Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: kolizja

Banned
    Mieszka w
    Kalisz

kolizja

Witam wszystkich mam takie pytanie odnosnie pewnego zdarzenia a mianowicie czyja powninna byc wina jezeli ja skrecam w prawo w droge 4 pasmowa , dwukierunkowa ( po 2 pasy dla jednego kierunku jazdy ),zajmuje lewy pas w moim kierunku a z naprzeciwka jedzie drugie auto ktore skreca w swoje lewo i takze zajmuje lewy pas tej drogi czyja jest wina przy takiej kolizji ? policja uznala moja wine sugerujac sie art 86 pk 1 KW ktory brzmi "art. 86 § 1 lNieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego pojazdem zmieniającego poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu " a cale zajescie nastapilo na skrzyzowaniu ? czy dobrze zrobilem ze sie odwolalem od mandatu ?

Od dawna na forum
    Mieszka w
    okolice Grudziądza

a ile pasmowa byla droga po której jechałeś przed skrętem ?

Banned
    Mieszka w
    Kalisz

droga byla dwu pasmowa po jedym pasie dla kazdego kierunku jazdy

Od dawna na forum

Według mnie Ty miałeś pierszeństwo w wyborze pasa ruchu, tamten powinien poczekac na Ciebie aż to uczynisz. To jest tak jakby miał prawą stronę zajętą.

Banned
    Mieszka w
    Kalisz

dokladnie masz racje tylko jak ja mam sie teraz bronic czy jest jakis artykul ktory mowi o pierwszenstwie po skrecie w prawo i wyborze dowolnego pasa ruchu ?

Od dawna na forum

Art. 25 ust. 1 prawa o ruchu drogowym.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Bydgoszcz

Też uważam, że nie miałeś winy. Ważne jest pierwszeństwo przed wjazdem na skrzyżowanie. Pojazd jadący z naprzeciwka musi ustąpić ci pierwszeństwa, bez względu na to, czy ty jedziesz prosto, czy też skręcasz w prawo. Skręcając w prawo masz prawo do zajęci obojętnie którego pasa (lewego lub prawego), zależy to od ciebie. Wiadomo, ze zajmując prawy pas ułatwiacz jazdę innym, ale to nie znaczy, że popełniłeś błąd. Gdyby były 2 pasy do skrętu w prawo, to z pewnością były by wówczas linie ciągłe i przekroczeni ich przez ciebie, byłoby błędem. Przy jednym pasie (do skrętu w prawo) byłeś na prawie i nie powinno być z tym problemów. Życzę pomyślnego rozstrzygnięci sprawy.
    Trochę jeżdżę

Użytkownik

A jak przebiegało pierszeństwo na tym skrzyżowaniu (tzn. jakie było oznakowanie), bo rozumię że oboje skręcaliście z tej samej drogi tylko nadjechaliście z przeciwnych kierunków.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Bydgoszcz

Kolega sepol napisał jak to wyglądało.
    Trochę jeżdżę

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Bydgoszcz

Chyba, że pierwszeństwo było dla jadącego z przeciwka i skręcającego w lewo - ale wówczas uzasadnienie policjanta było by inne (nie ustąpienie pierwszeństwa przejazdu pojazdowi, poruszającemu się po drodze z pierwszeństwem przejazdu)). Każde inne "pierwszeństwo" nie ma wpływu na to - kto jest winny. (Chyba, że pojazd uprzywilejowany - ale to co innego -i nie tak całkiem do końca).
    Trochę jeżdżę

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia