Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
Widok drzewa
-
19-03-2016, 09:21 #1Nowy użytkownik
wymuszenie pierwszeństwa z buspasa
W Poznaniu na Bukowskiej już dość dawno temu prawy pas zamienili na buspas i ogólnie wszystko byłoby w porządku gdyby nie niepatrzenie na znaki przez kierowców, głównie przyjezdnych. Problem w tym, że na prawie całej długości ulicy gdy skręcamy w prawo to robimy to z buspasa (tak mówią znaki na poprzednich skrzyżowaniach) aż do skrzyżowania z linku gdzie w prawo skręcamy tylko z pasa samochodowego, a nie z buspasa. Miałem tam niedawno prawie stłuczkę bo skręcałem w prawo prawidłowo (pas samochodowy, zielone światło) i prawie uderzył we mnie gość skręcający w prawo z buspasa. Jeszcze mnie palant obtrąbił.
Dotąd byłem pewien, że w razie kolizji orzeczona byłaby wyłącznie wina gościa z buspasa ale ostatnio znajomy upierał się, że w takim razie gość by tylko dostał mandat za jazdę po buspasie, a za kolizję ja ponieważ skręcając powinienem upewnić się czy ktoś nie jedzie pasem po mojej prawej.
Moim zdaniem tak nie jest bo pas po prawej ma osobną sygnalizację świetlną (tę dla autobusów) i w momencie jak skręcam mając zielone nie mam prawa się spodziewać, że ktoś wjedzie w tej samej chwili z buspasa (wtedy tam na sygnalizatorze świeci się pozioma kreska).
Mam rację?
Na tym skrzyżowaniu ciągle są tego typu sytuacje albo odwrotne czyli na buspasie staje osobówka i nie jedzie jak ma pionową kreskę bo myśli, że obowiązują ją światła kolorowe, a za nią ustawia się autobus i jest blokowany i może sobie jedynie poużywać klaksonu a ludzie i tak nie ogarniają.
https://www.google.pl/maps/@52.40951...7i13312!8i6656

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks