Naukajazdy.pl - Serwis dla kursantów i ośrodków szkolenia kierowców.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    Nowy użytkownik
    Mieszka w
    POMORZE

PRÓG ZWALNIAJĄCY.....

Znak ostrzegawczy próg zwalniający i ograniczenie prędkości do 20 km/h, co odwołuje ograniczenie prędkości? Co jest w Kodeksie / ustawie/ to jest, tylko zostało wydane rozporządzenie ministerialne, do czego się stosować?

Od dawna na forum

Według mnie ograniczenie odwołuje próg. To znaczy że po przejechaniu progu już nie obowiązuje ograniczenie do 20km/h. Taka jest moja opinia. Instruktor mi mówił jak robiłem prawko o tym ograniczeniu, ale już nie pamiętam dobrze jak to było, ale chyba tak jak napisałem wyżej.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    okolice Grudziądza

Jest to podana prędkość bezpieczna do przejechania progu zwalniającego. W warunkach szczegółowych jest to zapisane.

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Cytat Napisał 1oe
    Według mnie ograniczenie odwołuje próg. To znaczy że po przejechaniu progu już nie obowiązuje ograniczenie do 20km/h.
    Może według Ciebie. Wg przepisów, znak zakazu ograniczający prędkość obowiązuje od miejsca ustawienia do najbliższego skrzyżowania lub do znaku odwołującego. Próg w żaden sposób znaku nie odwołuje. Zadaniem progu nie jest bowiem zatrzymanie w TYM JEDNYM miejscu, ale na całym odcinku.

Tu zresztą jest przykład progu warunkowego:
    http://moto.onet.pl/1522461,2244,artykul.html

Generalnie próg to narzędzie represji na debilach łamiących zakaz ograniczenia, a nie że zakaz wprowadza się, bo wybrzuszyło coś na jezdni.
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum

Jak już coś, to ja tak widziałem rozwiązanie tego problemu i wcale nie napisałem że tak jest na 100%.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    POMORZE

PRÓG ZWALNIAJĄCY....

Witam TRISTAN masz racje! to Jest ustawa czyli kodeks drogowy! Moje wątpliwości wzbudza pismo- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA.... z lata tego roku ze próg odwołuje ograniczenie prędkości! Egzaminatorzy maja wolna rękę do interpretacji... Pozdrawiam ERL

Od dawna na forum
    Mieszka w
    LU

Wg egzaminatora z Lublina, zktóym właśnie rozmawiałem na ten temat przekazuję jedo opinię:
    "jeśli ograniczenie prędkości np. do 20) i znak ostrzegawczy o progu zwalniającym znajdują się na jednym słupku wtedy ograniczenie odnosi się tylko do progu"
    Osobiści zgadzam się z takim stanowiskiem.

Nowy użytkownik
    Mieszka w
    POMORZE

PRÓG ZWALNIAJĄCY....

LU_JUNIOR masz racje ale to jest dowolność decyzji Egzaminatora Dlatego warto to wyjaśnić.... a spotykam się z opinia Egzaminatora który ściśle trzyma się ustawy a tam nic nie ma że próg odwołuje! Rozporządzenie jest rangą niższe niż ustawa.... przypominam o rozporządzeniu Min. Janika odnośnie kontroli Fotoradarami przez Straż gminna i miejską i co sie z nia stało! Uważam w świetle prawa że PRÓG NIE ODWOŁUJE OBRANICZENIA PRĘDKOŚCI! Ale to tylko moje zdanie i za oblanie egzaminu za zbyt powolna jazdę ODWOŁAŁBYM SIĘ. Kandydaci na kierowców nie musza znać rozporządzeń , musza znać ustawę o RUCHU DROGOWYM. Czekam na Wasze Opinie Pozdrawiam I życzę spokojnych i Radosnych Świąt ERL

Od dawna na forum
    Mieszka w
    Program do czegośtama

Re: PRÓG ZWALNIAJĄCY....

Cytat Napisał ERL
    Witam TRISTAN masz racje! to Jest ustawa czyli kodeks drogowy! Moje wątpliwości wzbudza pismo- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA.... z lata tego roku ze próg odwołuje ograniczenie prędkości! Egzaminatorzy maja wolna rękę do interpretacji... Pozdrawiam ERL
    O jakie rozporządzenie chodzi? Możesz podać namiar?
    Zarządca Przypraw 6.6 / 2010
    Biologiczny System Odpowiadania na forumie.

Pierwszy stworzony przez teoretyków inteligentny odpowiadacz forumowy.
    Stoisz nad przepaścią? Nie daj się, zrób krok naprzód.

Od dawna na forum

Cytat Napisał ERL
    LU_JUNIOR masz racje ale to jest dowolność decyzji Egzaminatora
    Czyli chodzi o rozporządzenie o szczegółowych warunkach dla znaków, tam jest napisane, że prędkość na znaku jest prędkością bezpiecznego przejazdu przez próg. I niby z tego powodu są jakieś wątpliwości. Owszem, jest to prędkość bezpiecznego przejazdu przez próg, ale w niczym nie zmienia to faktu, że jest to również, a właściwie przede wszystkim najzwyklejszy znak ograniczenia prędkości i nie ma tu żadnej innej możliwości interpretacji.

Użytkownicy, którzy czytali ten wątek: 0

Brak wyników.

Bookmarks

Uprawnienia