Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45
    Od dawna na forum
    Mieszka w
    Podlaskie

Odnosząc się do postu 1 uważam, że nie powinno zawracać się na SoRO prawym pasem ze względów bezpieczeństwa, ale moim zdaniem przepisy tego nie zabraniają (oczywiście jeśli nie ma żadnych znaków typu F-10 czy też innych strzałek kierunkowych pionowych lub poziomych).
    Odnośnie postu 3 myślę, że sprawcą kolizji będzie zmieniający pas ruchu -czyli ten który opuszczał wewnętrzny pas.
    Ostatnio edytowane przez eMx ; 08-05-2016 o 15:55

Użytkownik

Cytat Napisał bonifacy Zobacz post
    Ile razy musiałbyś ustąpić PP, gdyby to było zwykłe skrzyżowanie równorzędne? Czy to będą 3 skrzyżowania?
    Już słyszałem o wersji, że każde przecięcie się jezdni tworzy skrzyżowanie, że w miejscu gdzie dwujezdniową drogę przecina inna droga, tam są dwa skrzyżowania typu T , ba nawet każde przecięcie się kierunków ruchu jest osobnym skrzyżowaniem

Nie rozumiem. Jak to, prostuje? Czy A-7 dotyczy tylko drogi biegnącej w linii prostej? A jak ta z PP będzie przebiegać łukiem, to A-7 nie dotyczy? Dotyczy każdej z PP, tylko musi być to droga.
    Czy można wydzielić pomiędzy tymi (przykład silvoxa lub mój) "skrzyżowaniami" odcinek, co najmniej 20 m, aby uznać to za odrębną drogę?
    ad.1
    skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia...
    ad.2
    'prostuje' to w przenośni - znosi obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi, który nadjeżdża z prawej strony.
    wymóg 20 m dotyczy wjazdu z pola/lasu gdzie nawierzchnia może być inna. Jeśli droga nie jest łąką i bez takich przerywników ma utwardzoną ciągłość to WSZYSTKIE skrzyżowania ten warunek spełniają, gdyż ten 'odcinek' jest nieokreślenie długi.

Od dawna na forum Avatar silvox
    Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał benek Zobacz post
    'prostuje' to w przenośni - znosi obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi, który nadjeżdża z prawej strony.
    Posługuj sie faktami i definicjami a nie przenośniami - nie będziemy się domyslać co benek ma na mysli..
    A jesli pierwszeństwo jest "łamane" to też znosi ?? Nie upraszczasz czasem zbyt znaczenia znaków ??

Użytkownik

Cytat Napisał silvox Zobacz post
    Posługuj sie faktami i definicjami a nie przenośniami - nie będziemy się domyslać co benek ma na mysli..
    A jesli pierwszeństwo jest "łamane" to też znosi ?? Nie upraszczasz czasem zbyt znaczenia znaków ??

5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega
    o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7
    znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko
    najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony
    A teraz podaj definicję znaku i co on 'mówi' kierowcy, który ten znak widzi od tyłu, z drogi z pierwszeństwem. Czy to ta sama definicja? 'Prostuje' jest określeniem precyzyjnym, gdyż wbrew pozorom drogi biegną wzdłuż jej prawej krawędzi i to znaki na skrzyżowaniach je prostują. Ale tu mówimy o technice jazdy po rondzie.

Mieszka w
    malopolskie

Fakt, wątek jest o zawracaniu - tego sie trzymajmy..

Od dawna na forum Avatar ksu
    Mieszka w
    Podlasie

eMx napisał:
    Odnosząc się do postu 1 uważam, że nie powinno zawracać się na SoRO prawym pasem ze względów bezpieczeństwa, ale moim zdaniem przepisy tego nie zabraniają (oczywiście jeśli nie ma żadnych znaków typu F-10 czy też innych strzałek kierunkowych pionowych lub poziomych).
    Ja uważam, że nie powinno się zawracać z prawego pasa i nie wolno zawracać w taki sposób. Zawsze uczyłem i uczę zawracać tylko i wyłącznie z lewego pasa, a egzaminatorzy przez długi czas (dopóki takie rondo istniało w mieście w którym szkolę) tak też oceniali zdających egzamin państwowy na prawo jazdy.
    Prawy pas jest do skręcania w prawo i do jazdy na wprost, lewy do zmiany kierunku jazdy w lewo, do zawracania i do jazdy na wprost. Tak jest na każdym skrzyżowaniu. Dlaczego więc na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym miałoby być inaczej? W temacie co do sposobu zawracania (pozycji przed manewrem, sposobu ustawienia pojazdu), przepisy ustawy prawo o ruchu drogowym w ogóle milczą.
    Nie raz już wypowiadałem się w tej kwestii. Powyższe zasady stosuję do każdego rodzaju skrzyżowania, a także do innych miejsc gdzie przecinają się kierunki ruchu pojazdów.
    Odnośnie postu 3 myślę, że sprawcą kolizji będzie zmieniający pas ruchu -czyli ten który opuszczał wewnętrzny pas.
    Też tak uważam. Także na tych zwracających prawym pasem niestety trzeba uważać.

Mieszka w
    malopolskie

Cytat Napisał ksu Zobacz post
    Prawy pas jest do skręcania w prawo i do jazdy na wprost, lewy do zmiany kierunku jazdy w lewo, do zawracania i do jazdy na wprost.
    Nooo, z ust mi wyjęte..
    Niedawno (na nie do końca motoryzacyjnym forum) ciężko było wytłumaczyć, że "na wprost" mozna jechać z każdego pasa.. Podobnie jak benek kolega twierdził, że musimy jechać przy prawej krawędzi.. A przecież niekoniecznie
    Wymóg "trzymania się" prawej krawędzi jest niejako ogólny i przestarzały - pochodzi z dawnych lat..
    Skoro sa w OZ dwa pasy wyznaczone to sa one niejako równorzędne - mozna spokojnie jechać lewym a wyprzedzać prawym.. Czy nie ???
    Wielkiego problemu nie widać..
    Cytat Napisał ksu Zobacz post
    nie powinno się zawracać z prawego pasa i nie wolno zawracać w taki sposób
    No przecież..
    Skoro zawracając kierownica nam się kręci "w lewo" to ustawiamy się przy lewej krawędzi, to jest opisane w PoRD !!
    Na SoRO jest troszkę z tym młyn, ale stosując zasady z art.22 damy radę..

Użytkownik

Jeśli poważnie traktujemy Ustawę, to nieuprawnione jest powoływanie się na BENKA, lecz na wspomniane Prawo. Przecież tam jasno jest opisany sposób, jak wykonać manewr skrętu w lewo/prawo na skrzyżowaniu do którego dojeżdżamy jezdnią, na której znak pozwala poruszać się TYLKO w jednym, wskazanym na znaku, kierunku - art. 22 PoRD.
    Ostatnio edytowane przez silvox ; 09-05-2016 o 18:25 Powód: zbędny cytat

Użytkownik

Cytat Napisał ksu
    Także na tych zwracających prawym pasem niestety trzeba uważać.
    Trzeba uważać, ale jak do tego ma się treść art. 4? Uważamy w granicach rozsądku, wyzbywamy się przesady. To nie jest tak, że szczególna ostrożność na rondach powinna być traktowana w sposób "szczególniejszy" niż szczególna ostrożność na innych skrzyżowaniach.

Odnośnie rzekomej zmiany pasa ruchu przy opuszczaniu(kierowania się do wylotu) skrzyżowania o ruchu okrężnym, to jestem sceptykiem mając jednocześnie świadomość, jaką linię interpretacji tego manewru wypracowały sądy, policja, środowiska szkoleniowo-egzaminujące. Wcale nie chodzi mi o różnice w oznakowaniu poziomym (wyznaczanie pasów ruchu). Na początek podam mały przykład: skręcamy w lewo do posesji i dochodzi do kolizji z "wyprzedzającym". Czy organa orzekające winę będę tutaj brały pod uwagę art. 22 ust. 4 ustawy PoRD?

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał silvox Zobacz post
    Fakt, wątek jest o zawracaniu - tego sie trzymajmy..
    Jasne, ale o zawracaniu na SoRO.
    Cytat Napisał ksu
    W temacie co do sposobu zawracania (pozycji przed manewrem, sposobu ustawienia pojazdu), przepisy ustawy prawo o ruchu drogowym w ogóle milczą.
    Milczą, bo manewr zawracania może być wykonywany na różne sposoby. Niekoniecznie związany z ciągłym skręcaniem w lewo, aż do osiągnięcia przeciwnego kierunku jazdy. Zajęcie odpowiedniej pozycji do zawracania będzie zależało od tego, w jaki sposób ten manewr będzie wykonywany. Nie mniej, jeśli jako skręt w lewo, to odpowiednią pozycją będzie jak do skrętu w lewo, a nawet "bardziej". Chyba, że...art.22.3.
    Zauważcie co mówi przepis o zawracaniu, jeśli do skrętu w lewo są co najmniej dwa pasy ruchu. Zawracanie jest możliwe tylko ze skrajnego. To dlatego, aby nie zajeżdżać sobie drogi nawzajem.
    Cytat Napisał benek
    5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega...
    Czy nie bardziej adekwatnym byłby ten?
    2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7
    oznacza pierwszeNstwo kierującego znajdującego się
    na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym
    (wchodzącym) na to skrzyżowanie
    No to nie mam obowiązku ustąpić PP pojazdowi, który jeszcze nie wjechał na "moje skrzyżowanie", a znajduje się na "drodze" między skrzyżowaniami.
    Jeśli poważnie traktujemy Ustawę,
    To traktuj poważnie i nie dziel jednego skrzyżowania na kilka.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia