Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Nowy użytkownik

znaki drogowe S-1, C-2

Moje pytanie jest do tych, którzy dobrze znają Wrocław.
    Proszę o wyjaśnienie jak, i dlaczego powinien zachować się kierowca wjeżdżający z Al. Ludomira Różyckiego (ulica jedno-jezdniowa)w skrzyżowanie z Aleją Jana Kochanowskiego ulica dwu-jezdniowa) we Wrocławiu zamierzający jechać w lewo na most Szczytnicki (po przecięciu pasa jezdni ruchu w prawo). W Al. L. Różyckiego przed skrzyżowaniem stoi sygnalizator świetlny S-2, a ok. 2m za nim pionowy znak nakazu skrętu w prawo C-2. Czy [u][u][u]przy włączonej sygnalizacji świetlnej znak C-2 obowiązuje? Zauważyłem, że większość kierowców w takiej sytuacji, przy zielonym świetle jedzie na most tak jakby znak C-2 nie obowiązywał.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Koszalin

hierarchia

Nie znam Wrocławia, ale hierarchia waznosci znaków (sygnalizacja świetlna przed znakami drogowymi pionowymi i poziomymi) dotyczy tylko znaków regulujacych pierwszenstwo przejazdu.

Użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

Hehe, ciekawy problem, czyli w opinii tych kierowców jak jest zielone to mogą jechać nawet na zakaz wjazdu bo znaki wtedy nie obowiązują?

Nowy użytkownik

znaki drogowe S-1, C-2

Lupus, przeczytaj uważniej co napisał Analityk, bo nie różnicie się w poglądzie na problem.

Nowy użytkownik

Lupus, jeżeli nie miałeś na myśli wypowiedzi Analityka, a zachowanie większości kierowców o których pisałem, to przepraszam, źle cię zrozumiałem.
    A swoją drogą może jakiś instruktor prawa jazdy zechciałby się na ten temat kompetentnie wypowiedzieć?

Użytkownik
    Mieszka w
    Kraków

Nie różnimy się bo zgadzam się z nim w 100%. Moja wypowiedź wyrażała niedowierzanie że można tak w ogóle pomyśleć że jak jest sygnalizacja świetlna to żadne znaki nie obowiązują :P
    Odpowiedź masz w PoRD Art.5.3
    Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Małopolska

kolega lupus ma całkowitą rację,
    Piotrek

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Re: znaki drogowe S-1, C-2

Cytat Napisał AM34
    Moje pytanie jest do tych, którzy dobrze znają Wrocław.
    Proszę o wyjaśnienie jak, i dlaczego powinien zachować się kierowca wjeżdżający z Al. Ludomira Różyckiego (ulica jedno-jezdniowa)w skrzyżowanie z Aleją Jana Kochanowskiego ulica dwu-jezdniowa) we Wrocławiu zamierzający jechać w lewo na most Szczytnicki (po przecięciu pasa jezdni ruchu w prawo). W Al. L. Różyckiego przed skrzyżowaniem stoi sygnalizator świetlny S-2, a ok. 2m za nim pionowy znak nakazu skrętu w prawo C-2. Czy [u][u][u]przy włączonej sygnalizacji świetlnej znak C-2 obowiązuje? Zauważyłem, że większość kierowców w takiej sytuacji, przy zielonym świetle jedzie na most tak jakby znak C-2 nie obowiązywał.
    napisz gdzie widzisz sprzecznosc przepisow a nie to co robia kierowcy....

bo z tego co piszesz to jest tam nakaz jazdy w prawo i tylko w prawo
    sygnlizacja a tym bardziej zachowanie kierowcow nie maja tam wplywu na prawidlowy kierunek jazdy
    ---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
    ------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    Włocławek

On wcale nie mówi że widzi sprzeczność przepisów tylko pyta jak powinien zachować się w tej sytuacji.

Tutaj ewidentnie kierowcy popełniają błąd, sygnalizacja ta tylko informuje - teraz jedź / nie jedź - a jak masz jechać, o tym informują Ciebie znaki.

Fakt pomyłka, nakazują ;p
    A odpowiedź napisałem żeby nie było że piszę nie na temat

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Napisał Adamo'90
    On wcale nie mówi że widzi sprzeczność przepisów tylko pyta jak powinien zachować się w tej sytuacji.

Tutaj ewidentnie kierowcy popełniają błąd, sygnalizacja ta tylko informuje - teraz jedź / nie jedź - a jak masz jechać, o tym informują Ciebie znaki.
    dzieki

wlasnie to napisalem
    a znaki tam nakazuja....

pozdrawiam
    ---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
    ------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia