Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45
    Nowy użytkownik

Zawracanie na rondzie

Mam pytanie odnośnie zawracania na rondzie.

Przyjmijmy sytuację: standardowe rondo (4 drogi wjazdowe i wyjazdowe), rondo dwupasmowe, każdy zjazd i wjazd również dwupasmowy. Na rondzie nie ma żadnych znaków poziomych.

Czy na takim rondzie wjeżdżając prawym pasem mogę nim jechać całą drogę i zawrócić?

Użytkownik

Nie możesz, bo niby dlaczego miałbyś zawracać z prawego pasa ruchu? Ten przepis (art. 22 ust 2) dotyczy wszystkich miejsc przecinania się kierunków ruchu a więc zarówno skrzyżowań jak innych miejsc przecinania się dróg. Jego geneza ma oparcie o niedopuszczanie do zajechania drogi jadącym na wprost przez skrzyżowanie.
    Ustawa nie wyróżnia skrzyżowania o ruchu okrężnym spośród innych skrzyżowań. Pewne rozróżnienie dokonuje się w oparciu o przepisy rozporządzenia w/s znaków i sygnałów drogowych.
    Znak drogowy C-12 "Ruch okrężny" wskazuje li tylko sposób objeżdżania wyspy, czyli określa kierunek ruchu wszystkich pojazdów względem wyspy(przeszkody), który odpowiada kierunkowi prawostronnemu.

Nowy użytkownik

OK, ale zauważ, że ja zjeżdżając z ronda skręcam zawsze w prawo. Nawet kierunkowskazu lewego się nie używa. W takim razie, jeżeli ja z prawego pasa zacznę zawracać na rondzie, a osoba z lewego pasa chciała jechać w lewo to będzie kolizja. Czyja wtedy będzie wina?

Użytkownik

Napiszę coś banalnie prostego: skręcasz wtedy, kiedy skręcasz a nie wtedy kiedy opuszczasz jakieś skrzyżowanie. Z ronda to nie zawsze w prawo. W prawo pojadę wtedy, kiedy zmienię kierunek jazdy w prawo a zawrócę wtedy, kiedy zawrócę. Typ skrzyżowania, oznakowanie, sygnalizacja świetlna, warunki atmosferyczne, natężenie ruchu - nie maja tutaj znaczenia.

Na skrzyżowaniu skręcenie w prawo polega na skręceniu w drogę poprzeczną, co można wywnioskować choćby z art. 26 ust 2 lub art. 27 ust 1a.

Czyja będzie wina? Gdyby to było wiadome przed kolizją, to jedni zaczęliby polować na drugich Od ustalania tego problemu mamy nasze wspaniałe sądy.

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał devil1051 Zobacz post
    W takim razie, jeżeli ja z prawego pasa zacznę zawracać na rondzie, a osoba z lewego pasa chciała jechać w lewo to będzie kolizja. Czyja wtedy będzie wina?
    Odpowiedz sobie na pytanie, który z Was skręca prawidłowo? Czy Ty z prawego pasa zawracasz, czy ten drugi, skręcający w lewo z lewego?

Użytkownik

Znak C-12 'mówi' że na tym skrzyżowaniu (za tym znakiem) ruch odbywa się wokół wyspy (widocznej za znakiem) w kierunku wskazanym. Skrzyżowaniem tu, który ten znak opisuje jest ten konkretny wjazd i odcinek jezdni przy wskazanej wyspie (patrz definicja skrzyżowania). Jadąc wokół wyspy dojeżdżamy do innego skrzyżowania, gdzie mamy wybór jazdy w lewo (wokół) i w prawo (zjazd). Art 22 jednoznacznie opisuje jak w/w manewry należy wykonać - jadąc w lewo to przy wyspie + lewy migacz, jadąc w prawo to przy prawej krawędzi z prawym migaczem. To cała filozofia 'ronda'.

Od dawna na forum Avatar bonifacy

Cytat Napisał benek Zobacz post
    Znak C-12 'mówi' że na tym skrzyżowaniu (za tym znakiem) ruch odbywa się wokół wyspy (widocznej za znakiem) w kierunku wskazanym. Skrzyżowaniem tu, który ten znak opisuje jest ten konkretny wjazd i odcinek jezdni przy wskazanej wyspie (patrz definicja skrzyżowania). Jadąc wokół wyspy dojeżdżamy do innego skrzyżowania,...
    Nie chce mi się już pisać o SoRO i prostować takie banialuki. Nie dopatruj się wielu skrzyżowań tam, gdzie jest jedno. Wyjdzie Ci na zdrowie.

Użytkownik

Cytat Napisał bonifacy Zobacz post
    Nie chce mi się już pisać o SoRO i prostować takie banialuki. Nie dopatruj się wielu skrzyżowań tam, gdzie jest jedno. Wyjdzie Ci na zdrowie.
    Nie ma wątpliwości, że znak C-12 dotyczy tylko skrzyżowania, przy którym stoi bo pozostałe skrzyżowania (wjazdy) mają znaki swoje. Jedno co ich łączy to wyspa, która skrzyżowaniem nie jest, bo nie jest jezdnią. To, że jadąc wokół, mijamy kolejne skrzyżowania,widać zwłaszcza wtedy, gdy na wjeździe stoi TYLKO znak C-12 i pojazd nadjeżdżający z prawej ma pierwszeństwo. To miejsce na drodze spełnienia wszystkie warunki z definicji... A że SUMA tych skrzyżowań daje kierowcy obraz RONDA mylonego z SoRO, jest już sprawą pozaprawną.

Użytkownik

benek, C-12 umieszcza się na każdym wlocie, tak wynika z wytycznych z odpowiedniego rozporządzenia. Nie spotkałem jeszcze znaku C-12 na obwiedni wyspy.

Czyli w skrócie: nie wiem skąd Ci się biorą "skrzyżowania" na jednym skrzyżowaniu, ale z pewnością nie ma to nic wspólnego z prawem.

Użytkownik

Cytat Napisał Ledru Zobacz post
    benek, C-12 umieszcza się na każdym wlocie, tak wynika z wytycznych z odpowiedniego rozporządzenia. Nie spotkałem jeszcze znaku C-12 na obwiedni wyspy.

Czyli w skrócie: nie wiem skąd Ci się biorą "skrzyżowania" na jednym skrzyżowaniu, ale z pewnością nie ma to nic wspólnego z prawem.
    Znak C-12 nie dlatego umieszcza się na każdym wlocie, bo to jest jedno skrzyżowanie, ale dlatego, że jest JEDNA wyspa, którą, organizator ruchu, raz wskazawszy jak objeżdżać na jednym wjeździe, musi konsekwentnie zrobić to na każdym.
    A z ciekawości - który przepis opisuje rondo jako JEDNO skrzyżowanie? Dlaczego SoRO miało by być czymś innym, niż skrzyżowaniem;- wjazdu, przy którym stoi znak C-12 i odcinka jezdni przy wyspie, przez ten znak wskazanej?

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia