Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48
    Od dawna na forum

Cytat Napisał cman
    http://www.traktserwis.pl/
    ^ tam są praktycznie wszystkie dane.
    Za nasz montaż policzyli chyba 800 zł.
    Mowa o firmie

http://www.peheja.com/

mam zamontowana u siebie od 30.09.08 i niemam z nimi zadnego problemu, poza tym, ze trzeba co jakis czas przesmarowac rolki smarem ( silikon dziala b. krotko, potem znowu skrzypia - moje skrzypialy po roku ). Faktem jest, ze pedaly sztywne dzialaja lepiej i latwiej sie nimi " pomaga " kursantowi. Dylemat w tym, ze w razie zmiany auta tzreba zakupic nowe. Pedaly na kinkach kupuje sie raz i sluza do konca zycia.

Nowy użytkownik

mowa o FAT, strona producenta pedałów do nauki jazdy www.fat-dc.com
    Co do "drążków" w krajach UNI połączenie sztywne pedałów jest zabronione ze względów bezpieczeństwa. Jestem instruktorem i wiem, że kursantom się nie pomaga w "pedałowaniu, podbijaniu itp.", aby było jasne pedały są potrzebne w ostateczności, NIE MYLMY POJĘĆ. Hamulec to podstawa i tylko on jest obowiązkowy natomiast sprzęgło i gaz to opcja dla wygody instruktora. Kursant musi umieć ruszyć i się zatrzymać i to solidnie z różnych prędkości, a jeśli instruktor rusza i zatrzymuje się wyręczając kursanta to ....lepiej nie będę komentował.

Od dawna na forum

Cytat Napisał tsmarcin
    ...Co do "drążków" w krajach UNI połączenie sztywne pedałów jest zabronione ze względów bezpieczeństwa.
    Rozwiniesz ta mysl, bo niebardzo rozumiem.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał ks-rider
    Cytat Napisał tsmarcin
    ...Co do "drążków" w krajach UNI połączenie sztywne pedałów jest zabronione ze względów bezpieczeństwa.
    Rozwiniesz ta mysl, bo niebardzo rozumiem.

zasada jest prosta pedały montowane na sztywnym połączeniu - przy wciśnięciu pedałów kierowcy opadają również pedały instruktora jeśli napotkają na przeszkodę np. but pasażera, torba, butelka, kierowca nie wyciśnie - czyli blokada. Dla porównania zestawy pedałów niemieckiej firmy VEIGEL są montowane na sztywno lecz posiadają zapadki, kiedy pasażer przez nieuwagę podłoży nogę nie zblokuje pedałów kierowcy, poza tym posiadają opcję wypinania jeśli nie prowadzi się nauki jazdy.
    Nie neguje drążków, aby było jasne, ale jako firma już kilka lat temu zrezygnowaliśmy z montażu tego typu rozwiązań. Montaż dość kłopotliwy, nie możliwy przy niektórych pojazdach, najczęściej brak regulacji. Oferujemy zestawy FAT Dual Control, które możemy zamontować do każdego typu pojazdu bez większej ingerencji w nadwozie, ponadto minimalna ilość reklamacji, a jeśli już coś jest do wykonania to regulacja. Nie powiem, że jest bezawaryjne bo to byłaby bzdura, wszystkie urządzenia mają swoją wytrzymałość i potrzebę serwisowania, zależne od użytkownika 100tys km 200tys. km.
    Pozdrawiam

Od dawna na forum

Dopiero teraz zrozumialem o co Ci chodzi. Co prawda rok czasu szkolilem na Veigel'u to jednak nie zworcilem na to specjalnej uwagi, gdy jechalem z rodzina to po prostu je sciagalem. Pedaly ktore posiadam obecnie mozna rowniez sciagnac.

Nowy użytkownik

Pedały

Witam wszystkich na forum jestem instruktorem od wielu lat jezdziłem na roznych pedałach i twierdze ze nie ma idealnych, w kazdym aucie chodzą inaczej kwestia montażu proste co do połączeń sztywnych w polsce nie jest to nigdzie zatwierdzone żadną ustawą ze jest to zabronione Maślanka montuje tyle lat i nikt nic nie mowi, Trakt tez montował i dobrze było teraz robi anty reklame drązkom i innym bo montują pedały holenderskie nie powiem dosyć fajnie chodzą. Kazdy Ośrodek założy to na co go stac i tyle. Co do wcześniejszych postów instruktorów o imieniu Adrian znam kilku i ciekawostka co do wypowiedzi kolegi tsmarcin ("Wypowiedź Pana Adriana proszę pominąć ze względu na małą wiarygodność...jeśli ma coś wspólnego z pedałami to napewno nie z tymi z samochodu" )który w swoim poście obraził P.Adriana!!! Pan Adrian który pojawia sie pod podanym we wcześniejszych postach numerem telefonu ma bardzo duzo wspólnego z dodatkowymi pedałemi do nauki jazdy a mianowicie pracował w firmie Trakt i montował pedały dodatkowe przez dłuższy czas, u nas w ośrodku montował dwa Samochody Renault CLIO III i u kilku moich kolegów też był i montował nikt nic nie mowi ze cos jest nie tak. Pozdrawiam Wszystkich na forum i życzę Wesołych Świąt

Nowy użytkownik

Witam. Co do pedałów linkowych to już wcześniej wypowiadałam się na forum ale ponowie swoje uwagi. Niestey podstawą działania tych urządzeń są linki , które niestety bardzo szybko zaczynały głośno i coraz ciężej pracować a następnie po pewnym czasie zrywały się. Oczywiście zerwanie miało miejsce najczęściej podczas mocnego nacisku na pedał w chwili awaryjnego zatrzymywania pojazdu. Myślę że każdy wie co to oznacza. W ostatnich samochodach montowałam pedały w ASO i były to pedały drążkowe. Od momentu przejścia na pedały drążkowe nie miałam żadnego problemu z tymi urządzeniami. Dla zainteresowanych na urządzeniach jest naklejka producenta tych urządzeń z adresem strony www.adaptor.pl

Od dawna na forum

Cytat Napisał sylwia
    Witam. Co do pedałów linkowych to już wcześniej wypowiadałam się na forum ale ponowie swoje uwagi. Niestey podstawą działania tych urządzeń są linki , które niestety bardzo szybko zaczynały głośno i coraz ciężej pracować a następnie po pewnym czasie zrywały się. Oczywiście zerwanie miało miejsce najczęściej podczas mocnego nacisku na pedał w chwili awaryjnego zatrzymywania pojazdu.
    Dlaczego zdecydowalem sie na pedaly linkowe ? Mialem wlasnie takie obawy o ktorych napisalas.

W podjeciu decyzji ( pozytywnej ) pomogl mi fakt, ze moj szef kupil Nowa Scania'e i zamontowal do niej wlasnie te holenderskie pedaly linkowe. Calosc zostala odebrana przez TÜV wiec raczej lipy niema.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał ks-rider
    Cytat Napisał sylwia
    Witam. Co do pedałów linkowych to już wcześniej wypowiadałam się na forum ale ponowie swoje uwagi. Niestey podstawą działania tych urządzeń są linki , które niestety bardzo szybko zaczynały głośno i coraz ciężej pracować a następnie po pewnym czasie zrywały się. Oczywiście zerwanie miało miejsce najczęściej podczas mocnego nacisku na pedał w chwili awaryjnego zatrzymywania pojazdu.
    Dlaczego zdecydowalem sie na pedaly linkowe ? Mialem wlasnie takie obawy o ktorych napisalas.

W podjeciu decyzji ( pozytywnej ) pomogl mi fakt, ze moj szef kupil Nowa Scania'e i zamontowal do niej wlasnie te holenderskie pedaly linkowe. Calosc zostala odebrana przez TÜV wiec raczej lipy niema.

Kolego do ciężarówki to się zgodzę że może się sprawdzają ale należy pamiętać, że samochodami tego typu nie uczy się laików tylko kierowców którzy mają już pojęcie o jezdzie samochodem wobec czego pedały dodatkowe są używane bardzo żadko więc trudno żeby występowały jakieś usterki.

Nowy użytkownik

Cytat Napisał ks-rider
    Cytat Napisał sylwia

Witam , kolego mam pytanie czy widziałeś ten certyfikat TUV bo któryś raz z rzędu o tym słyszę ale nawet na stronie producenta www.fat-dc.com
    nigdzie go znaleść nie mogę!!!!!!!!!!
    Powiem tylko żę po zamontowaniu ostatnich pedałów w Toyocie otrzymałem taki certyfikat na pedały drążkowe i elkę magnetyczną z dopuszczeniem do krajów UE także kolega TSMARCIN chyba wprowadza nas w błąd

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia