Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Temat: Dziwny znak
Widok drzewa
-
29-03-2016, 22:51 #1Nowy użytkownik
Dziwny znak
W paru miejscach w Poznaniu aby usprawnić ruch postawiono przed skrzyżowaniami takie biało-czarne znaki
https://www.google.pl/maps/@52.40482...7i13312!8i6656
jakby modyfikacja znaku F10 i F15. Czy jest to oficjalny znak? Bo nie mogę nigdzie znaleźć jego nazwy.
A druga sprawa to to, że znaki te niewątpliwie usprawniają ruch i rozładowują korki ale jednocześnie (o ile dobrze myślę) wymuszają na kierowcach łamanie przepisów. W podanym przypadku na ul. Marcelińskiej jest na jezdni podwójna ciągła (na street view nie widać ale w realu jest), a pas jest na tyle wąski, że samochody ustawiające się do skrętu w lewo muszą stać poza linią. Czy ten biały znak znosi zakaz przecinania ciągłej? Rozumiem, że drogowcy normalnego lewoskrętu nie mogą tam zrobić właśnie ze względu na za wąski pas i stąd te kombinacje.
I ostatnia sprawa, czy samochody stojące przy prawej krawędzi mogą legalnie wyprzedzać te stojące na środku i czekające na "lewoskręcie" mimo niewyznaczenia oznakowania poziomego? Chodzi mi o sytuację jeszcze na prostej drodze gdzie skręcający w lewo nie mają jeszcze nawet kierunków włączonych.
Pozdrawiam

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks