Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 125
    Nowy użytkownik

Cytat Napisał M.S. Zobacz post
    Ludziska biorąc pod uwagę ogólne przepisy ten z prawego powinien zjechać pierwszym lub drugim zjazdem. Jeżeli tego nie zrobi należy mu się mandat, ale tak czy siak winnym kolizji będzie ten z lewego, bo on zmienia pas ruchu i to jest przyczyna kolizji, a nie to że ten z prawego zajął zły pas przed rondem jeżeli chciał pojechać dalej!

Poza tym jeszcze jedno. Wyobraźmy sobie taką sytuację.
    Niebieski i żółty wjeżdżają na rondo tym samym lewym pasem, jeden za drugim. Niebieski ma zamiar pojechać w swoje "lewo" a żółty "prosto". Niebieski zmienia pas na prawy już po pierwszym zjeździe (przecież może tak zrobić) i na kolejnym dochodzi do stłuczki. Czy ten żółty miał prawo nie puścić tego z prawego pasa?

I jeszcze jeden materiał wideo:
    http://moto.onet.pl/nadrogach/jak-je...-nie-tak/z9l0w
    Wiem, że znowu powiesz, że to nie to rondo, nie te znaki itp. Niestety zasada jest ta sama.
    przytaczajac Twoje zdjecie z linia niebieska jesli wjezdza lewym pasem i juz na "rondzie zjezdza na prawy, to widzi znak ze moze jechac tylko prosto czyli pierwszy zjazd, tak jak żółty jedzie. dalej obydwa pojazdy zjezdzajaz swoimi pasami. a jeśli on jest na prawym pasie to przecina pas lewego pojazdu zgodnie ze znakami pionowymi jak i liniami na jezdni. przeciez widac linie poziome prawego pasa.., tak jak mowilem zasady ogolnie nie stosuje sie jeśli znaki wyznaczaja ruch na rondzie... W Twoim wideo znowu jest rondu bez wyznaczonych pasów ruchu znakami pionowymi. jeśli bym na takim rondzie zjezdzał ze środowkego i bym dobil wina jest moja i nie byloby dyskusji. Te rondo o którym mowimy w moim przypadku jest nietypowe i możliwe ze tylko 2 takie sa w Polsce z tego co pamietam.

Użytkownik

Cytat Napisał benek Zobacz post
    Nie! Ten z prawego jeśli chce jechać innaczej niż prosto, zmienia pas. Po minięciu znaku pionowego opisującego dozwolone kierunki jazdy na pasach którymi jadą, MUSZĄ się w zasadzie tego trzymać. To ten na lewym pasie ma dwie opcje - na prawym tylko jedną - zjechać.
    Jeszcze jedno:
    F-10 Znak wskazujący kierunki na pasach ruchu, umieszczony obok jezdni
    Znak ten przedstawia kierunki, w jakich można przejechać przez skrzyżowanie z odpowiednich pasów ruchu.
    Znak ten stoi na jezdni ronda po minieciu każdego zjazdu i dotyczy zjazdu (skrzyżowania) następnego. Jeśli do tego miejsca nie zmieniliśmy pasa na lewy to MUSIMY nim zjechać na wprost.

Od dawna na forum

Rozumiem wasz tok rozumowania, ale jestem w stanie założyć się o to jaki będzie werdykt sądu.

Użytkownik

Rozumiem wasz tok rozumowania, ale jestem w stanie założyć się o to jaki będzie werdykt sądu.
    Jeśli zdarzenie miało przebieg jak na Twoim zdjęciu (dzisiaj g.1300), to wina jadącego pasem prawym jest bezdyskusyjna. Pewne wątpliwości mogłyby powstać, gdyby pojazd wjechał na rondo najbliższym wjazdem w stosunku do tego kolizyjnego zjazdu.

Od dawna na forum

Jeżeli to Was nie przekona to ja już nie mam nic do dodania:
    http://www.tvs.pl/informacje/kolizyjne-rondo-2008-12-27

Nowy użytkownik

Jeżeli to Was nie przekona to ja już nie mam nic do dodania:
    http://www.tvs.pl/informacje/kolizyjne-rondo-2008-12-27
    filmik i rondo z 2008 roku wtedy nie bylo znaków pionowych za kazdym wyjazdem i wjazdem wyznaczjacych pasy ruchu!! teraz sa te znaki ponawiane po kazdym zjezdzie. filmik nieaktualny jest. mozesz sie przyjzec na wideo jak jada autem ze nie ma wtedy znaków wyznaczajacyh pasy ruchu

Od dawna na forum

OK, znalazłem temat o którym wspominałem wcześniej. Niestety obrazki już się nie ładują, ale można sobie to wyobrazić po przeczytaniu postów.
    http://www.forum.prawojazdy.com.pl/v...hp?f=3&t=27666

Nowy użytkownik

OK, znalazłem temat o którym wspominałem wcześniej. Niestety obrazki już się nie ładują, ale można sobie to wyobrazić po przeczytaniu postów.
    http://www.forum.prawojazdy.com.pl/v...hp?f=3&t=27666
    Przeczytałem z grubsza temat, i ciezko mi powiedziec jak tam bylo oznakowanie, ale wnioskuje ze wtedy jeszcze nie byly tych znakow postawionych po kazdym zjezdzie... bo ludzie pisza o wymalowanych strzałkach przed rondem. przy tamtym stanie rzeczy oczywiscie jest moja wina. ale tutaj mamy postawione dodatkowe znaki pionowe po kazdym wjezdzie i przed kazdym zjazdem i jesli jest znak prosto to sie jedzie na wprost a nie w lewo.

Od dawna na forum

No nic... trzeba nam poczekać na decyzję sądu. Mam nadzieję, że autor nie zapomni nas poinformować o finale sprawy.

Nowy użytkownik

Spokojnie temat zazakladkowany, beda informacje podane.
    27-10-2014 - apelacja do sądu złożona czekamy.

Najważniejsza bedzie argumentacja wyroku jaki by nie padł

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia