Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45
Temat: Zawracanie na rondzie
-
08-05-2016, 15:51 #21Od dawna na forum
- Mieszka w
- Podlaskie
Odnosząc się do postu 1 uważam, że nie powinno zawracać się na SoRO prawym pasem ze względów bezpieczeństwa, ale moim zdaniem przepisy tego nie zabraniają (oczywiście jeśli nie ma żadnych znaków typu F-10 czy też innych strzałek kierunkowych pionowych lub poziomych).
Odnośnie postu 3 myślę, że sprawcą kolizji będzie zmieniający pas ruchu -czyli ten który opuszczał wewnętrzny pas.Ostatnio edytowane przez eMx ; 08-05-2016 o 15:55
-
08-05-2016, 17:04 #22Użytkownik
ad.1
skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia...
ad.2
'prostuje' to w przenośni - znosi obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi, który nadjeżdża z prawej strony.
wymóg 20 m dotyczy wjazdu z pola/lasu gdzie nawierzchnia może być inna. Jeśli droga nie jest łąką i bez takich przerywników ma utwardzoną ciągłość to WSZYSTKIE skrzyżowania ten warunek spełniają, gdyż ten 'odcinek' jest nieokreślenie długi.
-
09-05-2016, 10:42 #23
-
09-05-2016, 11:46 #24Użytkownik
5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega
o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7
znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko
najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony
A teraz podaj definicję znaku i co on 'mówi' kierowcy, który ten znak widzi od tyłu, z drogi z pierwszeństwem. Czy to ta sama definicja? 'Prostuje' jest określeniem precyzyjnym, gdyż wbrew pozorom drogi biegną wzdłuż jej prawej krawędzi i to znaki na skrzyżowaniach je prostują. Ale tu mówimy o technice jazdy po rondzie.
-
09-05-2016, 13:38 #25
-
09-05-2016, 14:13 #26
eMx napisał:
Ja uważam, że nie powinno się zawracać z prawego pasa i nie wolno zawracać w taki sposób. Zawsze uczyłem i uczę zawracać tylko i wyłącznie z lewego pasa, a egzaminatorzy przez długi czas (dopóki takie rondo istniało w mieście w którym szkolę) tak też oceniali zdających egzamin państwowy na prawo jazdy.Odnosząc się do postu 1 uważam, że nie powinno zawracać się na SoRO prawym pasem ze względów bezpieczeństwa, ale moim zdaniem przepisy tego nie zabraniają (oczywiście jeśli nie ma żadnych znaków typu F-10 czy też innych strzałek kierunkowych pionowych lub poziomych).
Prawy pas jest do skręcania w prawo i do jazdy na wprost, lewy do zmiany kierunku jazdy w lewo, do zawracania i do jazdy na wprost. Tak jest na każdym skrzyżowaniu. Dlaczego więc na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym miałoby być inaczej? W temacie co do sposobu zawracania (pozycji przed manewrem, sposobu ustawienia pojazdu), przepisy ustawy prawo o ruchu drogowym w ogóle milczą.
Nie raz już wypowiadałem się w tej kwestii. Powyższe zasady stosuję do każdego rodzaju skrzyżowania, a także do innych miejsc gdzie przecinają się kierunki ruchu pojazdów.
Też tak uważam. Także na tych zwracających prawym pasem niestety trzeba uważać.Odnośnie postu 3 myślę, że sprawcą kolizji będzie zmieniający pas ruchu -czyli ten który opuszczał wewnętrzny pas.
-
09-05-2016, 14:44 #27
Nooo, z ust mi wyjęte..
Niedawno (na nie do końca motoryzacyjnym forum) ciężko było wytłumaczyć, że "na wprost" mozna jechać z każdego pasa.. Podobnie jak benek kolega twierdził, że musimy jechać przy prawej krawędzi.. A przecież niekoniecznie
Wymóg "trzymania się" prawej krawędzi jest niejako ogólny i przestarzały - pochodzi z dawnych lat..
Skoro sa w OZ dwa pasy wyznaczone to sa one niejako równorzędne - mozna spokojnie jechać lewym a wyprzedzać prawym.. Czy nie ???
Wielkiego problemu nie widać..
No przecież..
Skoro zawracając kierownica nam się kręci "w lewo" to ustawiamy się przy lewej krawędzi, to jest opisane w PoRD !!
Na SoRO jest troszkę z tym młyn, ale stosując zasady z art.22 damy radę..
-
09-05-2016, 18:04 #28Użytkownik
Jeśli poważnie traktujemy Ustawę, to nieuprawnione jest powoływanie się na BENKA, lecz na wspomniane Prawo. Przecież tam jasno jest opisany sposób, jak wykonać manewr skrętu w lewo/prawo na skrzyżowaniu do którego dojeżdżamy jezdnią, na której znak pozwala poruszać się TYLKO w jednym, wskazanym na znaku, kierunku - art. 22 PoRD.Ostatnio edytowane przez silvox ; 09-05-2016 o 18:25 Powód: zbędny cytat
-
09-05-2016, 18:25 #29Użytkownik
Trzeba uważać, ale jak do tego ma się treść art. 4? Uważamy w granicach rozsądku, wyzbywamy się przesady. To nie jest tak, że szczególna ostrożność na rondach powinna być traktowana w sposób "szczególniejszy" niż szczególna ostrożność na innych skrzyżowaniach.
Napisał ksu
Odnośnie rzekomej zmiany pasa ruchu przy opuszczaniu(kierowania się do wylotu) skrzyżowania o ruchu okrężnym, to jestem sceptykiem mając jednocześnie świadomość, jaką linię interpretacji tego manewru wypracowały sądy, policja, środowiska szkoleniowo-egzaminujące. Wcale nie chodzi mi o różnice w oznakowaniu poziomym (wyznaczanie pasów ruchu). Na początek podam mały przykład: skręcamy w lewo do posesji i dochodzi do kolizji z "wyprzedzającym". Czy organa orzekające winę będę tutaj brały pod uwagę art. 22 ust. 4 ustawy PoRD?
-
09-05-2016, 20:51 #30
Jasne, ale o zawracaniu na SoRO.
Milczą, bo manewr zawracania może być wykonywany na różne sposoby. Niekoniecznie związany z ciągłym skręcaniem w lewo, aż do osiągnięcia przeciwnego kierunku jazdy. Zajęcie odpowiedniej pozycji do zawracania będzie zależało od tego, w jaki sposób ten manewr będzie wykonywany. Nie mniej, jeśli jako skręt w lewo, to odpowiednią pozycją będzie jak do skrętu w lewo, a nawet "bardziej".
Napisał ksu
Chyba, że...art.22.3.
Zauważcie co mówi przepis o zawracaniu, jeśli do skrętu w lewo są co najmniej dwa pasy ruchu. Zawracanie jest możliwe tylko ze skrajnego. To dlatego, aby nie zajeżdżać sobie drogi nawzajem.
Czy nie bardziej adekwatnym byłby ten?
Napisał benek
No to nie mam obowiązku ustąpić PP pojazdowi, który jeszcze nie wjechał na "moje skrzyżowanie", a znajduje się na "drodze" między skrzyżowaniami.2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7
oznacza pierwszeNstwo kierującego znajdującego się
na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na to skrzyżowanie
To traktuj poważnie i nie dziel jednego skrzyżowania na kilka.Jeśli poważnie traktujemy Ustawę,

Bookmarks