Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
    Nowy użytkownik

Przyczepka lekka, a DMC samochodu.

Witam
    Noszę się z zamiarem kupna przyczepy lekkiej 750 kg, bez hamulca. W samochodzie mam wbite w rubryce O2 575 kg (max. przyczepa, bez hamulca ). I teraz pytanie, czy mogę taką przyczepę ciągnąć i tylko uważać, by nie przekroczyć 575 kg masy całkowitej, czy może przed rejestracją zmniejszyć DMC przyczepy z 750 do 575 kg ? Wiadomo wszystko jest dobrze, ale do czasu. Tylko podczas jakiegoś dzwona, żeby nie było smrodu. Lepiej w papierach mieć porządek.

Za odpowiedzi z góry dzięki

Pozdrawiam
    Radek
    Ostatnio edytowane przez PL_Radek ; 16-01-2018 o 23:36

Nowy użytkownik

Witam
    Wszystko już jasne, a mianowicie. Ostatnio robiłem przegląd haka na stacji diagnostycznej i pytam się gościa jak to jest. On na to "mogę ciągnąć przyczepę do 750kg, tylko uważać by nie przekroczyć 575 kg masy całkowitej przyczepy"- to jest czysta bzdura. Wczoraj zatrzymuje mnie policja do rutynowej kontroli i przy okazji pytam się gliniarza o to samo. po jego wypowiedzi stwierdziłem że sam do końca nie wie jak to jest.Powiedział że jak będę ciągną przyczepką lekką do 750 to mi głowy nie urwie, ale przy jakieś kolizji, czy wypadku, to sam nie wie jak to będzie.
    w końcu dzisiaj dodzwoniłem się Inspekcji Transportu Drogowego i pytam się o to samo. Odpowiedź była krótka. To co jest zapisane w dowodzie to jest świętość i jak mam wpisane 575 kg, to przyczepka musi mieć wpisane tyle samo, lub mniej i nie ma od tego jakichkolwiek odstępstw AMEN
    Podsumowując. DMC przyczepki musi być taka sama, lub mniejsza jak jest zapisane w rubryce O.2 dowodu rejestracyjnego samochodu.

Pozdrawiam
    Radek

Banned
    Mieszka w
    Poznań

To, że wg przepisów na kat B można ciągnąć przyczepkę lekko do 750 kg to przepis ogólny. Każdy pojazd ma wbite w dowód rejestracyjny wartości jakiej wagi może ciągnąć przyczepki wg producenta pojazdu. Mogą być one mniejsze (jak w Twoim przypadku) ale również i większe od tej obowiązującej w danym kraju.
    Zawsze sprawdzamy obydwie wartości powyższe i świętością jest ta mniejsza.

Czyli jeżeli masz auto które ma wpisaną w O2 wartość 900 kg to Twoim max jest 750 kg.
    W Twoim przypadku w O2 masz 575 kg, (jest to wartość mniejsza niż przepisowe 750) czyli Twoim max jest 575 kg w przypadku takiej przyczepki.

Gratuluje wytrwałości w dążeniu do rozwiązania

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia