Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27
Temat: Zakaz wjazdu "L" !!!!
-
26-01-2008, 13:20 #11Nowy użytkownik
W prawie o ruchu drogowym nie istnieje tabliczka "dotyczy pojazdów nauki jazdy L".
Napisał Mariusz S-c
Prawo to przewiduje szczegółowo co i pod jakim znakiem lub na znaku może być napisane,umieszczone itd. Gdyby tak nie było, to na drogach byłaby wolna amerykanka. Byle jakiś administrator by tylko ograniczał, nakazywał, zakazywał, zezwalał lub nie.
Koledzy jesteście instruktorami nauki jazdy, a nie byle szoferami co przyuczają innych do zawodu kierowcy.
Kolesio
-
26-01-2008, 16:48 #12Użytkownik
W prawie o ruchu drogowym nie ma takich tabliczek bo nie ma w nim żadnych tabliczek ani znaków, to jak zapewne wiesz zamieszczone jest w rozporządzeniu.
Owszem mógłbyś się nie stosować do tabliczki, gdyby ona występowała sama np. o treści "zabrania się wjazdu pojazdów nauki jazdy L" bez znaku zakazu. Jeżeli jest to droga wewnętrzna spółdzielni co powinno być oznakowane znakiem D-46, to spółdzielnia jako właściel tej drogi ma prawo do wprowadzania różnych ograniczeń co do ruchu pojazdów po swoim terenie.
-
26-01-2008, 18:27 #13Nowy użytkownik
No tak w rozporządzeniu, pisałem dużo wiec zrobiłem skrót myślowy.
Napisał Mariusz S-c
A gdybyś był taki dokładny zawsze, to przeczytałbyś moje wcześniejsze posty a tam o tym wcześniej pisałem, że nie dotyczy to terenów prywatnych a tym samym i dróg wewnętrznych:
"Jeżeli to jest teren prywatny (droga osiedlowa która nie jest drogą publiczną), to prezes lub zarząd spółdzielni może sobie takie znaki ustawiać. To i tak nic nie zmienia bo policjant czy strażnik miejski musi mieć podstawę prawną do ukarania. Co taki policjant wpisze w mandat, ze złamałeś zakaz wydany przez prezesa. Przyznasz że podstawą prawną dla nich nie jest jakieś zarządzenie prezesa, lecz konkretny przepis ustawy o ruchu drogowym."
Ostatni post dotyczył tylko dróg publicznych.
Oj widzę Mariusz, że dokładności szukasz tylko i innych.
Kolesio
-
26-01-2008, 19:33 #14Użytkownik
Z formy cytowanego przez Ciebie mojego fragmentu wynika że jedynie dokonałem uściślenie czy też sprostowania, ale nie o to chodzi w naszej dyskusji.
Sam piszesz że prezes spółdzielnie może sobie taki znak ustawić, czyli robi to zgodnie z prawem. A skoro tak to niby dlaczego kierowcy mieliby się do niego nie stosować ? Czy w tym wypadku ten przysłowiowy już prezes jest w sensie prawa zarządcą swojej drogi niższej kategorii niż Urząd Miasta wobec dróg publicznych ? Obie instytucje mają prawo do umieszczania znaków na drogach będących w swych kompetencjach. Problem polega tylko na tym, czy policjanci lub strażnicy miejscy mogą ukarać na ogólnych zasadach kierującego elką który nie zastosował się do znaków ustawionych przez prezesa ?
-
26-01-2008, 20:08 #15Od dawna na forum
-
26-01-2008, 20:34 #16Nowy użytkownik
No to teraz rozumiem o co Tobie idzie
No tak tylko,że policja pracuje na bazie prawa karnego i administracyjnego a nie zarządzeń administracyjnych spółdzielni mieszkaniowych.
Jeżeli przy drodze stoi zakaz wjazdu, czy zakaz ruchu to dotyczy on wszystkich a nie tylko "elek". Zarządzenie nie przewiduje u mieszczanie pod tym znakiem napisów i symboli kogo ten znak dotyczy. Jest tylko wskazane kto i w jakich warunkach może sie do tych znaków nie stosować.
W takim razie policjant nie może ukarać Cię za wykroczenie drogowe, bo nie naruszyłeś prawa o ruchu drogowym.
Myslę,że już te sprawe wyjaśniłem.Kolesio
-
26-01-2008, 21:22 #17Nowy użytkownik
-
26-01-2008, 22:04 #18
-
27-01-2008, 11:37 #19Użytkownik
Ja też się zgadzam z cmanem, tylko Kolesio podjął temat czy należy stosować się do znaku zakazu i tabliczki że znak dotyczy pojazdów nauki jazdy L. Reasumując całą dyskusję uważam że odpowiedź dałby prawomocny wyrok sądu, bo wszyscy się zgadzamy że prezes może taką sprawę założyć w drodze postępowania cywilnego.
-
27-01-2008, 14:04 #20Nowy użytkownik
eee Mariusz nie spłycaj tego tak bardzo. Cman jest za respektowaniem tylko ze względów grzecznościowych. Ja natomiast nie wyrażałem opinii czy respektować czy nie. Poruszana była kwestia min. przez Ciebie,że policja lub straż miejska może ukarać elkę za niestosowanie się do znaku. Ja tylko chciałem wytłumaczyć, że policja nie ma podstaw do ukarania. I to wszystko.
Napisał Mariusz S-c
Ale po za tym uważam, że dyskusji nigdy nie za wiele, zawsze coś utrwali sie w pamięci.
Kolesio

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks