Jestem po wielu bojach na temat tego: kiedy włączać kierunkowskazy, a kiedy nie.
Jednym z podstawowych problemów jest to, że każdy ma SWOJĄ wizję na temat tego czym jest kierunek jazdy, kierunek ruchu i kiedy następuje jego zmiana.
A przecież to nie powinno być tak, że wszystko zależy od tego kto sobie co wyobrazi, tak?
Ja sam mogę podać przynajmniej dwie różne wersje znaczeń tych pojęć, wg mnie. Tylko po co? Po co kolejna wersja "co się komuś wydaje".

A pojęcie "kierunek jazdy" i jego rozróżnienie od kierunku ruchu, nie należy do mowy potocznej. Nie znajdziemy definicji czy różnicy między tymi pojęciami w słowniku języka polskiego. Nie opowiedzą nam o różnicach między tymi pojęciami fizycy. A nie są to tak pierwotne i podstawowe pojęcia jak: góra/dół, lewo/prawo, ciemność/jasność.

To są pojęcia specjalnie stworzone przez "Świętą i precyzyjną księgę ruchu drogowego" , więc to ona powinna je precyzyjnie i jednoznacznie opisywać i defniować.

Ale ja przejżałem tę księgę — i nie znalazłem opisu, definicji tych pojęć

Ale, jak ją znam, to mogło to być gdzieś wrzucone przy okazji, niczym krótkie beknięcie, w jakimś zdaniu dotyczącym np. opisu znaku drogowego czy coś takiego.

Czy ktoś mógłby tu przytoczyć oficjalną definicję tych pojęć, którą zawierają przepisy ruchu drogowego?