Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29
    Od dawna na forum

Przykład o którym mówisz powinien być koronnym argumentem, żeby kandydaci na kierowców przechodzili obowiązkowo badania psychotechniczne. A Badania przeprowadzane przez lekarzy powinny być gruntowne a wszelkie próby "załatwienia" badania powinny być surowo karane. Tacy ludzie to niebezpieczeństwo i potencjalni mordercy jak jakimś cudem zda egzamin (tak po polsku... każdy wie co mam na myśli)...

Nie wiem czemu w Polsce jest publiczne przyzwolenie na takiego rodzaju procedery... są ludzie którzy mają predyspozycje na kierowców i są ludzie którzy są ich pozbawieniu.... Ci drudzy powinni być wykluczani przez lekarzy...

np jeśli ktoś stara się o pozwolenie na broń palną to przechodzi szereg badan i jeśli zostanie stwierdzone że jest nadpobudliwy, niezrównoważony itd itp to po prostu tych badan nie przechodzi... a zdaniem lekarzy przy na kierowców nadaje się zdecydowana większość naszych rodaków - tu jest coś nie tak.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Siedlce

zgadzam się w 100% z przedmówcą. Ale trzymajcie kciuki za mnie jeszcze 10 godzin i jak dożyje to powiem czy ten Pan zdał egzamin

Użytkownik

Pitus1985 masz zdecydowanie rację i chyba wszyscy się z Tobą zgodzą poza takimi kandydatami na kierowców oraz lekarzami, którzy patrzą tylko na kasę za badania i nie chcą tracić klientów. Dla nich to istotne żeby nie "rozeszło" to że ten lekarz to ma problemy, bo kandydaci pójdą do takiego co wypisze bez problemu. Druga sprawa to to, że taki kursant powien zdawać sobie sprawę że jest w podeszłym wieku i widząc żę robi kardynalne błędy pomimo ćwiczeń powinien sam zrezygnować. Trzecia sprawa to to że kursant dla ośrodka szkolenia to klient jak każdy i chyba żaden instruktor po przemordowaniu ustawowych 30 godzin nie niedopuści go do egzaminu wewnętrznego. Poprostu tacy ludzie kończą kurs dla świętego spokoju i niech sobie radzą na egzaminie. Niestety ale takie są wymogi dzisiajszego rynku. I tak kursant dotrze do etapu egzaminu i przy wytrwałości (lub innym sposobem) uzyska prawo jazdy.Moim zdaniem problem jest złożony, choć lekarze są jego pierwszym ogniwem. Rzetelna badania lekarskie i wprowadzenie badań psychologicznych na pewno przynajmniej w jakimś stopniu spowodowałyby że prawo jazdy uzyskiwałyby osoby które mają predyspozycje do kierowania.

Od dawna na forum

Te egzaminy wewnętrzne to niestety ale w niektórych ośrodkach zwyczajna ściema. Pójdzie taki ktoś na kurs, wyjeździ swoje (podczas jazd trochę pozna teorie); dostaje papiery i zapisuje się na egzamin państwowy. Egzamin w plecy i dodatkowe godziny wykupuje taki kursant... i tak w koło...

Ja jestem zdania ze same kursy i OSK też powinny być baczniej kontrolowane... bo z tego co mi wiadomo to większość ośrodków w ogóle pomija teorie - tzn. wręcza bazę pytań egzaminacyjnych i każą uczyć się na pamięć... żenada...

Takie zachowanie powinno być również bardzo karane; a wykrycie takiego procederu powinno skutkować zawieszeniem ośrodka np. na miesiąc... a za drugim razem odebranie licencji...

Każdy narzeka na egzaminatorów... ale sami wiecie że niektórzy po prostu się nie nadają żeby iść na egzamin... i tu trzeba się zastanowić kto i dlaczego dał mu papiery i zaliczył "egzamin wewnętrzny"...

Od dawna na forum

Mariusz, a pamietasz mniej wiecej jaka tematyka byla na prezentacji? moze tak sie zdazyc ze wylosujesz pyanie z prowadzenia osrodka lub z psychologi?czy egzaminatorzy bardzo "dociekaja" przy prezentacji?
    I dlaczego jest 2x po 18 pytan? wiem ze z przepisow jest 18 i 8 z psychologii. czy jest cos wiecej?
    ogolnie jaka jest zdawalnosc teraz?

Użytkownik

Tematyka na pokazie to kodeks drogowy, technika kierowania pojazdem, ustawa 217. Ja mialem omówić prędkości dopuszczalne i egzamin przy użyciu komputerowego urządzenia egzaminacyjnego. Wiem że były też pytnia typu kierowanie pojazdem na mokrej nawirzchni, czy podaczas zmniejszonej przyjrzystości powietrza. Z psychologi nie ma tematów na pokazie. W sumie na pokazie odpada mało osób. Nie wiem jaka jest obecnie zdawalność.

Od dawna na forum

:P czyli miales to co ja na egz wewnetrznym

Nowy użytkownik

Mariusz - w pierwszym poście pisaleś,że możesz podzielić się materiałami - będę bardżo wdzięczny kawka35@poczta.onet.pl
    Pozdrowienia

Banned
    Mieszka w
    G-ce

pytanie do Mariusza S-c. czy można korzystać z materiałów jakie się tylko posiada na pokazie, tak jak to jest dopuszczalne w Opolu?

i jak wygląda część praktyczna? trudno?

Użytkownik

Jak ja zdawałem to nie korzystalismy z materiałów, co niektórzy mieli tematy do których mogli przygotować się na podstawie materiałów poglądowych wiszących na ścianach sali. Mimo to pokaz to część egzaminu najłatwiejsza, gdzie prawie wszyscy ją zaliczają. Generalnie egaminator zwraca uwagę na formę przekazania wiadomości, oczywiście trzeba mówić na temat. Masz do dyspozycji kartkę i czas na przygotowanie, ja sobie wypunktowałem o czym chcę mówić i to pomogło mi zachować ciągłość wypowiedzi. Co do egzaminu praktycznego to po prostu trzeba prawidłowo wykonać zadania na placu, czyli zadanie nr 1 i 2 oraz dwa zadania losowane. Trudno jest mi określić czy dla Ciebie jest to łatwe czy trudne. Pozdrawiam i powodzenia.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia