Ciągle kruczę wokół przepisów motocyklowych, ponieważ jest niezmiernie mało interpretacji tej zapomnianej przez wszystkich, kategorii prawa jazdy ale do brzegu.

Aktualne na dziś rozporządzenie w sprawie szkolenia osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, instruktorów i wykładowców w paragrafie 9 pkt , ppkt. 4 stwierdza iż,:

"wymagania, o których mowa w pkt 1 (zajęcia teoretyczne), nie dotyczą osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii A2, jeżeli posiadają prawo jazdy kategorii A1, oraz osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii A, jeżeli posiadają prawo jazdy kategorii A1 lub A2;"

oraz w pkt. 2 ppkt 3

"w zakresie prawa jazdy kategorii A2, A lub B, to określona w ust. 1 pkt 2 liczba godzin zajęć w zakresie części praktycznej (20 godzin) szkolenia ulega zmniejszeniu o 10, jeżeli osoba posiada odpowiednio prawo jazdy kategorii A1, A2 lub B1."

Powiedzcie mi proszę, jak interpretujecie te dwa zapisy w przypadku jeśli kursant posiada kat. A1 osiągnął wiek wymagany 24 lata i chce od razu zrobić kat. A. Z teorii jest zwolniony wedle pierwszego zapisu, natomiast w przypadku drugiego, czy mam prawo zwolnić go z 10 godzin zajęć praktycznych ?

Swoje mam w głowie, nie chcę sugerować lecz poznać opinie tutejszych fachowców, wówczas podzielę się swoimi przemyśleniami.

Serdecznie pozdrawiam i wesołego alleluja