Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
Hybrid View
-
04-02-2009, 00:46 #1Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Płock
-
04-02-2009, 08:04 #2Od dawna na forum
- Mieszka w
- Lublin
Re: Homologacja na dodatkowe pedały
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie.
Napisał olcha79
Ale...
Produkt na pewno powinien posiadać odpowiedni certyfikat, natomiast Ty z zamontowanym urządzeniem odstawiasz auto na przegląd. Jeśli montaż jest prawidłowy, urządzenie sprawne, posiadasz dodatkowe lusterka i tablicę "L" dostaniesz adnotację w dowodzie rejestracyjnym o przystosowaniu pojazdu do nauki jazdy.
-
04-02-2009, 09:37 #3Od dawna na forum
- Mieszka w
- Wrocław
-
04-02-2009, 10:46 #4Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Płock
Piecyk niezgodze sie z Toba ze certyfikat jest dokumentem uprawniajacym do montażu dodatkowych pedałow. To dlaczego pan z podwarszawskich Marek niemiał certyfikatu rok temu i zakładała urzadzenia na duza skale krajowa natomiast drugi przedsiebirca bodajrze z twojch rejonów takze prowadzi taka działanosc i takze nieposiada certyfikatu. Wydaje mi sie ze podstawą jest tylko i wyłacznie pregald Pozdrawiam
-
04-02-2009, 17:41 #5Nowy użytkownik
- Mieszka w
- Wielkopolskie
-
05-02-2009, 08:00 #6Od dawna na forum
- Mieszka w
- Lublin
Na dzień dzisiejszy, samemu możesz zrobić sobie pedały, samemu zamontować, pojechać na przegląd i dostań adnotacjePodajcie paragrafy...Piecyk niezgodze sie z Toba ze certyfikat jest dokumentem uprawniajacym do montażu dodatkowych pedałow.
Kiedyś wyczytałem w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia(Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 32 poz. 262):
Rozdział 2
Wyposażenie
§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:
1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";
2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;
4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji;
Rozdział 13
Warunki dodatkowe dla pojazdu przeznaczonego do nauki jazdy i egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania
§ 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeżeniem ust. 2, powinien być wyposażony w:
1) przyrząd kontrolny - tachograf samochodowy; przepis stosuje się do pojazdów wymienionych w ust. 4 pkt 5-8 i 11;
2) układ hamulcowy posiadający urządzenia przeciwblokujące koła jezdne; przepis stosuje się do pojazdów wymienionych w ust. 4 pkt 5-8 i 11;
3) dodatkowy pedał hamulca roboczego, który umożliwia przejęcie sterowania układem hamulcowym;
4) dodatkowe lusterka zewnętrzne: prawe i lewe;
5) dodatkowe lusterko wewnętrzne;
6) ogrzewaną tylną szybę; przepis stosuje się do samochodu osobowego;
7) apteczkę doraźnej pomocy;
ogumione koło zapasowe.
Więc jak jest teraz i jak będzie w przyszłości?Pozdrawiam, Daniel Piecychna
Szkolenia dla motocyklistów w Lublinie
Kursy nauki jazdy - prawo jazdy kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie techniki jazdy
-
05-02-2009, 11:28 #7Od dawna na forum
- Mieszka w
- Wrocław
Może i jest coś tam w przepisach, ale realia na szczęście są takie
, że można samodzielnie wykonać pedały i je zamontować.
Ja mam takie, i przegląd techniczny bez problemu przeszedłem.
Pozatym, nie wydaje mi się, żeby policjanci podczas kontroli szukali na urządzeniu znaczka "E" bo nie jest to w łatwo dostępnym miejscu.
A całkiem przypadkowo mam taki znaczek, bo taki się znajdował na pedale hamulca
wymontowanym z jakiegoś renaulta 
I już na zakończenie, wystarczy kupić "nabijak" z literką E i nabić... warunek zostanie spełniony.
W życiu trzeba sobie radzić :P
-
05-02-2009, 23:01 #8Nowy użytkownik
Myślę że diagnosta na przeglądzie nie będzie patrzył na naklejką tylko na fakturę i dokument stwierdzający atest urządzeńm, podobnie jak z instalacją gazową. Ja montowałem urządzenia w ASO z certyfikatem dla świętego spokoju.
Co do obowiązku to na dzień dzisijszy rzeczywiście nie ma obowiązku ale coraz częściej słyszy się o nowelizacji ustawy w tej materii.
-
14-02-2009, 11:10 #9Od dawna na forum
- Mieszka w
- Lublin
Tak na marginesie. Pojawiłem się na badaniach technicznych autem szkoleniowym z zamontowanym zestawem pedałów. Montaż był zlecony "Toyocie" przy zamówieniu samochodu. Jakie było moje zdziwienie, kiedy mój diagnosta odmówił wystawienia zaświadczenia, bo numery nadwozia były zasłonięte przez jeden z elementów konstrukcyjnych urządzenia. Pracownik Toyoty słysząc moje uwagi dot. montażu urządzenia zaproponował udanie się do innej stacji diag. w której z pewnością uzyskam pozytywny wynik badania tech. Naturalnie wszystko zostało zmodyfikowane. Na przeglądzie zjawiłem się ponownie u swojego "upierdliwego"(jak to określił pan z Toyoty) diagnosty.Pozdrawiam, Daniel Piecychna
Szkolenia dla motocyklistów w Lublinie
Kursy nauki jazdy - prawo jazdy kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie techniki jazdy

Odpowiedź z cytatem

Bookmarks