Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
-
17-11-2008, 10:59 #1Nowy użytkownik
Wybranie pasa przy skrecie w prawo
Pytanko dotyczy skrętu w prawo w przypadku, gdy możliwe jest wybranie co najmniej dwóch pasów. Przypuśćmy, że chcę zając lewy pas jezdni, nie prawy (np. prawy zaraz się końcy i i tak trzeba będzie go zmienić). Czy mogę pojechać łagodnym łukiem (zielona strzałka), czy muszę dojechać do wysokości pasa i wtedy go zająć (strzałka niebieska). Zakładam, że mam pustą drogę i nikt nie jedzie na tych pasach.

-
17-11-2008, 11:56 #2Użytkownik
- Mieszka w
- Kraków
Trzeba rozróżnić zajęcie pasa od zmiany pasa ruchu. Możesz tak pojechać ale jadąc po błękitnej strzałce zmieniasz pas ruchu z prawego na lewy wobec czego musisz się upewnić czy jest on wolny i włączyć wcześniej lewy kierunek. Natomiast jadąc tak jak niebieska linia zajmujesz od razu pas ruchu mając cały czas włączony kierunkowskaz prawy.
-
17-11-2008, 12:20 #3Nowy użytkownik
-
17-11-2008, 14:04 #4Użytkownik
- Mieszka w
- Kraków
Albo jedziesz od razu na pas lewy i wtedy zajmujesz pas ruchu z prawym kierunkowskazem albo wjeżdżasz na prawy a potem zmieniasz pas ruchu na lewy używając wcześniej lewego kierunkowskazu. Z twojego toru jazdy powinno być widoczne czy jedziesz szeroko z zamiarem zajęcia od razu pasa lewego czy wjeżdżasz po wewnętrznej na pas prawy. Jeśli nie ma innych pojazdów to rób wg uznania. Natomiast w praktyce często zdarza się że pojazdy jadące z góry i skręcające w lewo widząc twój prawy kierunkowskaz usiłują wjechać na lewy pas domniemując że pojedziesz na pas prawy co często kończy się wymuszeniem z ich strony. A jak pojedziesz na pas prawy to musisz potem ustąpić pierwszeństwa pojazdom które pojechały z dołu od razu na lewy pas albo wykonały lewoskręt z przeciwka

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks