Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Nowy użytkownik

Zadanie nr.2 Jazda pasem ruchu do przodu i do tyłu

Witam! chodzi o zadanie nr. 2 na kat.B

Czy takie wytłumaczenie zadania jest prawidłowe?

1. Zadanie należy wykonywać bardzo powoli, na półsprzęgle, pozwoli nam to na możliwość bieżącej, dokładnej korekty toru jazdy.

2. Uruchamiamy pojazd, upewniamy się o możliwości rozpoczęcia jazdy, obserwujemy obszar wokół pojazdu i ruszamy z miejsca.

3. Prędkość jazdy regulujemy sprzęgłem ( jeśli chcemy zwolnić zwiększamy, jeśli chcemy jechać szybciej zmniejszamy nacisk na pedał)
    Musimy jednak pamiętać, że jazda musi być płynna, nie można zatrzymać pojazdu ( poza stanowiskami zatrzymania oczywiście )

4. Jadąc do przodu ustawiamy pojazd bliżej lewej linii ograniczającej stanowisko ( powiedzmy 50cm ) ponieważ przy skręcie w prawo tylne prawe koło porusza się znacznie mniejszym łukiem niż pozostałe. Pozwoli to na uniknięcie najechania na pachołek czy linię tym kołem.

5. Należy wybrać sobie punkty odniesienia w postaci pachołków z tyczkami i kontrolować tor jazdy na łuku zachowując odległość pojazd - tyczki

6. Po pokonaniu łuku ustawiamy pojazd bliżej prawej linii ( około 50cm.) wyznaczającej stanowisko ponieważ przy jeździe do tyłu lewe przednie koło będzie poruszało się większym łukiem od pozostałych. Musimy pamiętać, że cały obrys pojazdu musi zawierać się między liniami ograniczającymi stanowisko zatrzymania i w żadnym miejscu nie może być z nimi styczny.

7. Włączamy bieg wsteczny, zajmujemy pozycję właściwą do jazdy do tyłu ( ręka na oparciu siedzenia pasażera, odwracamy głowę do tyłu ) i rozpoczynamy jazdę do tyłu. Zachowujemy odległość max. 50cm. od tyczek z prawej strony pojazdu, kontrolujemy lewy przód pojazdu. Obserwujemy głównie przez tylną szybę. Licujemy środek tylnej szyby ze środkowym pachołkiem w stanowisku zatrzymania. Możliwość sprawdzenia toru jazdy w lusterkach
    ( ewentualna korekta ).

8. Zatrzymujemy pojazd w stanowisku zatrzymania. Musimy pamiętać, że cały obrys pojazdu musi zawierać się między liniami ograniczającymi stanowisko zatrzymania i w żadnym miejscu nie może być z nimi styczny.

9. Podczas wykonywania zadania jazda musi być płynna. Gdy zatrzymamy pojazd na pasie lub gdy obrys pojazdu będzie styczny z liniami wyznaczającymi pole zatrzymania to przysługuje nam możliwość powtórzenia zadania.

10. Jeśli kierujący pojazdem spowoduje,że pojazd:

- przekroczy zewnętrzne linie wyznaczające stanowiska zatrzymania
    - przekroczy linie wyznaczające pas ruchu
    - najedzie na pachołek lub tyczkę
    - dotknie np. lusterkiem tyczki

lub gdy osoba egzaminowana naruszyła bezpieczeństwo ruchu lub naraziła zdrowie bądź życie osób, egzamin jest przerywany a jego wynik ( co oczywiste ) jest negatywny.

Czy to jest prawidłowe wytłumaczenie zadania nr.2?
    Czy coś byście zmienili, dodali?

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Toruń

Ślicznie!!! Nic dodać, nic ująć!!!
    Olucha

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    POMORZE

ZADANIE NR.2

ARTURZE A GDZIE JEST POWIEDZIANE O PRĘDKOŚCI ,,POWOLI,, RACZEJ NIE SPOTKAŁEM TAKIEGO POJĘCIA I TA ODLEGŁOŚĆ OD ,,TYCZKI,, 50CM PRZECIEŻ MASZ PILNOWAC ZEBY SIĘ ZMIEŚCIĆ W PASIE RUCHU A NIE PILNOWAĆ 50 CM OD TYCZKI! POCZYTAJ USTAWĘ 217. POZDRAWIAM ERL

Od dawna na forum

Przecież na puszczonym całym sprzęgle też samochód będzie jechał bardzo wolno. Oczywiście bez gazu. I po co sobie głowę zawracać jakimiś 50cm. Jedziesz środkiem pasa i po prostu nie skręcasz od razu tylko jedziesz jakby głębszym łukiem. Ja jeździłem tak jak ci napisałem i nigdy nie miałem problemów z łukiem.

Nowy użytkownik

Właśnie na egzaminie, egzaminator powiedział, że zadanie to należy wykonywać na półsprzęgle, powoli i prędkość regulować poprzez odpowiednie operowanie sprzęgłem. Mówił też o obraniu punktów odniesienia i o torze jazdy takim jak opisałem. Wiem to od chłopaków, którzy zdawali wcześniej. Wiem, że rozporządzenie nie mówi nic w jakiej odległości od linii należy jechać ale chodziło mi o zasugerowanie kursantowi mniej więcej jaką bezpieczną odległość ma utrzymywać od linii. Miałem egzamin w niedzielę ale nie omawiałem tego zadania tylko zadanie nr1. Pamiętajcie, że na egzaminie trzeba tłumaczyć zadania tak jak się to robi dla kursantów, same kryteria z rozporządzenia zdecydowanie nie wystarczą. Pozdrawiam.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    POMORZE

Plac manewrowy.... zadania

Polecam wszystkim stronkę
    http://www.instruktor.osk.org.pl/
    Pozdrawiam ERL

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

pkt.2 nie dotyczy zadania 2
    co ci to da jak powiesz osobie szkoloniej, ze ma jechac 50cm od tyczek....?
    ---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
    ------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Banned

ZADANIE 2
    JAZDA PASEM RUCHU DO PRZODU I TYŁU

Błędy przerywające egzamin- OCENA NEGATYWNA
    - przejechanie przez linię ograniczającą pas ruch
    - najechanie na pachołek ( tyczkę)
    - zaczepienie lusterkiem tyczki

Płynna jazda pasem ruchu do przodu i do tyłu ( w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylna szybę pojazdu i lusterka), zatrzymanie pojazdu w polu zatrzymania.

Błędy :
    - brak płynności jazdy do przodu i do tyłu( zatrzymanie pojazdu między wyznaczonymi polami zatrzymania)
    - nie zatrzymanie pojazdu w wyznaczonym polu zatrzymania
    - niewłaściwa obserwacja toru jazdy w trakcie jazdy do tyłu

DWUKROTNE NIEPRAWIDŁOWE WYKONANIE TEGO ZADANIA- OCENA NEGATYWNA

Banned

Moim skromnym zdaniem to powiedz o co tobie chodzi czy chcesz wiedzieć jak się szkoli, czy co egzaminator powiedział, w Łomży są egzaminatorzy którzy twierdzą, że po łuku jeździ się bez sprzęgła i oczywiście osoby, które się do tego dostosują nie zdają, bo samochód jedzie za szybko i zbierają pachołki

Nowy użytkownik

Witam! Dzięki za zainteresowanie.

W zasadzie pytanie to jest już nieaktualne. Jestem już po egzaminie. Pytałem jak to zadanie prawidłowo przedstawić właśnie na egzaminie a nie o kryteria jego wykonania zawarte w rozporządzeniu 217. Te większość z nas zna znakomicie. Jednak sama znajomość kryteriów wykonania tego zadania zawarta w rozporządzeniu to w Warszawie wynik negatywny i to bez dyskusji.
    Trzeba tłumaczyć wszystko kroczek po kroczku:
    - półsprzęgło
    - tor jazdy
    - bezpieczna odległość od linii
    - itd.

Kolega został oblany w lipcu za to, iż tłumacząc dwukrotnie wykonanie tego zadania powiedział, że zatrzymujemy pojazd w stanowisku zatrzymania
    ( pomiędzy liniami wyznaczającymi to pole) a nie dopowiedział, że przy użyciu hamulca roboczego.

Pozdrawiam i życzę Wesołych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia