Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
Temat: Pasy bezpieczeństwa a ciąża
Hybrid View
-
13-01-2009, 13:00 #1Banned
Pasy bezpieczeństwa a ciąża
12 stycznia moja żona zdawała egzamin na prawo jazdy Po zaliczeniu placu egzaminator nakazał przygotowanie się do jazdy po mieście Zwrócił on uwagę na to, że jest ona w ciąży (ósmy miesiąc) Wówczas powiedział, że nie ma obowiązku zapinania pasów. Po chwili spytał: czy jest pani gotowa do egzaminu? Żona odparła, że tak. I wówczas egzaminator oświadczył, że egzamin został niezaliczony z powodu...braku zapiętych pasów Jednakże w myśl Ustawy Prawo o ruchu drogowym art 39 ust.2 pkt 2 żona nie miała takiego obowiązku. Czy istnieje możliwość zaskarżenia tej decyzji? Czy jako dowód może posłużyć nagranie z kamer w środku pojazdu? (słyszałem , że wszystko jest monitorowane)Poprzedni egzamin zakończył się odpowiedzią egzaminatora na pytanie mojej żony o przyczynę "oblania": a z czego będę żył? Proszę o pomoc!!!
-
13-01-2009, 13:46 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- okolice Grudziądza
możesz a nawet musisz się odwołać od egzaminu jeśli powodem oblania było nie zapięcie pasów. Nie wiem czy na pewno jest to nagrane ale przecież od egzaminu nie minęło tyle czasu że jej stan aktualnie się zmienił czyli w czasie kilku (które masz na odwołanie) dni urósł jej brzuch do tej wielkości że ciąża jest widoczna.
-
15-01-2009, 09:33 #3Użytkownik
- Mieszka w
- Warszawa
Jeśli rzeczywiście taki był powód oblania powinien być on wpisany na kartce jaką Twoja żona otrzymała od egzaminatora po egzaminie.
Jeśli powodem było to że nie zapięła pasów będąc w widocznej ciąży (a w 8 miesiący to już musi byc raczej widoczna
) to odwołujcie sie czym prędzej.
A może ktoś siedział na tylnim siedzeniu (obserwator, praktykant z kursu na egzaminatorów) i to ta osoba nie zapięła pasów - wtedy byłby wynik negatywny uzasadniony.Pozdrawiam
Adam Kos
NIE JESTEM JUŻ związany w żaden sposób ze szkołą nauki jazdy BARTEK z Warszawy (byłem jego właścicielem i kierownikiem do końca października 2010 roku).

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks