś nie rozumiem albo te przepisy są nielogiczne albo gdzieś jest haczyk ukryty w jakimś rozporządzeniu.
Także nie możesz tutaj porównywać możliwości wynikających z tych kategorii w przypadku ciągnięcia przyczepy przez samochód i ciągnik.
Hehe...Zdrowy rozsądek podpowiada, że posiadający jedynie kat. B+E powinien mieć możliwość kierowania zespołem złożonym z ciągnika rolniczego i przyczepy nie cięższej niż 3,5t.
Tu mnie trochę rozbawiłeś. Chyba za wiele styczności z ciągnikami i przyczepami nie miałeś.
Powinieneś wiedzieć, że tak małych przyczep przeznaczonych do ciągnięcia przez ciągnik jest nie wiele by już nie napisać, że wcale. Stare przyczepy miały dmc 4 T. Teraz raczej nikt nie kupuje przyczepy, która ma mniej niż 10 T.
Dlatego też mając kat. B+E nie ma żadnych ograniczeń w przypadku ciągnika rolniczego i przyczep.

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks